Диспепсия на новородените:

Неонаталната диспепсия е остро стомашно-чревно заболяване при телета през първите 3-7 дни от живота им, понякога преди първото хранене. Има 2 причини за заболяването.

1) Непълноценност на родените малки поради нарушения в храненето и поддържането на бременните женски, особено през втората половина на бременността: майките не получават пълноценна храна (липса на въглехидрати, витамини, минерали, микроелементи, прехранване с протеини, повишена киселинност на диетата и др. отклонения); отглеждане на бременни женски без разходки; намаляване на сухостойния период и др.

2) Нарушение на ветеринарно-санитарните стандарти за отглеждане на новородени животни: късно първо хранене на коластра, ниска температура (не веднага след доене), замърсяване, неспазване на времето за пиене през деня, хранене от кофи, а не от нипелни поилки, даване на коластра от крави с мастит, воден глад на телета, липса на витамини А, В, С, D в коластрата; хипотермия или прегряване на новороденото, нехигиенични условия на задържането му и др.

Симптомите са:

  • летаргия;
  • забележима тенденция към стагнация;
  • намален апетит;
  • чревната перисталтика се засилва, с къркорене и преливане на течност в корема;
  • изпражненията са течни, воднисти, пенливи, жълти, примесени със слуз и дори кръв, отделят се спонтанно, без да се напрягат коремните мускули;
  • дехидратация, суха кожа, хлътнали очи, слабост, ускорен пулс, мускулни тремори;
  • животните лягат, хвърлят назад главите си и не реагират на дразнене.

Лечение:

Резултатът често е фатален, особено при млади животни, които са слаби от раждането. Възстановяването без навременна и квалифицирана помощ е рядкост. Лечението трябва да се извършва своевременно от ветеринарен лекар. Дръжте телетата на гладна диета в продължение на 8-12 часа, но по време на хранене им дайте 0,5 литра 1% разтвор на готварска сол или отвара от лечебни растения от поилки; Намалете наполовина дневния прием на коластра (мляко).

За стимулиране на секрецията на сирищника, 3-4 дни, 15 минути преди хранене, телето да изпие 1% разтвор на готварска сол или 20-30 минути - естествен или изкуствен стомашен сок.

Профилактика: стриктно да спазвате препоръките за хранене, отглеждане на бременни и новородени животни и грижи за тях; Първото хранене на телета с прясна коластра (+37-38 °C) се извършва от нипелни поилки в рамките на първия час след раждането, по-късно - най-малко 3-4 пъти на ден на равни интервали; Дайте на слабите телета 30 минути преди да им сложите коластра 1% разтвор на трапезна сол от поилките.

Ентералгия (спазъм) на червата

е свиване на чревните стени, придружено от нарушение на движението на хранителните маси.

Причините са:

  • хранене с некачествена храна (подложена на самонагряване, гниене, плесенясала, замразена, кисела);
  • ранно прехвърляне на телета на млекозаместител - даване на храна, с която не са свикнали;
  • пиене на студена или некачествена вода;

общо охлаждане на тялото.

Симптомите са: Внезапна поява на безпокойство, животно спира да приема храна, движи се бързо или става неподвижно, рита корема си; със засилване на болката пада, ляга по гръб, прави резки движения с крака, внезапно подскача и отново ляга, пъшкайки. Периодите на безпокойство, придружени от ускорен пулс и дишане, са последвани от периоди на почивка, след което пристъпите се повтарят.

Лечение: Отстранете причината за заболяването. Лишете животните от храна за един ден; направете дълбоки клизми с топла вода или отвара от лайка; разтрийте стомаха с въже от слама, след което го увийте топло. Давайте през устата отвари от лайка и ихтиол (2-5 г с 200-500 мл вода на теле).

Предотвратяване: Избягвайте грешки в храненето и отглеждането на добитъка, които водят до развитие на болест.