1) При отравяне на овца след пасане на отровни треви - чемерика, хвощ и др. – случва се на пасището или веднага след прибиране на животните.

Пастирът е добре да

действа още на пасището

Постъпва се така, както правят всички опитни стари овчари – пуска се кръв. Това се прави много лесно и почти винаги дава добър ефект. С нещо остро – нож, стъкло, ножичка и др., се отрязва крайчето (върхът) на едното, а може и на двете уши. В тази област на главата няма големи кръвоносни съдове, така че обилен кръвоизлив не може да се очаква. Целта е да изтече малко количество от кръвта на пострадалото животно.

2) Овцата има оток отдолу между двете долни челюсти, а такъв оток може да има и под гърдите.

Сигурно е, че тя е опаразитена с метил. Трябва да дадете на страдащото животно някои от препаратите – дано имате поне един в атпечката: албендазол, панвермин, довистом, вермитан, албекс и др.

3) Конят си трие задните части в стената, яслата, диреците или по други предмети в обора, особено нощно време.

Това със сигурност означава, че животното си има „гости" в правото черво и ануса – дълги глисти, наречени оксиур. Дават се препаратите булмектин, вермитан и др.

Ако стопанинът няма под ръка тези препарати и представлява трудност да си ги набави, може да даде на животното цели зърна ръж в по-голямо количество като единствена храна за деня – 3-4 кг.