Има алтернативи със същия добър ефект

Новите технологии все по-бързо ни отказват от някои вещи. Така например превърнаха компактдисковете в непотребни за съвременните коли и домове. За да не събират прах в тавани и мазета, можем да им дадем втори живот в градината, и дори да се превърнат в по-модерен модел на плашилото за птици. Изследванията показват, че този метод наистина работи. Ето защо:

Птиците често се възпират да кацнат върху или близо до градински зеленчуци, ако зрението им е разсеяно. Блестящо и отразяващо, висящото CD близо до градината осигурява движение и отвличане на вниманието, необходими, за да държите птиците далеч. Списание Country Living споделят, че CD-то е по-ефективен от старомодно плашило и по-прост от друг често срещан метод, какъвто е чифт чорапогащник върху плодовете.

Звуково възпиране

Птиците, както повечето същества, могат да свикнат с определени звуци и след известно време да ги игнорират. Кели Крос, пишеща в „Инженеринг на замърсяването", казва, че звуковите възпиращи средства трябва „да варират по честота, продължителност и последователност". Подреждането на няколко CD-та, така че да щракат едно срещу друго в произволни звукови модели, помага да държите птиците далеч.

В комбинация с визуален ефект

За най-добър ефект компактдисковете, нанизани на дърво, трябва да имат както качество на звука, което е обезпокоително за птиците, така и визуално присъствие, което ги отблъсква. Това визуално присъствие в идеалния случай би включвало движение, поради което познатата пластмасова сова, продавана в магазините за дома и градината и за която писахме в предишен брой, в крайна сметка губи ефективност. Тъй като фигурата никога не се движи, птиците превъзмогват страха. Огледалата, които имат отразяващо качество, подобно на компактдисковете, също са използвани за възпиране на птици, включително гарвани, гнездящи на електрически стълбове. Според учени гарваните се страхуват от собственото си отражение, така че огледалата заблуждават птиците да гнездят някъде на по-безопасно.

Освен компактдисковете, и дискотопките могат да изпълняват същата функция за възпиране на птици. Някои хитри лозари, които губят голяма част от реколтата си заради птици, са свидетели на добрия ефект. Група компактдискове, закрепени заедно в кръг или люлеещи се от вятъра, могат да направят същото. Или други лъскави предмети, като алуминиево фолио, усукани светлоотразителни ленти или алуминиеви форми за кексчета, духани от вятъра и отразяващи слънчевите лъчи. При правилните условия може да изглежда, че на мястото се извършва огромна активност. Инстинктът да избягат от потенциални проблеми често ще се включи и те ще се опитат да намерят по-малко заплашителен източник на храна.

Препоръчва се използването на мигащи предмети скоро до прибиране на реколтата, когато активността на птиците е най-висока, за да се увеличи максимално ефективността им. Птиците трябва да виждат проблясъците отгоре, докато летят над тях, така че окачете компактдискове в кръгова схема към короната на дървото или растенията, както и на клоните точно до плодовете.

Как да използвате?

Завържете дълъг канап през дупката на компактдиска, а от другата страна направете закачалка, но така че да има достатъчно място да се люлее от вятъра. Можете също така да нанижете няколко CD-та заедно, за да направите дълга въртяща се джунджурия. Вместо да завързвате канапа директно към растението, можете да използвате кукички за празнични орнаменти, за да ги прикрепите към малки клони, които са много по-лесни за премахване или преместване, ако е необходимо.

За градинските растения можете също да закачите компактдискове на градински куки близо до лехите с плодове и зеленчуци. След като окачите всички компактдискове, наблюдавайте градината няколко дни. Ако забележите, че вредители атакуват едни и същи участъци от растенията отново и отново, преместете дисковете на тези места или добавете нови.

Други помощници

Птиците са красиви и тяхното весело чуруликане е удоволствие да се чуе. Като градинар със сигурност ще оцените факта, че те ядат буболечки и вредители. Но може да започнете да желаете да стоят настрана, когато стигнете до точката, в която трябва да водите борба с тях за реколтата, за която полагате усилия половин година. Когато птиците се отнасят към вашата градина като към бюфет, ето начини да ги държите настрана.

Добър вариант е да осигурите алтернативни източници на храна далеч от вашата градина. Една добре заредена хранилка за птици или животни може да осигури това, което нежеланите космати и пернати гости търсят и да ги държи далеч от ценните ви култури.

Плашенето на нашите пернати приятели изисква една от няколко стратегии: шум, илюзия за хищник, движение или проблясъци на светлина. Обикновено това е комбинация от тях, защото изненадата и промяната в комбинация е това, което работи, за да продължи да ги плаши. В противен случай птиците неизменно свикват с възпиращото средство и бързо се научават да игнорират вашите усилия.

Известното старо плашило от стари дрехи на дървена рамка е за заблуда, че човек е в градината или на нивата. Но ако плашилото никога не се движи, птиците в крайна сметка ще разпознаят, че нещото изобщо не е живо и следователно не представлява заплаха. Добавянето на движение – закрепването на плашилото така, че да се върти на вятъра, или оставянето на свободни ръкави, които се извиват – ще помогне мястото да остане страшно.

Актуализирана версия на плашилото е да сложите надути балони от майлар. Те ще се поклащат наоколо от ветреца и присъствието ще изглежда заплашително. За да подсилите ефекта, използвайте маркер, за да нарисувате страшно лице с големи очи, закачете метална панделка или лента и завържете балоните на височината на главата или по-високо. Не забравяйте да ги местите на всеки няколко дни, за да не свикнат птиците с присъствието им.

За фалшивите сови и змии вече писахме.

Металните вятърни камбанки също ще издават шум и ще блестят на слънцето, а платното – частта, която улавя бриза – може да се люлее диво наоколо по начин, който е тревожен за птиците.

Спринклерните системи за поливане също могат да отблъскват птиците със своите движение и звук. Те ще бъдат ефективни в началото, но някои смели птици може да продължат да се връщат, въпреки че са напръскани.

Електронните устройства за отблъскване на птици излъчват сигнали за помощ и сигнали за хищни птици, но те няма да ви помогнат да водите ефективна градинска война, защото не са насочени към повечето видове. Ултразвуковият шум е неефективен срещу повечето птици, тъй като те излъчват честоти, които са по-високи от обхвата на слуха им. Слухът на птиците е подобен на нашия - ако вие не можете да го чуете, птиците също няма да го чуят.

Единственият сигурен метод за пълно осуетяване на птиците е инсталирането на защита, която пропуска светлина, но не и вредители. За малките растения евтина алтернатива е да ги покриете с обърнати пластмасови чаши или стъклени буркани, или пък с обърнати шайги, или нещо мрежесто като клетка.

Мрежата е най-доброто решение, особено за по-големи растения и дървета. Самата мрежа е евтина и може да издържи пет или повече години.

Полагането на мрежата върху рамка предотвратява заплитането ѝ в клоните на растенията. Ако имате изправени колове, сложете им обърнат стъклен буркан или пластмасова чаша, за да предпазите мрежата от разкъсване, след това поставете мрежата върху конструкцията - тя трябва да стига чак до земята - и я закрепете към почвата с тежести, с градински скоби или огъната тел.

Можете да използвате рамка, подобна на палатка - забийте високи колове на известно разстояние един от друг и прикрепете друг кол или въже отгоре, за да ги свържете.

За овощни дървета поставете мрежата върху дървото, след което закрепете ъглите му към ствола.

Птиците могат да се хванат в мрежа, така че редовно поглеждайте, за да видите дали има нещастни уловени същества, които трябва да бъдат освободени.