Инес ЗЛАТАНОВА

Признаците на ракови болести при кучетата не винаги са видни, но болестта е водеща причина за смъртта на четириногите. Ако ветеринарният лекар на вашето домашно или селскостопанско куче диагностицира състоянието отрано има по-висок шанс за превъзмогване, чрез подходящо лечение. Затова е важно да можете да разпознавате признаците, за да знаете какво да правите и как да предпазите вашия спътник навреме.

Хубаво е да се правят профилактични прегледи при ветеринаря от време на време, защото много кучета с тумор няма да показват признаци на заболяването в началото. При други пък признаците може да са неясни. След като болестта напредне, симптомите могат да бъдат доста тежки и да изглежда, че започват внезапно. Рутинните посещения и здравните скринингови тестове могат да помогнат на ветеринарните лекари в ранното диагностициране. Забелязвайки някой от долуописаните състояния назначете преглед при специалист, който да потвърди или отхвърли предположенията. Изброените причини за тревога могат да показват наличието на други заболявания.

Образувания

Бучки, подутини, израстъци, образувания или тумори могат да се появят навсякъде по тялото или вътре в него. Някои бучки и подутини са доброкачествени израстъци, които се появяват с възрастта на кучетата или се дължат на генетиката. Други може да са ракови и ще изискват бърза медицинска помощ за предотвратяване на метастази (разпространение).

Подуване на корема

Ако коремът на вашето куче изглежда уголемен или подут, отидете на ветеринар възможно най-скоро. Има няколко животозастрашаващи състояния, които могат да причинят раздуване на корема, едно от които е туморът. Той може да причини натрупване на течност, разширявайки корема, дори ако все още е относително малък.

Летаргия

Когато кучетата са летаргични, депресирани или просто „не са наред", това обикновено означава, че нещо не е наред със здравето им. Ако се разреши от само себе си, това е нещо, което трябва да отбележите, в случай че се повтори. Ако промените в нивото на активност, настроението или поведението продължават няколко дни или се комбинират с други симптоми, трябва да се свържете с ветеринар.

Загуба на тегло

Отслабването е често срещан признак на рак при кучета, но има различни здравословни проблеми, които могат да са причината. Дори да има обичайния си апетит може да отслабне поради болест. Намаляването на апетита или жаждата и проблеми с преглъщането също са причини за тревога.

Повръщане или диария

Повръщане и диария могат да възникнат по няколко причини. Въпреки че не винаги се свързват с тумор, те са неща, които трябва да се вземат предвид независимо от причината. Ако повръщането или диарията продължават и лечението на често срещаните причини не работи, вашият ветеринарен лекар може да препоръча допълнителни диагностични тестове за търсене на рак или друго заболяване.

Промени в уринирането или дефекацията

Ракът може да засегне както пикочните пътища, така и храносмилателния тракт, причинявайки промени при вашето куче. Свържете се с ветеринарен лекар, ако забележите някакви промени, включително липсващо или затруднено уриниране; запек или напрежение при дефекация; ходене по нужда в дома (ако е обучено да не го прави); прекомерно количество от веществото; или кръв в него.

Куцота

Накуцването при кучета може да бъде свързано с нараняване, но ако почивката и лекарствата не помогнат на проблема да изчезне, не забравяйте да оставите вашия ветеринарен лекар да направи рентгенови снимки и други тестове. Внезапната скованост на крайниците със силна болка винаги е причина за безпокойство, може да бъде признак за проблем с мускулите или костите.

Болка и дискомфорт

Куче, което изпитва болка, трябва да бъде видяно от ветеринарен лекар възможно най-скоро. Ракът е болезнено заболяване, но много други здравословни състояния също причиняват болка или дискомфорт. Ако вашето куче изпитва болка, може да забележите, че спи повече и избягва общуването с хора и домашни любимци в домакинството. Може да се опита да избегне докосването, но не всяко куче ще изрази болката си. Куче с болки в корема може да заеме прегърбен вид и да спре да яде. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако смятате, че четириногото ви изпитва някаква болка или дискомфорт.

Непоносимост към физическа активност

Ако кучето ви изведнъж се измори по време на разходка или игра, има много възможни обяснения. Ракът и много други заболявания могат да накарат кучетата да се чувстват слаби и уморени. Въпреки че кучетата може да се забавят с възрастта, внезапната непоносимост към упражнения не е нормална и изисква посещение при ветеринар.

Кървене и секреция

Кръв или секрет от кожата, носа, устата, очите, ушите, ануса или гениталиите са причина незабавно да посетите ветеринар. Потенциалните причини за това могат да варират от леки инфекции до сериозни заболявания. Дори причината да не е рак, това е проблем, който изисква внимание.

Миризма

Ако усещате силна миризма, идваща от вашето куче, която не я е имало преди, това също означава, че нещо не е наред. Силни миризми могат да се появят, когато туморите се разкъсат или се заразят. Лошият дъх може да бъде причинен от проблеми със зъбите, включително орални тумори. Допълнителни признаци, които трябва да търсите, включват подуване на муцуната и видимо разместване на зъбите.

Цветови аномалии

Лигавиците (венците, бузите, вътрешността на клепачите) и езикът на здравото куче трябва да са хубави и розови (черният цвят от пигмент също е нормален). Бледите, бели, сиви или сини лигавици показват голям проблем. В допълнение, жълтият оттенък на лигавиците, бялото на очите и/или кожата е показателен за жълтеница, която обикновено се наблюдава при чернодробно заболяване или нарушения, засягащи червените кръвни клетки.

Сковаността в ставите е лош признак
Сковаността в ставите е лош признак