„Национално сдружение за развъждане на традиционни (местни) породи свине" бе учредено днес в Тракийски университет, където се проведе и първото учредително събрание. Това съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

В сдружението с нестопанска цел се включват две висши училища – Тракийски университет и Университетът по хранителни технологии в Пловдив, както и три от водещите животновъдни ферми в страната.

Основната цел на сдружението е да обедини усилията на научните среди и бизнеса за опазване на традиционните породи свине като генетичен ресурс, както и идентифициране на най-добрите в генетично и екстериорно отношение животни. Идеята е не само да се съхранят и възродят тези породи, сред които е и източнобалканската свиня, но и на тяхна база да се създават нови, устойчиви на заболяване хибридни породи.

„По този начин не само ще бъдат подпомогнати българските фермери да развъждат български породи свине и ще се работи активно за опазване на породите като национален генетичен фонд, но и ще се предложи на пазара висококачествена и здравословна храна за потребителите", посочват още от старозагорското висше училище.

„Това е знаково събитие, което е от значение за продоволствената сигурност на нашата страна", коментира ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков при подписване на учредителните документи и допълни, че двата университета застават зад каузата с целия си научно-изследователски капацитет.

На събранието присъства и проф. Алекси Стойков – един от доайените на свиневъдството в България.