Държавната помощ за акциза върху газьола да бъде удължена до края на 2026 г.

Това приеха депутатите на първо четене с промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. 

Предложените промени в закона имат за цел усъвършенстване на нормативната уредба в областта на директните плащания и развитието на селските райони. В мотивите към законопроекта е записана и целта за „постигане на пълно съответствие със съдържанието и целите на Стратегическия план развитие на земеделието и селските райони за периода 2023- 2027 г.".

"Този законопроект е необходим с оглед  на твърде закъснялата кампания за подаване на заявления за директни плащания. Предложенията представляват промените в Стратегическия план", каза председателката на земеделската комисия Десислава Танева от ГЕРБ. 

По думите й окончателното приемане на закона изисква спешност, за да продължат да се прилагат помощите в подкрепа на земеделските стопани, преди парламентът да е излязъл в ваканция заради предизборната кампания. 

„Спешността на законопроекта в областта на директните плащания обусловена и от необходимостта да бъде отворен прием на заявления да подпомагане за Кампания 2024 г., при който условията и правилата за отпускане на директна подкрепа отговарят на легитимните очаквания на земеделските стопани да получат справедливо допълване на доходите от земеделска дейност с директни субсидии, както и за осигуряване от страна на администрацията на предвидима и сигурна правна среда", пише в мотивите.

Със законопроекта се изчиства възможността някои производители, които развиват и друга дейност, да останат извън подпомагането, тъй като не отговарят на дефиницията за активен земеделски стопанин.

За целта изискването доходите от селскостопанска дейност да съставляват най-малко 1/3 от общия доход на стопанството се променя на „да съставляват най-малко 10%". Годишният размер на директните плащания, за който се изискваше да е минимум 5% от общите приходи, се променя на „минимум 2%".

Възможността за подаване на заявления за подпомагане по интервенциите до Държавен фонд "Земеделие" без електронен подпис се удължава до края на 2025 г.