Според доклад на EastFruit ранното зеле и лукът от Узбекистан са си проправили път по рафтовете на супермаркетите в Рига, Латвия. Въпреки значителното разстояние, което е трябвало да изминат тези продукти, те се оказаха забележително достъпни.

По-конкретно узбекският лук се продава на дребно на цена от 0,75 евро за килограм, а ранното зеле - на цена от 0,69 евро за килограм. Дори като се имат предвид разходите за доставка от поне 35 цента на килограм, качеството на продуктите, както е показано на снимките, не изглежда изключително високо.

За Европейския съюз обаче тези цени са забележително ниски. През последните две години регионът е изправен пред природни аномалии. По време на критичния период на растеж на лука в основните производствени региони имаше необичайна суша и необичайно горещо време. Впоследствие, по време на прибирането на реколтата от лук, се появиха продължителни дъждове. Тези условия се отразиха неблагоприятно на качеството и добива на лук, което доведе до повишаване на цените през целия сезон.

Междувременно в Узбекистан и други страни от Централна Азия цените на лука достигнаха рекордно ниски нива. Онези, които са съхранявали лук по време на прибиране новата реколта, за да спечелят от препродажбата, понесоха значителни загуби, тъй като трябваше или да изхвърлят излишния лук, или да го дадат на животните.

В резултат на това лукът от новата реколта понастоящем се продава на изключително ниски цени при минимално търсене. В Узбекистан лукът от новата реколта може да се купи за 9 американски цента, което се равнява приблизително на 8 евроцента. Въпреки скъпата логистика, износът на такъв лук за Европейския съюз остава рентабилен.

Ситуацията при зелето е подобно предизвикателство - цените бързо намаляват, докато търсенето остава слабо.