Френски фермери продават своите за 50 хил. евро на килограм

Какво знаете за печеленето на пари от градинарство? Френските фермери могат да предизвикат всеки с този въпрос, защото те са единствените на Земята, които успяват да продават картофи за 50 000 евро на кг! Украинските фермери, които скачаха от радост, след като получиха 50 евроцента за кг картофи през сезон 2023/24 г., никога не биха повярвали в това, съобщава EastFruit.

Изданието говори за прочутите картофи Le Bonnotte, които се отглеждат на много ограничена площ от песъчлива почва на остров Нойрмутие във Франция, наторена с водорасли. Тези гурме картофи са известни с деликатния си вкус, кремообразната си текстура и тънката си, нежна кожица. Морският климат на острова, пясъчната почва и условията за отглеждане, обогатени с водорасли, допринасят за специфичния вкус и текстура на тези картофи.

Обикновено те се засаждат в края на зимата или началото на пролетта и се прибират в края на пролетта или началото на лятото.

Картофите Le Bonnotte се предлагат на потребителите за кратък период от време всяка година, обикновено от края на април до началото на юни. Тъй като тези картофи са много скъпи, няма смисъл да се съхраняват и да се губи тяхната свежест.

Картофите Le Bonnotte са малки до средни по размер, често наподобяващи млади картофи. Неправилните им форми и бухналият им вид допринасят за очарованието им. Кожицата на картофите Le Bonnotte е бледожълта или бежова, а месестата част е кремавобяла.

Тези картофи имат восъчна текстура, което ги прави идеални за варене, задушаване или печене. Ценят се заради ореховия си, землист вкус с фини нотки на морски водорасли. Някои го описват като "вкус на морето".

Традиционно картофите Le Bonnotte се берат на ръка. Земеделските стопани ги изкопават внимателно с помощта на специален инструмент, наречен "bêche à pommes de terre". Прибирането на реколтата е празнично събитие и местните жители го отбелязват с музика, танци и пиршества. Всеки би танцувал, ако спечели толкова много пари от продажбата на тези картофи!

Поради трудоемкото им отглеждане и ограничената им наличност картофите Le Bonnotte се считат за луксозна съставка. Ограниченото им производство и уникалният им вкус допринасят за високата им цена, което ги превръща в деликатес, търсен от любителите на храната. Е, по стечение на обстоятелствата те трябва да са и много богати, тъй като не са много хората, които могат да си позволят да платят 40-50 хил. евро за килограм картофи.

Ако някога успеете да спестите достатъчно пари, за да си купите няколко грама от Le Bonnotte, най-добре е да се насладите на тях, просто като оставите естествените им вкусове да изпъкнат. Сварете ги или ги пригответе на пара, докато омекнат, след което ги объркайте с масло, морска сол и пресни билки. Сервирайте ги заедно с риба на скара, морски дарове или печени меса. Някои готвачи ги използват в изискани ястия, като картофени салати, скари или супи.

Френските фермери са истински гении в маркетинга. Поздравления и със сигурност чудесен пример за подражание!