На пъдпъдъчета от 1 до 7-ия ден храненето е с яѝца и ситно смлени черупки. На малките пъдпъдъчета добавяйте и до 2 грама извара. Постепенно включете и свежи зеленчуци.

От 2-ата седмица може

да им давате и

комбинирани фуражи.

Добре е да знаете най-важните изисквания и по отношение на фуража:

  • да е пресен;
  • да не е плесенясал;
  • да не съдържа вредни примеси, соли и други химикали.

Ако ползвате сух фураж, можете да насипвате и повече от него в хранилката. Но влажните смески не трябва да остават в хранилките повече от 2 часа. Защото започват да вкисват и могат да отровят пъдпъдъците.
Внимавайте:

влажните фуражи да са

трохообразни, а не

прекалено лепкави

В противен случай ще се набиват в човчиците им и ще запушват ноздрите им.

От домашно приготвените фуражи най-подходящи са:

  • смеси от различни надробени зърна;
  • натрошен сухар от бял хляб и различни белтъчни продукти;
  • витамини.

Белтъчната част на фуража

трябва да съставлява около 1/5 част от дневната дажба:

  • варени яйца или яйчен прах;
  • извара или сухо мляко;
  • чудесни белтъчни добавки са храните за рибки.

Като витаминни добавки може да ползвате готови смески за пъдпъдъци или кокошки-носачки. Дозата е написана на опаковката. Дори ако редовно използвате поливитамини,

полезно е да добавяте

в храната и витамин D.

Дневната потребност на един пъдпъдък от вит. D2 е 3000 МЕ.

И не забравяйте – в отделна хранилка давайте и минерални вещества. В тази хранилка постоянно трябва да има и счукани черупки от яйца.