Свежият ароматен и вкусен плод на някои места е смятан за символ на лукс

Произходът и името на градинските ягоди или само ягоди, както обичайно се наричат, са обвити в много предположения и тайни. Някои смятат червения плод за дар от боговете, други - за резултат от мистериозен естествен подбор. Ясно е обаче - няма друго такова „зрънце" в света.

За ягодите се пише и говори постоянно – в кулинарията и сладкарството, при приготвянето на разнообразни свежи напитки и коктейли, за консервиране – сокове, компоти, сладка и конфитюри.

Има любители градинари, които може много да говорят за тънкостите при отглеждането на ягодите, а кулинари - да споделят необичайни рецепти за приготвянето им.

Въпреки това, дори такава проучена и добре позната култура като ягодите все още е изпълнена с много тайни и характеристики, на които може би не сте обърнали внимание.

1. Ягодите са една от малкото култури, при които семената са разположени отвън, а не вътре в плодчето. Средно всяка от тях съдържа до 200 семена.

2. Ягодите, подобно на ябълките, крушите, бадемите и кайсиите, принадлежат към семейство Розоцветни. Оттук и тяхната естетическа привлекателност по време на периода на цъфтеж. В допълнение, ягодите са едни от първите плодове, които зреят в градината.

3. Плодовете са много деликатни. Те не трябва да се мият предварително, а само непосредствено преди употреба. В противен случай ягодите започват да гният и губят полезните си свойства.

4. Смята се, че рекордьор по съдържание на витамин С са цитрусовите плодове (портокал, лимон и др.). Но ягодите също са почти толкова богати, колкото тях по отношение на съдържанието на този жизненоважен елемент. В 100 грама продукт се съдържа до 98% от дневната доза витамин С.

5. Ягодите са една от най-разпространените култури на планетата. Отглеждат се на всички континенти, с изключение на Антарктида.

Най-големият производителен регион е Калифорния, където се събират до 1 милиард тона плодове годишно. Плодовете от Великобритания обаче се смятат за най-добрите.

Първото споменаване на ягодите датира от 234 г. пр. н. е., когато те започват да се отглеждат на територията на съвременна Италия. Второто „откритие" на културата датира от 16-и век.

6. В Белгия, в град Вепион, от много години има музей на ягодите. Всеки запален градинар смята посещението му за задължително.

7. Флавоноидите придават на ягодите наситения, яркочервен цвят. Те понижават нивата на холестерола в кръвта и предотвратяват развитието на сърдечно-съдови заболявания.

8. В света има сортове ягоди албиноси – без характерния червен цвят. За разлика от разновидностите на други култури, белите ягоди не губят полезните си свойства.

9. Древните римляни и други народи са приписвали магически свойства на ягодите.

Те се използват за лечение на треска, неприятен дъх, лошо храносмилане и дори се препоръчват като лек за депресия и главоболие.

Французите и до днес смятат ароматните алени плодове за мощен афродизиак.

10. Домакините, които се грижат за своята младост и красота, отдавна използват ягодите в своя „домашен салон за красота".

Плодовете съдържат салицилова киселина, която помага за премахване на мъртвите кожни клетки и замърсяванията. Ягодите избелват кожата, обезцветяват пигментни петна и лунички.

11. Някои сортове ягоди, като Pinberry, имат вкус на ананас. Тези ягоди се отглеждат в оранжерии и като узреят побеляват, а семките по тях стават червени.

12. Сладко от ягоди или пресни плодове с бита сметана и други десерти с ягоди са познати на всички. Но в някои страни дори мариноват зелени ягоди и ги намират за по-вкусни от традиционните узрели плодове.

13. Но дори мариноването не е най-екзотичният начин за приготвяне на ягоди. Ягодите се сервират със сметана и морски дарове, сирене и птиче месо, в комбинация с краставица и зелен лук. Едно от най-оригиналните ястия са ягодите, пържени в масло с добавка на черен пипер.

14. Ако смятате, че ягодите от градината ви са достигнали рекордни размери, сравнете ги с истинската великанка в света на ягодите – плод с тегло 231 грама, набран през 1983 г. в Ролкстоун, Кент (САЩ). Вярно, казват, че имала вкус на леко подсладена вода.

15. Ягодите не са просто градински плодове, които растат във всеки двор. На някои места ягодата е призната за символ на лукс. Например, в ресторант в Ню Орлиънс (САЩ) можете да поръчате ястие от ягоди със сметана и листа от мента за 1,4 милиона долара. О, да, подносът идва и със златен пръстен с 5-каратов розов диамант.