Много начинаещи зайцевъди и любители на тези животни са сигурни, че те ще ядат всяка растителна храна. Може би защото зелето винаги се свързва със зайци. Всъщност, те не ядат всички видове зеле. Освен това масата на зеленчука винаги трябва да бъде строго дозирана.

Има няколко вида зеле. Предлага се в пресен и замразен вид. Преди да го дадете на зайци, е необходимо да разберете какъв е вида и в какво количество. Зелето е сочна храна, богата на витамини, минерали и фибри. Но някои видове не трябва да се дават на зайци, особено декоративни.

Карфиолът

се състои от повече от 90% вода. Освен това съдържа фибри, протеини, калий, калций и вит. С. Първият компонент – фибрите, има благоприятен ефект върху храносмилателната система на зайците. Те могат да ядат всички части: листа, стъбла, глави. Можете да дадете малко количество такава храна и да видите реакцията на заека. Ако го яде с удоволствие, дозата може да се увеличи до 100 грама за млади животни и до 300 грама за възрастни. Зайците възприемат този зеленчук като лакомство.

Запомнете! Карфиолът се дава пресен, няма да донесе никаква полза в замразена форма.

Зайците ядат варен карфиол с удоволствие. В този си вид той е полезен за храносмилателната им система. Благодарение на съдържащия се в него глюкорафанин, стомашната лигавица ще бъде в ред и ще се намали развитието на патогенни бактерии в стомашно-чревния тракт.

Важно! Не може да давате на зайци мокри листа или трева. Това може да причини подуване, тъй като водата насърчава ферментацията.

Пекинското зеле

има приятен вкус и деликатна текстура. Зайците го ядат с апетит. Често се предлага за храна на декоративни животни. Но към храненето с такъв продукт трябва да се подхожда внимателно. Въпреки факта, че пекинското зеле съдържа глюкоза и лекарствени компоненти, които повишават имунитета на животните, не може да се дава в голямо количество. Причината е, че то действа като слабително за зайците. По-добре е да го въведете в диетата постепенно, като наблюдавате реакцията и изпражненията. Няколко листа на ден са достатъчни.

Внимание! Що се отнася до младите зайци, които отглеждате за месо, този фураж може да се въведе в диетата само след навършване на 4 месеца. Но ако вкъщи имате декоративни зайци, сами ще установите, че те с удоволствие ядат този зеленчук заради сладкия вкус, придаван от съдържащата се в него глюкоза. На тях може да давате твърдата част от листата, не повече от една на няколко дни.

Сортът бяло зеле е популярен и достъпен

Зайците отдавна се хранят както със самия зеленчук, така и с неговите останки. Повечето стопани мислят, че най-вкусен за тях ще бъде твърд кочан. Всъщност това е мит, а кочанът не само не е полезен за животните, но е и вреден. Съдържа много минерали, агресивни вещества, твърди фибри, които храносмилателният тракт не може да усвои. В резултат на това зайците развиват диария и подуване на червата след изяждане на сърцевината на кочана. Следователно мястото на главата бяло зеле е в компостна яма, а не в диетата на зайците. Същото важи и за белите листа, които са близо до сърцевината на зелката. Така че можете да храните зайците само като сте орязали и почистили зелевите листа.

Запомнете!

Младите зайци могат да ядат до 300 грама такъв продукт през лятото и 100 грама през зимата.

Възрастните - до половин килограм през лятото и половината през зимата.

Зелевите листа трябва да са чисти, без признаци на гниене.

Червеното зеле не го ядат

Ензимите, които съдържа, са вредни за животните. Зеленчукът им създава проблеми с храносмилателната система. Гарантирано е подуване на червата, възможно е заболяване като застой на стомаха и червата.

Но за сметка на това

с удоволствие ядат кисело зеле

През лятото не е необходимо, но през зимата ще се превърне в незаменим източник на витамини. Плюсът е, че киселото зеле има повече витамин С от лимона. Но не се препоръчва да се дава тази храна всеки ден - допустимо е през ден. Поради високото съдържание на сол консумацията на кисело зеле трябва да бъде дозирана.

На възрастни зайци се дава от 100 до 200 грама на ден.

За младите зайци – наполовина по-малко. Трябва да се въвежда постепенно, като се наблюдава реакцията на тялото на животното.

Важно! Когато храните зайци с кисело зеле, трябва да им оставите повече вода от обикновено. Продуктът предизвиква повишена жажда.

