На пъдпъдъчета от 1 до 7-ия ден храненето е с яѝца и ситно смлени черупки. На малките пъдпъдъчета добавяйте и до 2 грама извара. Постепенно включете и свежи зеленчуци.
От 2-ата седмица може
да им давате и
комбинирани фуражи.
Добре е да знаете най-важните изисквания и по отношение на фуража:
- да е пресен;
- да не е плесенясал;
- да не съдържа вредни примеси, соли и други химикали.
Ако ползвате сух фураж, можете да насипвате и повече от него в хранилката. Но влажните смески не трябва да остават в хранилките повече от 2 часа. Защото започват да вкисват и могат да отровят пъдпъдъците.
Внимавайте:
влажните фуражи да са
трохообразни, а не
прекалено лепкави
В противен случай ще се набиват в човчиците им и ще запушват ноздрите им.
От домашно приготвените фуражи най-подходящи са:
- смеси от различни надробени зърна;
- натрошен сухар от бял хляб и различни белтъчни продукти;
- витамини.
Белтъчната част на фуража
трябва да съставлява около 1/5 част от дневната дажба:
- варени яйца или яйчен прах;
- извара или сухо мляко;
- чудесни белтъчни добавки са храните за рибки.
Като витаминни добавки може да ползвате готови смески за пъдпъдъци или кокошки-носачки. Дозата е написана на опаковката. Дори ако редовно използвате поливитамини,
полезно е да добавяте
в храната и витамин D.
Дневната потребност на един пъдпъдък от вит. D2 е 3000 МЕ.
И не забравяйте – в отделна хранилка давайте и минерални вещества. В тази хранилка постоянно трябва да има и счукани черупки от яйца.
Коментари