Проблемът с растежа на трева и мъх във фугите между тротоарни плочи или по градинска пътека е познат на повечето притежатели на къщи с дворове, които не са мислили за възможността там да се появят плевели на етапа монтаж.

Но за разлика от култивираните растения, плевелите могат да живеят навсякъде, включително в пукнатините между плочките. Тревата бързо се адаптира към всякакви условия, бързо се размножава и започва методично да „завладява" територии. С мъха ситуацията е малко по-различна. Обикновено се появява на сенчести и влажни места, където има благоприятна среда за размножаването му. Тоест, след като премахнете основната причина за появата му, той няма да се задържи. За съжаление, това не винаги е възможно, тъй като пътеките и слепите зони също минават по северната (сенчеста) страна на обекта.

Как да контролираме плевелите и мъха по

тротоарните плочи и градинските пътеки

Има няколко начина за борба с плевелите и мъха във фугите между плочките. Всеки от тези методи е ефективен в различна степен. Ето защо, за да постигнете максимални резултати, е по-добре да ги комбинирате.

Метод 1. Специални инструменти

Списъкът с продукти за защита от плевели, достъпни за купувачите, включително тези за почистване на фуги на плочки или пътеки, е доста широк. В него ще намерите разнообразие от ножове (чистачки за цепнатини), кореночистачи, четки, специални мотики и дори уреди, работещи на електричество. Принципът на действие на всички инструменти е един и същ. Те се поставят върху градинска пътека или тротоарни плочи, така че работната част да попадне точно върху фугата. След това, с помощта на прости движения, плевелите се отстраняват механично.

Струва си да се отбележи, че четката се използва най-добре, когато се премахват малки плевели и мъх, а по-сложните устройства (например кореночистач или мотика) се използват най-добре за изкореняване на плевели, например глухарче. В основата си използването на всички тези устройства е плевене и колкото и досадно да ви изглежда това занимание, това, уви, е най-ефективният начин за първична борба с плевелите.

Метод 2.

Използване на хербициди и други химикали

Всичко, което не може да бъде изтръгнато и изкоренено, може да бъде „изгорено". Или веднага използвайте този, честно казано, по-радикален метод. Най-логичното средство за борба с плевелите е използването на хербициди. В крайна сметка те са създадени с определена цел. На базата на един от тях се приготвя разтвор и след това плевелите се напръскват по време на вегетационния им период.

Веществата, съдържащи се в препарата, бързо проникват във всички части на растенията, моментално спират растежа им и причиняват бърза смърт.

В допълнение към химикалите, специално предназначени за борба с плевелите, много стопани съветват да се използват вещества като боракс (400 г се разреждат в 10 литра вода и се изсипват в пукнатините между плочките) или амониев нитрат (1 кг се разрежда в 10 литра и се прилага по същия начин). Тези, които са използвали тези два метода, твърдят, че работят, но също така трябва да се повтарят систематично.

Когато работите с химикали, не забравяйте да носите медицински ръкавици, маска и облекло, което не оставя открити места по тялото.

Метод 3. Измиване с вода под високо налягане

След премахване на плевелите със специални инструменти или химикали трябва да се внимава да не останат семена от тези растения в пукнатините. Този ефект може да се постигне с помощта на водоструйка с високо налягане. Процедурата за измиване обаче ще трябва да се повтаря периодично, особено след като този метод премахва и мръсотията от пътеките. Тук също си струва да се има предвид, че устройствата за такава обработка не са евтини, въпреки че са незаменими от гледна точка на практичност.

Метод 4. Топлинна обработка

Можете да подобрите предишния метод, като излеете гореща вода в пукнатините между плочките. Методът е достъпен, но имайте предвид, че тази процедура ще трябва да се извърши без използването на допълнително оборудване, което означава, че ще отнеме повече време (включително времето, прекарано за нагряване на водата). Ефективността на метода се крие във факта, че умират не само попарените семена, но и някои плевели, които не могат да бъдат отстранени заедно с корените. Въпреки това, изливането на вряла вода също трябва да се повтаря систематично.

Когато използвате този метод, вземете предвид и здравината на материала, от който е направена пътеката.

Обърнете внимание, че в продажба има и машини за нагряване на вода под високо налягане, но такава покупка ще ви струва доста пари.

Метод 5. Третиране със сол

Сред препоръчваните народни средства срещу плевели се среща и това. В пукнатините между плочките внимателно се изсипва сол и се напоява малко. Това помага за известно време да спре тревата да расте от семената, оставени в земята. Въпреки това е малко вероятно да победите зрели плевели и мъх с този метод. Да, ще ви трябва много сол, но няма да издържи дълго. Но все пак можете да използвате продукта като допълнително лечение: няма да причини никаква вреда.

Солта може да се използва само по пътеки, които не влизат в контакт с насаждения. Тя е вредна не само за плевелите, но и за културните растения, разваля почвата и намалява нейното плодородие.