Все по-често пекарни, квартални магазини, ресторанти, кафенета и други обекти са принудени да затварят, защото инспекторите са забелязали пълзящи вредители. Това се е случило 35 пъти през първите пет месеца на годината, което е повече от цялата 2023 г., съобщи Нидерландският орган за безопасност на храните и потребителските продукти.

През миналата година в Амстердам спешно са били затворени около 13 обекти. Тази година до края на май броят им вече е 14. Четири обекта в Заандам са затворени от началото на тази година в сравнение с три за цялата минала година.

От Нидерландския орган за безопасност на храните и потребителските продукти посочват, че най-често срещаните вредители са мишките. Наличието на плъхове и хлебарки също се наблюдава по-често. Тези вредители могат да пренасят болести, които разпространяват чрез изпражненията си.

Фирмите, които са били засегнати от зараза, трябва да изхвърлят всички заразени храни, да почистят добре и да вземат мерки, за да предотвратят завръщането на вредителите.