Национален бизнес форум "Храните - вкус, качество или реалност" ще се проведе на 26 юни от 10:00 часа в Дом на науката и техниката в София, съобщиха организаторите от Съюза по хранителна промишленост.

Целта на кръглата маса е да бъдат дискутирани актуалните проблеми в областта на качеството на храните от гледна точка на производители, преработватели, търговци и потребители, както и на контролните и сертифицирани органи в страната.

Обект на дискусията ще бъде взаимодействието между отделните звена в хранителната верига с компетентните власти, ролята на държавните институции за стимулиране на производството на български храни и напитки, за защитата на добросъвестните производители и борбата с нелегалните производители и вносители на храни и напитки.

В кръглата маса ще вземат участие експерти от съответните министерства и държавни ведомства, специалисти от научни институти, браншови организации, ръководители на големи фирми, потребителски и работодателски организации, депутати и представители на медиите.

Основните тематични направления на форума ще бъдат новите геномни техники – възможности и предизвикателства пред изследователите и земеделските производители и влиянието им върху качеството на храните; опаковките на храни.

В края на събитието ще бъде направен анализ на предложенията, ще бъде изработен заключение от проведената дискусия с последващо уведомяване и съдействие от институциите за успешно решаване на проблемите, свързани с качеството на храните. Всички мнения и предложения от форума ще бъдат обобщени и изпратени официално до ведомствата, които имат отношение към проблема с качеството на храните.

Участието във форума е без такса, но изисква предварителна заявка до 18 юни.