Всичко е важно при създаването на скална градина. Необходимо е да изберете интересни скали, да постигнете цветовата им комбинация с камъчета и да включите растения в композицията, които могат едновременно да подчертаят красотата на камъка и да не се изгубят на неговия фон. Без специални познания това е доста трудно да се направи.

Скалната градина е близка роднина на алпийския хълм, но за разлика от него е създадена в хоризонтална равнина, понякога с лек наклон. Имитира планински терен - скални сипеи, ждрела, скални разкрития. Тъй като това е предимно скално-чакълест състав, основното внимание се обръща на камъните и декоративния пълнеж. Растенията също служат като ефектно допълнение - освен традиционната алпийска флора, иглолистни дървета, зърнени култури, пелин и декоративни храсти са добре дошли в техния дизайн.

Каква е причината за популярността на алпинеумите и скалните градини?

  •  Красиво е. Освен това, поради използването на иглолистни дървета и вечнозелени храсти, те са красиви не само през лятото, но и през зимата.
  •  Модерно е. Модерният ландшафтен дизайн гравитира към пейзажни градини и природа, а скалните градини се вписват идеално в този стил.
  •  Практично е. Композицията от камъни е издръжлива и изисква минимална поддръжка.

Размерът на скалния кът може да варира. Но на стандартен парцел от 6-10 декара не е препоръчително да създавате голяма скална градина - ще изглежда нелепо и безвкусно. Много по-интересни са обмислените миниатюрни композиции, които съчетават красотата на камъка и растенията.

Когато проектирате алпинеума, важно е да запомните, че той е част от цялостната картина на градината, следователно трябва да бъде органично свързан с моравата, настилката и с езерцето. Колкото по-естествено изглежда, толкова по-добре.

1. Скала се подава от почвата 

Ако на мястото има малък хълм, можете да създадете пейзажен ъгъл, който прилича на издатина на скала на повърхността на почвата.

Ще ви трябват няколко средно големи камъни. Трябва да изглеждат така, сякаш са се показали от земята - да са леко потънали, а основата е украсена с натрошен камък от същата скала, като основния камък.

Растенията са поставени така, сякаш растат от пукнатини, проправяйки си път през скалистия насип. На скалата обикновено се засаждат бавнорастящи иглолистни дървета - планински бор, нискорастящ смърч, хвойна, както и висящи и алпийски тип почвопокривни растения - седуми, саксифраж и жасмин.

Основата на композицията, показана на снимката, е гнайсова скала с интересна слоеста структура и необичаен цвят, съчетаващ светлинни включвания. За да се имитират сипеи, се използва каменна кора - фини натрошени парченца от същия камък.

На фона на синкавата зеленина на туите изглежда, че камъните са покрити със сребро. Те буквално привличат окото. Цъфналият седум придава усещане за топлина и слънчево настроение към планинския пейзаж.

2. Скален кът край езерце 

Можете да комбинирате два елемента - планина и вода. Обикновено се използват камъни за ограждане на едната страна на езерото, за предпочитане южната или западната страна, така че растенията да получават достатъчно слънце. Ако в близост до водата има зона за отдих, от другата страна се оформя скалист ъгъл, за да може гледната точка да е добра.

За голямо езеро са необходими големи камъни, но ако езерцето е малко, по-добре е да избягвате големи камъни, в противен случай на техния фон, то ще се превърне в локва.

Дори няколко големи камъка могат да направят картина, но трябва да са интересни. Вижте снимката, колко красиво се разкрива структурата на пясъчника, колко необичайно изглежда комбинацията от сиво и пясъчно жълто. Последният щрих е невероятен сребристо-син храст, засилващ естествеността на композицията. Има много трайни насаждения в този нюанс. Например: декоративен пелин, морска цинерария, ерингиум.

3. Скалисто-чакълест състав 

Скалната градина не трябва да е голяма - понякога, за да привлечете вниманието към определен ъгъл, е достатъчен и малък фрагмент. Обикновено такава композиция се поставя на ясно видимо място, например на фона на партерна морава или в завоите на градински пътеки.

Мраморът изглежда луксозен в скалисти и чакълести градини. На снимката той е с топъл пясъчнобежов цвят с хоризонтална шарка.

В унисон е избрана засипка от мраморен трошен камък в карамелени тонове. Разрежда хомогенната цветова схема и засилва ефекта на наситения лилав нюанс на обрита. Това е пълзящо многогодишно растение, което няма да създаде проблеми в грижите и ще ви зарадва с ярки цветове през цялата пролет и първата половина на лятото.

Вместо лилаво, можете също да засадите розова аубриета или да изберете други растения от същия вид, като саксифраж.

4. Английски стил 

Вместо с традиционни цветни лехи, можете да напълните джобовете на настилката с натрошен камък или камъчета и да подредите няколко декоративни групи с камък. Лаконичните скалисти градини в английски стил изглеждат интересни.

На снимката красив конструктивен блок, специално обработен така, че да се представи от по-добрия ъгъл, е поставен върху чакълена насипка. Трошения камък се избира от скали с подобна структура, съответстващи на цвета или играещи в контраст.

Наблизо са засадени любимите на британците треви със синкаво-зелена зеленина, декоративен пелин, джуджета иглолистни дървета или храсти. Получава се стилно и елегантно.

5. Композиции с изключителни камъни

Скалната градина може да е произведение на изкуството. Напълно възможно е да го реализирате, ако използвате декоративни камъни от категорията Exclusive. Всеки от тях има уникална форма - единият прилича на парче вкаменено дърво, друг на скулптура, издълбана от камък, а трети на вулканична лава, застинала в причудлива чупка.

Пример за такъв обект виждате на снимката. Необичайният кух блок с теракотен оттенък прилича на парче от древногръцка амфора, изхвърлено на брега от морските дълбини. Впечатлението се подсилва от снежнобелите мраморни камъчета Bianco Carrara, а растенията са подбрани така, че да не отвличат вниманието от камъка. Непретенциозният арабис с нежна зеленина и малки бели цветя изглежда елегантен, но е само рамка за основната картина.