Продължаваме по план. Започваме с едно разкошно цвете, което всеки би искал да има сред картофите. Това е алисум. Доказано е, че стелещият се цъфтеливко отблъсква с медения си аромат досадните и изключително опасни за картофите колорадски бръмбари. Ако това не е достатъчна причина да го засеете или засадите в градината си, то нека ви кажем, че именно този сладък аромат на безбройните цветчета привлича полезни насекоми и най-вече опрашители и сирфидни мухи.

Къде още би бил полезен алисумът? При всички култури, които се нападат от колорадски бръмбар или листни въшки. Тоест, лехата с патладжаните също би се облагодетелствала, редовете с бобови, листното цвекло и много други. Освен това, поради стелещата си природа, алисумът е чудесен враг и на плевелите.

А сега си представете картината – пъстрите и полезни листа на манголда подчертани от нежните цветчета на алисума. Красиво и полезно без съмнение.

Още едно цвете,

полезно в борбата с листните въшки е невен

Ярките цветчета на невена привличат въшките заради багрите си, но полезното му действие не спира до тук. От цветните чашки и дръжки, както и от листата и стъблата се отделя лепкава субстанция, която работи особено ефективно в горещо и сухо време. Точно, когато въшките са във вихъра си.

С други думи, невенът има място във всяка една градина и леха, дори на балкона. Той би бил чудесен съсед за всички зелеви култури например.

С какво още е полезен? Освен въшките, привлича и калинки, за които се знае, че са естествени врагове на вредителите. Не само това, но поради факта, че е супер издръжлив и непретенциозен, вече се проучват ефектите му като покривна култура. А за лечебните качества си знаете, затова няма да ги изреждаме.

"Три сестри"

Ще направим една препратка към добре познатите ни „три сестри" – царевица, фасул и тиква. Пробвали ли сте да замените една от трите култури, а защо не и трите?

Да започнем от „високата сестра". Кое друго растение би дало опора на друго, освен царевицата? Отговорът е лесен – слънчогледът. Накратко, той е изключително красив, доста по-стабилен от царевицата, привлича опрашители, дава добър добив според сорта (изберете сорт за консумация).

Преминаваме към „сестрата, която има нужда от опора в живота" – заменяме фасула с краставици, домати, а защо не и декоративни тиквички или интересните варианти, които могат да се режат.

Накрая се търси почвопокривно растение, което да попречи на плевелите да превземат пейзажа. Това могат да бъдат латинките, за които споменахме в предния брой, голяма част от билките и подправките, които най-често намират приложение в кухнята, а също и изобилие от листни зеленчуци като зелевите.

Каквато и комбинация да създадете, бъдете сигурни, че вредителите ще бъдат объркани и няма да нападат така свирепо. Бъдете внимателни с поливането и подхранването. Останалото е само в полза на градинаря.

Би било полезно за нас и за читателите ни, ако споделите полезните растителни съобщества, които сте създали в собствените си градини. Знаете как да го направите.