Сладките ягоди сорт „Клери" свършват бързо на фермерските пазари в София

 

На фермерския пазар при земеделското министерство всяка сряда на една от сергиите продават продукцията си дядо и внук – Иван Габровски, който е опитен агроном, и внукът му Йордан Габровски, който е трето поколение фермер.

Бай Иван работи неуморно няколко декара овощни насаждения в няколко градини около Дунава, Свищовско. Помагат му и двамата сина, внуците, но най-често до него е внукът Йордан. Всяка сряда на фермерския пазар при земеделското министерство и в събота на Римската стена в София тяхната сергия е отрупана с всичко, което произвежда с целогодишен труд тяхната плодородна земя.

Освен плодове, овошки, зеленчуци, на сергията им

винаги има от тяхното бяло и червено вино,

олио от техния слънчоглед с уникален аромат, всичко произведено от фамилия Габровски. Трайните им насаждения са 20 дка череши, орехи - 8 дка, летни круши - 7 дка, те са за директна прясна консумация. Има още 83 дка лозя, винени и десертни сортове, червени и бели. Вече са засадени към 8 дка пъпеши, както и дини един-два декара. Във фермата работи цялото семейство, а при върхови моменти викат хора. Няма обаче с кого да работят – огромен проблем е работната ръка.

Първите череши от средата на май

Всяка година бай Иван е на пазара в столицата. Тръгва по тъмно от Свищов, за да е тук сутринта сред първите. По-често внукът Йордан е зад сергията им. В края на май и през юни предлагат ягоди. Те са от около два декара нови насаждения от есента. От различни сортове са, но най-много са от сорт „Клери".

„Още не можем да кажем, какъв е добивът от декар, отскоро ги берем, но на пазара свършват бързо. Много се търсят нашите ягоди. Предлагаме ги на пазари, както в Свищов, така и тук, в София. След като преминат ягодите, започваме да берем черешите. Обикновено започваме беритбата на череши към 15 май всяка година. На големина те са добив средна ръка. Ранните череши винаги са по-дребни, късните са по-едри и по-хубави. Очакваме средно от едно дърво от 20 до 50 кг череши, зависи от големината на дървото. Черешите ги берем от май до края на юни. Миналата година брахме до средата на юли, всяка година е различно", обясняват производителите.

Домати по нова технология

След черешите идва ред на пъпешите, дините, гроздето. Тази година за първи път имаме и нови насаждения домати по нова технология - върху слама, ечемик. Минаваме го отгоре със специален валяк, за да начупва самите стебла на ечемика да не прорастват, става като слама, и върху тях слагаме доматите. Те са около 8 дка, за първи път ги насадихме, планът ни е да постигнем добив от безколови розови домати", обяснява младият фермер Йордан.

Друг път на пазара идва и дядо му Иван Габровски. Той е на 75 години, завършил агрономство през 1967 г. Неговото стопанство процъфтява и се разраства всяка година с нови насаждения. А традиционните му са уникални! Пъпешите, които предлага през последните години на фермерския пазар в София, са невероятно ароматни и вкусни, дините също, а от гроздето прави вълшебно бяло и червено вино. Градините му са край Дунава и има богат набор от трайни насаждения – освен череши, пъпеши и грозде, има още слънчоглед, ябълки, круши, бадеми, орехи.

Плодородна земя по Дунава

Районът е много плодороден, затова всяка година стопаните се радват на богата реколта от всеки вид овощни и градински насаждения. Цялата фамилия се е впрегнала да работи в стопанството целогодишно. Бай Иван работи с двамата си сина във фамилното стопанство. Единият Илиан, се занимава с лозарство, другият, Момчил, е повече с техниката.

Внуците помагат много за реализиране на продукцията по пазарите в столицата, в Свищов, Габрово, Варна и на други места. Йордан, внукът, е компютърен специалист, но много обича фермерството и помага с цялата си всеотдайност в тяхното фамилно стопанство. Другият внук, Ивайло е икономист, сега е на работа в чужбина. Дядо Иван има и 2 внучки - Йоана, която също помага във фермата, и малката Илиана. Съпругата на Иван, Йорданка, също е заета активно в семейната ферма.

10 килограмов пъпеш

Иван Габровски обяснява, как се белва слънчогледът, маха се люспата, ядката се пресова. Олиото е с превъзходно качество, произвежда около 30 тона за година, с всички необходими съвременни машини за неговото производство. Неповторими са пъпешите му и разчита много на тях. Произвежда ги от 1969 г. и очаква тази година да са към 17 тона от качествени сортове. Най-тежкият пъпеш е от 2021 г, бил с тегло 10,150 кг.

Йордан разказва какво очаква през активния сезон: „Първите пъпеши ще са през юли, продаваме ги до септември на три етапа, според сортовете им. След тях започваме с десертното грозде, изнасяме го на пазара, другото е за вино. През зимата предлагаме орехи, имаме към 8 дка и бадеми 4 дка.

Иван Габровски с първите пъпеши
Иван Габровски с първите пъпеши
Лехите с новите ягодови насаждения
Лехите с новите ягодови насаждения
Внукът Йордан Габровски бере ягоди
Внукът Йордан Габровски бере ягоди