Връщането им, характерно с висока производителност, не е ретровълна, а необходимост за екстремни условия

Неотдавна писахме във вестника за постиженията на най-изявените играчи в агромашиностроителния сектор, за техните мощни колесни трактори, чийто брой в последните години нараства в съответствие с нуждите на големите фермерски предприятия. Днес на пазара е установено пълно господство на колесните с мощности във всички диапазони. Те почти изместиха верижните машини от различен калибър. Обаче в глобално-климатичен план днес

обстановката силно се променя,

например, сухи топли зими, прохладни дъждовни пролети, пожарни лета, непредвидими есенни катаклизми. Бури, наводнения, порои, пожарища с големи щети за земеделците станаха ежедневие.

В такива, все по-чести, тежки моменти, в които са поразени почви, посеви, ферми, гори и т.н. свръхмощта, най-новите технологии и трак-системи не помагат. В действие влизат по-малките гъсенични трактори, повратливи и неподвластни на тежки, кални, стръмни терени. Иначе казано, където колесните не могат, работят по-малки верижни машини, още съществуващи в стоковите листи на грандовете... Казваме съществуващи, защото все още властва тенденцията да се ползват главно колесни машини. Но с климатичните промени настъпва обрат и трендът се променя, т.е. полека се връща и нараства интересът към малките гъсенични трактори, за които няма невъзможни неща, освен, разбира се, едромащабни задачи на полето, във фермите, стопанските дворове и складове. Появява се и друг феномен.

Производителите на трактори се ориентират към машини, които са конструирани така, че при нужда бързо да бъдат преоборудвани с вериги, обикновено гумени. И всичко това не е ретровълна, а необходимост. Верижните 100 коня предлагат

по-добро сцепление и намалено уплътняване

на почвата. В същото време са подходящи за по-малки ферми или за специални задачи, възникнали в екстремни условия на пороен дъжд, например. Което не им пречи да се справят успешно и с конвенционални дейности - могат да орат, да обработват различни почви, да транспортират продукция от участъци с по-меки почви или гористи, хълмисти терени. Като, разбира се, са в стихията си в овощни градини, лозя, полугорски масиви. Повратливи и неподвластни на калища и други тежки условия те са по-подходящи и икономични за работа от по-големите колесни и верижни самоходи. И макар, че бяха изместени от колесните си събратя, предвидливи брандове не ги зачеркнаха и ги оставиха в стоковите си листи.

В сектора на минитракторите световният бранд NEW HOLLAND предлага на пазара верижни возила от серията TK4, запазила се въпреки еуфорията и настъплението на мощните агротракове. TK4 тракторите са характерни с висока производителност, маневреност, сцепление и комфорт дори и в по-различните екстремни условия. С това отговарят на въпроса:

защо са нужни минимашини с вериги,

които се отличават значително от колесните с тракове или големи гумени вериги?

По дизайн самоходите от серията TK4 са с нисък център на тежестта и отпечатък с дълга следа, което осигурява по-голяма обща стабилност, висока теглителна сила и съхранение на почвената структура. Това им позволява да работят с лекота там, където конвенционалните трактори не могат. Имат супер малък радиус на завиване, което улеснява успешното маневриране. Пести се време, гориво, намалява се утъпкването и вредното въздействие върху почвата.

В допълнение към максималната видимост и удобно позиционирани органи за управление, тракторите TK4 се предлагат с допълнителна седалка с въздушно окачване за комфорт и намалени вибрации. В зоната на оператора е монтирана 10-милиметрова стоманена преграда, която го отделя от двигателя за намаляване на температурата в кабината. Нови странични панели предпазват от прах и горещ въздух, което е важно при работа на много сух терен. Приложението Steering-O-Matic Plus дава възможност за управление с един лост при каране и спиране. Системата за хидравличното повдигане Lift-O-Matic позволява да се монтира по-нисък заден навес. Това е предимство за трактора, както когато прави завои в края на редовете, така и докато машината се поддържа на позиция или настройки на тягата. Полезна за размерите и предназначението им, икономична мощност на тракторите TK4 се получава с двигатели F5C FPT Industrial Tier 4A, осигуряващи по-голяма ефективност

чрез електронно управление,

което води до по-малък разход на гориво и износване на работните възли.

За да отговарят на строгите разпоредби за емисии Tier 4A, двигателите при верижните машини от серия TK4 използват охладена рециркулация на отработените газове (CEGR), система и филтър за твърди частици (DPF), разположени в новата отливка на предния мост. От своя страна по-тежката и здрава отливка позволява прилагане на 500 кг преден баласт, така че тези машини могат да работят и с по-тежки инвентари.

Друг голям бранд, който смята, че верижните трактори (малък и среден клас) имат място в машинните паркове на фермерите с някои свои различни качества е Landini. Тракторите Trekker са с верижен ходов механизъм и са конструирани да работят при най-неблагоприятни теренни условия, където колесните машини са безпомощни. Компанията предлага на пазара такъв малък самоход, модел Trekker 4, с мощност от 90 к.с. Работи с 4-цилиндров двигател и с механична трансмисия със синхронизиран реверс с 16+8 предавки. Горивният му резервоар е с вместимост 85 л. Има максимална товароподемност 3,4 т. ВОМ-ът е с хидравлично включване и сух еднодисков съединител. В него е заложен триточков навесен механизъм, кат. 2. Снабден е с 3 допълнителни хидроразпределителя и работи с дебит на хидравлична помпа 69 л/мин.

