Всяка градина може да бъде украсена и допълнена със стари и привидно вече ненужни предмети. В днешно време е доста популярно да се дава нов живот на старите вещи. Много интериорни и ландшафтни дизайнери използват в работата си неестетични и на пръв поглед ненужни неща. Стари бидони, кошници, кани, колички, скринове се реставрират и дори се правят от тях невероятни нови неща, които изпълняват най-различни функции. Старите неща могат да бъдат чудесни помощници при декорирането на вашия двор.

В ландшафтния дизайн има някои стилове, характерни с разнообразието от преустроени и реставрирани стари неща, които по своята красота и функции съперничат на новите. Един от тях е кънтри стилът или както още го наричат - рустик. Той е антипод на съвременния стил „хай-тек"- предполага връщане към миналото и простия живот. Този стил е лаконичен и прост. В него има романтизъм, яркост, комфорт и уют. Старите неща, на които е даден втори живот, се вписват идеално в селския стил.

Не може да не споменем и винтидж стила. Често той се бърка с ретрото, защото и двата принадлежат към естетиката на миналия век, с тънката подробност, че са от различни десетилетия. Винтидж стилът може да съдържа голямо разнообразие от мебели и декоративни предмети, направени между 1960 и 1990 г., а ретрото се отнася до дизайна от първата половина на XX век. Винтиджът може да включва мебели от 70-те години, както и декоративни предмети от 90-те.

Количка с цветя

Използвайки стари неща или предмети от интериора, можете лесно да изградите уникална цветна градина, която ще удиви със своята оригиналност. Стара дървена количка с или без колела е идеална за цветна леха. Ако количката има колела, тогава те трябва да бъдат закопани наполовина в земята - това ще гарантира стабилността на конструкцията. Цветята могат да бъдат засадени в специално подготвена почва, която се използва за напълване на количката. Можете също така да поставите саксии с цветя в нея - тази опция е идеална за тези, които рядко посещават вилата или за растенията, които зимуват на закрито. Празнините между саксиите могат да бъдат поръсени с пръст или дървени стърготини, това ще ги направи по-стабилни. За цветна градина ще е подходящо и ненужното колело, градинска количка и дори стара вана, в която ще ухаят цветя.

Преоразен кладенец

Ако на обекта има сух или неизползван кладенец, тогава няма нужда да бързате да го демонтирате. Като му дадете втори живот, можете успешно да украсите двора.

Има няколко варианта за декориране на стар кладенец. Основата може да се превърне в цъфтяща цветна леха, като се напълни с плодородна почва. Стените можете да боядисате в любим цвят или да облицовате с камък или с останки от стари керамични плочки.

Ако кладенецът има лостова система „кран", тогава в горната част на стълба може да се подреди птиче гнездо. Може да служи като място за пребиваване на птици или техните изкуствени копия. Можете да прехвърлите кобилици с железни кофи през „крана" и да засадите цветя в тях.

Колела от каруца

Интересна находка за украса може да са и стари колела от каруца. В градината има много възможности за използването им. С помощта на колело можете да изобразите водна мелница, като я прикрепите към езерце. Ако в градината има беседка, колелото може да служи като полилей. Просто трябва да се закрепи под тавана на вериги или въжета, като през него прекарате най-обикновена електрическа крушка. За да стане по-декоративна, конструкцията може да бъде боядисана или лакирана. Също така стари големи колела от количка могат да станат основа за пейка или маса. Колелата се вкопават до половината в земята за стабилност, а отгоре се поставя дървена плоскост.

Много идеи и възможности

Стари глинени съдове, кани, менци и бъчви ще намерят нов живот във вашия двор. Използвайки съдове, можете да украсите дървена ограда, като окачите няколко различни грънци. Големите ненужни бъчви могат лесно да се превърнат в изкуствено езерце и дори да се поставят там златни рибки. Стар алуминиев леген може да се превърне и в малко езерце, само трябва да го вкопаете в земята до стените и да засадите водни растения.

Има много идеи и възможности за разкрасяване на градината. Само малко въображение и тя ще стане уникална.

Създаването на ландшафтни елементи със собствените си ръце, като същевременно избягвате финансови разходи, е много вълнуващо и интересно занимание за цялото семейство. Ще намерите хармония, заобиколени от малките неща, скъпи на сърцето ви. Всичко трябва да е умерено и единството с природата е гарантирано.