Ако мечтаете за градина, която изглежда като излязла направо от лъскаво списание за ландшафтен дизайн, но смятате, че няма да успеете, не бива да се отчайвате.

Ефективността и красотата не зависят от размера на парцела, а от това дали собственикът знае как правилно да организира пространството и ефективно да използва съветите на дизайнерите.

1.Изберете цветова палитра 

Изборът на цветове за цветни лехи до голяма степен зависи от стила на градината. Класическият (френски) парк се отличава със симетрия, правилни геометрични форми и наличие на открити пространства. Този стил се характеризира с бели, бежови, теракотени, пясъчни и сини цветове.

Пейзажната (английска) градина се разпознава по меките линии, плавните преходи и желанието за естественост. Ето защо основният цвят на английската градина е зеленият.

Критерият за избор на цветова схема е хармонията. Например комбинацията от бели, жълти и лилави цветове се смята за най-успешна.

2. Гледната точка 

Красива панорама трябва да се отваря от всяка гледна точка в градината. С други думи, не трябва да има нищо, което да развали удоволствието от съзерцанието. Същият принцип важи и за избора на място за беседки и зони за отдих: всичко грозновато трябва да остане зад кулисите.

3. Създайте алпинеум 

Алпинеумът не е просто купчина камъни, около която тук и там се издигат произволно разположени растения. Това е внимателно планирана и добре обмислена композиция. И все пак е много по-лесно да се създаде и поддържа в подходящо състояние, отколкото алпийският хълм, а алпинеумът изпълнява декоративната си функция не по-лошо.

4. Попълнете празните места 

Голямото свободно пространство в центъра на градината изисква подходящ дизайн на границите. Като акцент могат да се използват вечнозелени дървета и храсти. Важното е да следвате правилото за пропорциите. Високите и разперени дървета са подходящи за голяма площ. За да украсите малки площи, е по-добре да използвате нискорастящи култури или джуджета.

5.Възползвайте се напълно от пейзажа 

Има ситуации, когато е много по-изгодно да се играе с терена, отколкото да се промени. Малка дупка може да се превърне в основа за езерце или огнище, а хълма - в скална градина.

6.Засадете растения във височина от север на юг 

Много важен аспект от планирането на градината е нейното местоположение по отношение на кардиналните посоки. Това се отнася за избора на място не само за конкретни растения, но и за по-общи групи.

Ябълкови дървета, круши и други високи овощни и декоративни дървета, както и сенколюбиви растения са най-добре разположени в северния край на обекта. Веднага след тях се нареждат череши, сливи, кайсии и други средно големи култури.

По-добре е да засадите по-ниски дървета и ягодоплодни храсти по на юг.

Дайте най-слънчевите места на устойчиви на суша и светлолюбиви растения. Тази последователност ще помогне да се избегне засенчването на ниски растения от високи и значително ще опрости грижите за градината.

7.Напълнете цветните лехи с чакъл 

Ако имате много малко време да се грижите за вашите растения, създайте една или повече чакълени лехи. Това ще ви спести честото плевене. И ако поставите чакъл върху филм или геотекстил, положен на земята, тогава дори няма да се налага да мислите за плевели. Основното е да изберете растения, подходящи за отглеждане в такива условия.

8. Изберете композиционен център 

Всяка, дори и най-малката на пръв поглед, композиция трябва да има център: разпростряло се дърво, буйно цъфтящ храст, алпийски хълм, езерце, камина, беседка, мост, фонтан... След като решите коя ще е основната фигура, можете да започнете да играете с нея.

9. Заменете моравата с ливада 

Британците обичат да се шегуват, че създаването на идеалната английска тревна площ е много просто - косете я веднъж седмично, но в продължение на двеста години.

Ако нямате време, което да отделите за поддържане на изумруден тревен килим, обърнете внимание на специални тревни смеси, които ще ви помогнат да създадете имитация на естествена поляна.

10. Гледната точка 

Когато подреждате градина, трябва постоянно да имате предвид, че ъгълът на зрението на човек е около 28 градуса. Следователно изолирани и самодостатъчни композиции, например скулптурна група или свободно стоящ фонтан, трябва да се виждат в тяхната цялост. Ако искате елемент от композицията да изглежда по-голям, позиционирайте го така, че да излиза леко извън рамката.

11. Използвайте не повече от три цвята,

когато декорирате цветни лехи 

В една растителна композиция не трябва да се комбинират повече от три цвята. Всяка цветна леха се нуждае от подходящ дизайн на фона.

За тази цел можете да използвате хвойна, вечнозелени джуджета, дървета с плачеща корона или морава. Любителите на неочаквани решения ще оценят декоративните треви и зърнени култури.

12. Обърнете внимание на декоративните широколистни култури 

Ако нямате достатъчно време да се грижите за цъфтящи растения, обърнете внимание на декоративно-листните растения. Нека не са 10, а само 2-3 вида, но те ще бъдат представени от голям брой нюанси.