Зайците, разбира се, ще ядат зеленчук в замразена форма, но това няма да им бъде от полза. Това важи за всички сортове зеле. Погрешно мислите, че е възможно да размразите броколите и карфиола през зимата и да ги нахраните. Животните няма да получат нищо освен вода, на която този зеленчук е богат. Освен това замразеният продукт може да причини нарушения на храносмилателната система.

Зайците с удоволствие ядат и листа от зеленчуци

През сезона те могат да се предлагат пресни в същото количество като самото зеле. Опитните животновъди не изхвърлят този продукт, а го изсушават за зимата. Ползата е - през студения сезон може да давате сушени листа вместо силаж. Така зайците получават допълнителни витамини и минерали от изсушените зелеви листа.

Храните ли ги правилно?

Всеки стопанин трябва да знае, че зайците ядат 3 пъти на ден. Храната във всеки прием е различна. Зелето не се препоръчва като самостоятелно хранене. По-добре е да го предлагате в комплекс с други зеленчуци, а трева давайте не повече от веднъж на ден.

Зелето е полезно за зайци на всяка възраст. Въпреки това, трябва да се дава не по-рано от 1 месец, но за предпочитане на 2 месеца на подрастващите. През този период храносмилателният тракт на зайците още се учи да работи правилно. До 1 месец бебетата се хранят само с мляко. Други продукти се въвеждат в диетата им в малки количества и постепенно. Не е необходимо да започвате рано да захранвате зайците със зеле. По-добре е да започнете малко по малко, като добавите:

  • моркови;
  • навлажнен комбиниран фураж;
  • висококачествена трева или сено.

Ако зайчетата свикват без проблеми с нови храни, можете да им дадете малко зелеви листа. Трябва да започнете с 30 грама на ден, като постепенно увеличавате дозата. На възраст от 6 месеца дозата достига 300 до 400 грама на ден. По-добре е да смесите зелето с друга сочна храна - така ще се усвои добре. Трябва да се помни, че зеленчукът допринася за прекомерното образуване на газове в червата, особено при млади зайци.

Възрастните зайци

На тях се дават 600 грама зеле на ден: дава се отделно и в комбинация със сочен фураж. Препоръчително е да не се превишават предписаните дози. Едно хранене може да се замени със зеле. И младите, и възрастните зайци трябва да получават само висококачествени зеленчуци: пресни, без мухъл и гниене. Същото важи и за силажа от зелеви листа, с който се хранят животните през зимата.

Хранене с други продукти

Заекът не може да яде само зеле. Той се нуждае от друга, пълноценна храна. А някои продукти са неприемливи в диетата на зайци.

Кои са полезни? Опитните зайцевъди се опитват да разнообразят менюто на зайците в различните отделения. Те наблюдават какво им харесва и въз основа на това съставят диета, която трябва да се състои от зелени, сочни и груби фуражи и трябва да включва: зърнени култури, например овес, грах; сено или прясна детелина, люцерна, фий, лупина; зеленчуци, като кръмно цвекло, тиква, тиквички; плодове - например ябълки, круши; комбиниран фураж.

Ако комбинираният фураж представлява основната част от менюто, тогава не се добавят допълнителни минерали и витамини. В случай на хранене с естествена храна, те трябва да бъдат добавени. Това е особено важно през зимата.

На кърмещи зайкини и бебета понякога се дава козе мляко.

С какво не може да ги храните? Има продукти, които не могат да се изхранват, а именно: ферментирали млечни продукти; домати; лук; патладжани; краставици; млади картофи; захарно цвекло; смокиня; черен и червен боб; млад грах; екзотични плодове; сладкиши; захарни изделия; отровни растения.

Полезни съвети

Здравето на зайците, дълголетието и способността за създаване на много здрави потомци зависят от правилното хранене.

Има редица препоръки за правилно хранене, а именно: трябва да изберете диета, която е подходяща за зайците; менюто не може да се променя често - зайците не го понасят добре; диетата трябва да бъде разнообразна; не можете да ги храните със забранени продукти; зайците не трябва да бъдат прехранвани; всички продукти, които давате, трябва да бъдат с високо качество, без мръсотия, плесен; животните винаги трябва да имат чиста вода в достатъчно количество; необходимо е винаги да събирате остатъците от храна, за да предотвратите гниенето им (това допринася за развитието на болестотворни бактерии и масово разболяване).

Зайците винаги трябва да имат зеленчуци в диетата си.
Зайците винаги трябва да имат зеленчуци в диетата си.
Зайците възприемат карфиола като лакомство. Запомнете - карфиолът се дава пресен, няма да донесе никаква полза в замразена форма.
Зайците възприемат карфиола като лакомство. Запомнете - карфиолът се дава пресен, няма да донесе никаква полза в замразена форма.