От стари хора Теодор Пушкаров е чул, че някога стопаните са имали добри реколти три години поред, а четвъртата била слаба, с големи поражения предимно за животновъдите.

Теодор е от село Меляне, община Георги Дамяново, област Монтана, има 150 пчелни семейства и при тази хладна пролет и постоянни валежи не се знае, кога ще извади мед за първи път от своите кошери за тази година.

"Поради дъждовния и студен май добивът от основния ни мед – от акация, ще е много нисък. Даже вместо да добием мед, ние подхранваме пчелите, за да поддържаме развитието на пчелните семейства за следващата паша. Отново високосната година си каза думата - март беше 25 градуса, май – 15 градуса", казва стопанинът. Теодор е потомствен пчелар, взел занаята от дядо си. Някога той имал няколко плетени кошера, от които вадел добър мед. Теодор взел първите уроци и опита, как да отглежда пчелите и как се добива хубав мед. С времето Теодор се убедил, че е добре за него да се захване по-сериозно с пчеларството и от почти 15 години това е основен поминък на неговото семейство, със съпругата му Зорница. Имат и две дъщерички - Александра и София.

Стопанският цикъл

„Три години работи, като дойде високосна година, почини, после пак работи. Стари поверия са това, от опит народът е разбрал, че през високосна година нищо не върви, както трябва. Много породисти животни не ги заплождат през високосна година, да не се получат фалове, смърт, без поколение или това, което се ражда не е добро. И при меда е така", обяснява Теодор. И добавя: Друга година по това време вадим меда, сега още нищо не съм вадил. Моите 150 кошера са в края на селото Меляне и само аз работя на пчелина. Само аз и Господ, това сме, казва с широка добра усмивка Теодор. Живи и здрави сме, но като цяло годината е много объркана, с много топла зима, хладна пролет, с много дъжд. Така пчелите са по-слаби, не могат дълго да се стоплят, нападат ги болести и не е добре и за тях. Не е пролет, като пролет и като друга година, констатира Теодор. И разказва: Освен пчелар съм и ловец. Един мой приятел има много хубаво ловно куче. Тази година роди и до месец всичко почина. Тогава се сетихме, че на високосна година не се заплождат животните. Природата си знае работата.

Без диви свине

Питаме Теодор предимно какво отстрелва като ловец. „Питомните прасета ги изклахме, сега в района няма и диви. Преди имаше много, сега едно за отстрел не се намира. Може би трябва да се забрани въобще ловът за известно време, докато се възпроизведе в природата това, което е оцеляло. За това си говорим с ветеринаря. Защото, ако едно-две диви прасета оцелеят, ще се възпроизведат добре в здрава популация. А, преди имаше толкова много диви прасета в горите около нас", казва Теодор. Според него нищо не се ражда добре тази година. А, важен е краят, не какво си направил и колко си се трудил през годината – така отчитат добивите си селските стопани.

Теория и практика

Младият фермер е и зоооинженер, наесен ще се дипломира като магистър в специалност пчеларство в Пловдивския университет. Казва, че магистратурата му е помогнала да надгради знанията си. Имал е достатъчно практика, но обучението му е дало допълнителни знания, освен това му помага да е лицензиран производител на пчели-майки и на семейства.

Теодор работи неуморно на пчелина и в помещението за вадене и разфасоване на меда. От новоизвадения сладък нектар се носи редовно за изследване, за да се определи какви билки преобладават, какъв пчелен прашец са събрали най-много неговите пчели. Теодор казва, че годината ще е трудна, затова е добре хората да се запасят с мед, какъвто го има на пазара, защото не се знае тазгодишният добив какъв ще е.

Пушкаров е на фермерския пазар при земеделското министерство всяка сряда и обяснява на всеки попитал го, кой вид мед за какво помага, или подпомага организма при различни болести и неразположения. Той е един от най-младите производители на пчелни продукти на фермерския пазар, но знае много за ползата от меда и за отглеждането на пчелите.

Сертифицирано качество

Неговият мед е доказан със съответен сертификат за екологично чист продукт, получен директно от природата. Теодор споделя, че продава своя мед повече на дребно, защото на едро цената е много ниска и не е доволен. Фирмата му е регистрирана по наредба 26, което означава, че произвежда гарантирано чист мед, който редовно се изследва в акредитирана лаборатория в Пловдив.

В стопанството успяват да добият по около 500 кг акациев мед на сезон и около 4 тона многоцветен мед, затова и цената на голям буркан от 1 кг акациев мед на дребно е 20 лв., а при многоцветния мед е 12 лв. И тази година Теодор смята да запази цената без промяна в сравнение с миналата реколта. На фермерския пазар предлага още пчелен прашец, прополис, чист восък и клеева тинктура.

Букет от билки и цветя

Районът за паша на неговите пчели е Предбалкана, на 500 м надморска височина. Горите наоколо са от липа, акация и добивът е предимно полифлорен мед – т.е. букет от различни билки и цветя. Медът му е с изключителен, богат на различни аромати пчелен продукт. Има показател, когато се изследва медът – ако мине 40 процента при анализа от един вид, това определя какъв е.

Теодор Пушкаров произвежда около 4 вида мед и се надява на добива за прехрана на неговото семейство. Всяка година инвестираме в своя пчелин, имаме модерно помещение за вадене и разфасоване на меда, и продължаваме да работим неуморно, споделя младият пчелар.

Сред пчелите
Сред пчелите
Теодор на фермерския пазар
Теодор на фермерския пазар