Маслеността на млякото се влияе от наследствените качества на кравата. Известно е, че "червените" породи крави са по-богати на мляко от черно-шарените. Съдържанието на мазнини в млякото е пряко свързано с храненето. На първо място, кравата се нуждае от сено; липсата му или намаляването на нормата значително намалява съдържанието на мазнини в млякото.

Силажът увеличава съдържанието на мазнини само в комбинация с кореноплодни зеленчуци, тиква и тиквички, тъй като те са богати на захар и фибри, които имат положителен ефект върху увеличаването на мазнините в млякото.

Съдържанието на мазнини в млякото се намалява

от излишните концентрати, слама и цвекло

Триците, много по-малко от зърнените фуражи, намаляват съдържанието на мазнини в млякото, а кюспето и шротът (слънчоглед и ленено семе) – увеличават.

Практиката показва, че мнозина стопани дават концентрати на кравата преди доенето, но е по-правилно да ги дават след това, когато млечната жлеза се изпразни и тогава съдържащата се в концентратите глюкоза се преработва в млечна мазнина. Също така е необходимо да се следи минералният метаболизъм на кравата. Например, фосфорът и калцият, съдържащи се във фуража, имат добър ефект както върху добива на мляко, така и върху съдържанието на мазнини в млякото. Затова се препоръчва използването на специална добавка, съдържаща калций, фосфор, натрий и сяра в оптимално съотношение. Необходима е и трапезна сол. Кръмното и захарното цвекло също повишават маслеността на млякото, а морковите са много полезни за млечните крави.

Експертите препоръчват:

диетата изисква витаминно-минерална добавка

Тази добавка съдържа точно онези витамини и микроелементи, които укрепват здравето на животното, което означава, че продуктите му ще бъдат с високо качество. Благодарение на най-добрия баланс на хранителни вещества в диетата, кравата произвежда пълноценно мляко: то повишава съдържанието на лесно смилаеми витамини и полезни микроелементи (включително витамини А, Е, група В, цинк, йод, и т.н.)

Маслеността на млякото се влияе и

от условията на отглеждане

Оборът трябва да е сух и топъл. При висока влажност съдържанието на мазнини в млякото намалява. Ходенето е задължително, но кравата трябва да ходи активно, да се движи, да не замръзва, но и да не се поти. Между другото, отбелязано е, че най-мазните капки мляко са последните, така че е важно кравата да се дои внимателно. Тя е много привързано животно, което бързо свиква с хората - развива навици за постоянно доене, хранене и разходки. Ето защо стриктното спазване на дневния режим, щадящото отношение към животното, редовното и равномерно доене и грижа за вимето създават условия за получаване на висококачествено мляко, висока млечност и укрепване на здравето на кравата.

Грижата за вимето
включва редица задължителни процедури: измиване с топла вода; избърсване с твърда кърпа; почистване на зърната след доене с борен вазелин. Целта е да елиминира сухата кожа на вимето, придава й твърдост и еластичност, ускорява зарастването на драскотини и пукнатини, облекчава възпалението, намалява сърбежа от ухапвания от насекоми, което има положителен ефект върху поведението на животното по време на доене: настъпва бързо и пълно отделяне на мляко.