"Събитието се разширява до вече две демо точки, а аз съм горд, че вече е и в моя роден край, пожелавам ползотворни два дни, всеки да намери полезна информация. Благодаря на Иван Цанев, който е наш домакин и на председателите на организациите, които стоят в основата на платформата." С тези думи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов даде начало на на първото по рода си издание на „Ден на полето" – в гр. Българово, област Бургас на 28 май 2024 г. 

Той заяви пред медиите, че има раздвижване на пазара за зърно, което не се отразява пряко върху цените у нас заради международните търговски премии и очаква зърнопроизводителите да видят какви ще са реколтите с надеждата да има "нормални" изкупни цени. Към момента себестойността се равнява на не повече от 40 ст. при очаквания за 2024 г. добив около 500 кг/дка, особено ниска във вътрешността на страната. Разходите определя за над 200 лв./дка за цялата страна. "Последните 3 години нямаме законодателни инициативи, не чувам да се говори за земеделие и в предизборните кампании", споделя още Проданов.

Той не пропусна да спомене, че двигател на събитието е енергичната Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя разказа, че дори земеделците, които не обичат да ходят по такива мероприятия се чувстват у дома си на "Ден на полето".

На откриването присъстваха Ива Иванова, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие"; Иван Капитанов, зам.-министър на земеделието и храните; Станимир Апостолов, заместник-кмет на община Бургас; Константин Щерионов, кмет на град Българово; Жельо Вардунски, кмет на община Камено; Радослав Балтаджиев, председател на Общински съвет – Камено.

"Землищата в нашия регион се обработват с много любов, 49% са трайните обработваеми площи в област Бургас и тенденцията е да се увеличват", каза Станимир Апостолов.

Зам.-министър Капитанов подкрепи инициативата, която чрез технологиите придава добавена стойност на зърнопроизводството и обяви, че кампанията по директни плащания за 2024 г. е в ход и вече надвишава 50% от заявените през 2023 г. площи. "Надявам се с активността на стопаните и службите да се справим в обявените срокове", допълни той.

Ива Иванова споделя тази надежда относно изплащане на помощите по екосхемите в срок (до 30 юни). По данни на ДФЗ 186 доплащания са извършени в последната седмица по интервенцията за устойчивост, като така за кампания 2023 г. били подпомигнати близо 48 хил. земеделски стопани със стойност над 730 млн. лв. През юни ще бъдат отворени два приема: по подмярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства с насоченост към напояването, с максимален размер на проекта от 450 хил. евро левова равностойност, и прием по 4.2 за инвестиции за преработка и маркетинг с максимален размер до 700 хил. евро левова равностойност и насоченост към опазване на околната среда.

Тридневният фестивал "Дни на полето" продължава с тържествена програма с ансамбъл "Здравец" гр.Камено, традиционното приготвяне на курбан в юнашки тиган и пъстра програма в следващите два дни. Това е третото издание на откритите дни на полето, с организатори Добруджански съюз на зърнопроизводителите, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Съюз на зърнопроизводителите Маркели, ЕЦИХ AgroHUB и е съфинансирано от ЕС.

За последните години, събитието се превърна в емблематична среща за земеделските производители, като за първи път се разраства и до област Бургас с демо платформа на пшеница и ечемик. Участват 23 фирми, които ще демонстрират техника и продукти за растителна защита. Сред тях са Syngenta, Rapool, Пестицид, Lidea, СК Садово, Лидер Консултинг, KWS, ЕКОФОЛ, Timac Agro, Темпекс, Иновекс, НИК, Plant's Soul, Österreichische Hagelversicherung (Agriculture Insurance Company), GrainStore, Евро Ферт, Велес-Агро, UPL, Meteobot, SmartAgro Bulgaria, Balea, Лумбреко.

В рамките на събитието ще бъде открита демо точка на AgroHub.BG в лозовите масиви на „Винекс Славянци", ще бъдат представени услуги на ЕЦИХ на производителите, технологии за дигитализация и прецизно земеделие, за мониторинг на напояването и т.н. Земеделските производители ще могат да участват в дискусии и да проведат индивидуални консултации, обменяйки опит с експерти в различните агро области. Акценти на събитието ще бъдат дигитализацията в земеделието и предстоящата жътвена кампания.

А от 23 до 25 юли т.г. "Дни на полето" ще има стандартно в обл. Добрич – този път край с. Попгригорово.

Радостина Жекова, председател на ДСЗ и Илия Проданов, председател на НАЗ
Радостина Жекова, председател на ДСЗ и Илия Проданов, председател на НАЗ
Представителен танцов ансамбъл "Здравец" гр. Камено с художествен ръководител Димитринка Бакалова
Представителен танцов ансамбъл "Здравец" гр. Камено с художествен ръководител Димитринка Бакалова