Българските овчарски породи са част от традиционното животновъдство у нас. Векове наред е запазена народната селекция на българското овчарско куче, така че да се създаде еднотипна популация в страната, въпреки че войните оказват негативно влияние върху тяхната практика в селското стопанство.

По време на комунизма земеделските стопани са положили усилия да съхранят породата в модерния бит на животновъда, въпреки държавния натиск срещу тези кучета. Официалната дейност за възстановяването на породата започва през 1970 г. През 2008 г. българското овчарско куче е регистрирано към Министерството на земеделието и храните и официално се ползва с протекцията на българското правителство и българските и европейски закони. То е национално киноложко богатство и се отличава с масивност, издръжливост, здравина, приспособима психика, борбен характер и разностранно развити качества.

В последно време българската овчарска порода печели завидни постижения от международен ранг. Клубовете посветени на породата се ангажират за проявите на международните форуми, като има такива и в няколко други европейски страни. Най-верните помощници на животновъдите за поредна година са представени на Националния събор на овцевъдите в тазгодишното му издание. Кучетата-пастири, сред които световни шампиони, дефилираха с послушание, защита, игра на фризби в свободен стил и спортни дисциплини по време на събора.

Киноложкият клуб представи отличията на породата
Киноложкият клуб представи отличията на породата