Иновативният дизайн и облекченото управление са съчетани с класическите предимства на верижните трактори - голяма теглителна сила, маневреност, стабилност, проходимост,

минимална деформация 

на почвата, без буксуване

и в крайна сметка по-малък разход на гориво на единица обработена площ. Всичко това прави тракторите от тази серия незаменими за използване в трайни насаждения и за тежки терени след някоя от честите климатични „атаки".

И компактният верижен товарач Bobcat T76 Platinum със сензорен дисплей също е убедителен пример за това как малките верижни самоходи заместват успешно големите трактори с гумени вериги или с тракове. Той е показал в практиката максимална производителност, качество, комфорт и издръжливост, прилагайки иновации, обърнати към бъдещето.

В него са заложени иновативни характеристики, присъщи на модерните машини на всички големи играчи от агромашиностроителната индустрия. Операторът може да го управлява и дистанционно чрез прикачени файлове на iPhone или други устройства с iOS с MaxControl. Bobcat T76 Platinum има мощност в диапазона от 55 до 100 к.с. Малко по-голям от него е верижният товарач Bobcat T86, R серия с номинален работен капацитет 1700 кг и мощност 105 к.с. От същата серия е и Bobcat T770 с приспособление за кофа и номинален работен капацитет 1500 кг с тяга 92 к.с. Моделът T76 от R-серията може да работи в меки, песъчливи, мокри или кални условия. Той има номинален работен капацитет 1300 кг и тяга 74 к.с. Компанията произвежда и изцяло електрически верижен товарач Bobcat T7X, способен да извършва всякакви дейности и на полето, и в двора на земеделеца, и в животновъдната ферма.

Точно избраните компактни верижни товарачи могат да подобрят

производителността на фарминга,

да намалят смущенията на почвата и да удължат работния сезон през по-влажните месеци, отбелязват агроексперти. Те работят успешно и в горски масиви, особено там, където е нужно да бъдат почистени храсталаци и саморасляци. По-горе коментираният товарач T86 лесно се „обогатява" с приставка за барабанен мулчер, чрез който от гората качествено се премахва ненужна растителност.

Както отбелязахме в началото, за малките верижни трактори в диапазона 50-100 к.с. трендът вече се променя и има налични опции от различни известни производители на агротехника. В тях влизат и особена категория колесни трактори, които са приспособени за кратко време да станат на верижни и да решават по-специални задачи след климатични катаклизми. Характеризират се с нисък център на тежестта, реверсивна позиция на шофиране и адаптивност за преминаване към верижни системи. Такива са машините от Kubota L серия, включваща компактни трактори, които са конструирани така, че скоростно да бъдат оборудвани с едни или други вериги. Имат мощност до 50 к.с. Отличават се с гъвкавост, надеждност и удобство на управление при спешни земеделски операции. Лесни са за използване,

имат издръжлив дизайн,

гъвкави приставки и допълнителни верижни комплекти и компоненти за конкретни модели.

Подобна е и серията Yanmar YT 3. Също компактни, универсални трактори, които могат да бъдат адаптирани с вериги за подобрена производителност на трудни терени с мощност в диапазона 47-59 к.с. В техния профил влиза усъвършенствана технология на двигателя, ергономичен дизайн и опции за преобразуване за определени модели във верижни. Отличават се с добро сцепление и дизайн за работа в тесни пространства. Фермерите могат да направят същите трансформации и със сходните моделите на Massey Ferguson от серия GC 1700 (до 25 к.с.), на тези от серия Antonio Carraro TTR (между 70 и 100 коня) и др. 

ДОПЪЛНЕНИЕ

Предимства на малките верижни

трактори - мини акценти:

  • Гъвкави: Компактният размер позволява по-добро маневриране в тесни пространства като лозя, овощни градини и малки ферми.
  • Универсални: Продуктивни и при екстремно земеделие, (породено от климатични причини), и при конвенционално - включително оран, почвообработка, жътва или беритба на зеленчуци или плодове от градини с по-меки почви или в хълмисти терени.
  • Икономически ефективни: Като цяло по-достъпни и икономични за работа от големите верижни трактори, което не намалява изискването при избора им да се отчитат няколко важни фактора: проверка дали са подходящи за специфичния терен и почвени условия на стопанството, подсигуряване на сервиз и резервни части и проверка на съвместимостта на трактора с необходимите приставки за конкретните земеделски нужди.
Компактен TK4 NEW HOLLAND с гумени вериги
Компактен TK4 NEW HOLLAND с гумени вериги
Трактор Landini Trekker култивира и разрохква междуредие в овощна градина
Трактор Landini Trekker култивира и разрохква междуредие в овощна градина
Премиера на трактори Landini Trekker на международно изложение
Премиера на трактори Landini Trekker на международно изложение
Компактен верижен товарач Bobcat T86, R серия разчиства запусната нива
Компактен верижен товарач Bobcat T86, R серия разчиства запусната нива
Едни от най-атрактивните модели на Bobcat T86, R серия на агропанаир
Едни от най-атрактивните модели на Bobcat T86, R серия на агропанаир
Колесен трактор от L-серията на Kubota бързо може да стане верижен
Колесен трактор от L-серията на Kubota бързо може да стане верижен
Веригите за трактор серия Yanmar YT3 са в работилницата на стопанството
Веригите за трактор серия Yanmar YT3 са в работилницата на стопанството