Инспекторите за хуманно отношение към животните в Нидерландия твърдят, че през миналата година са се сблъскали с рязко увеличение на броя на пренебрегнатите кучета и котки в сравнение с годините на коронавирусите.

През 2023 г. инспекционната служба е получила 2760 сигнала за пренебрегнати кучета, което е с 400 повече в сравнение с 2022 г. Съобщенията за пренебрегнати котки са се увеличили от 1528 на 1957, съобщава новинарският уебсайт Nu.nl.

Причините са различни, включително пандемията и нейното въздействие върху икономиката, високата инфлация и рязкото повишаване на таксите за ветеринарни лекари, заяви тв каналът Ен О Ес.

Според инспекторите много хора „импулсивно са си купили котка или куче в периода на коронавируса като компаньон и не са помислили за грижите за тях след кризата".

„Сега нашите инспектори откриват много котки и кучета, които са пренебрегнати от собствениците си, които не могат или вече не искат да се грижат за тях", заяви главният инспектор Марк Ясоб пред Ен О Ес.

Особено хората с ниски доходи са изправени пред огромна финансова пречка да заведат домашния си любимец на ветеринар, допълва Якоб.

Кучетата и котките също така масово са били изхвърляни в приюти след отмяната на ограниченията за коронавирус.