Опростени форми и линии, ясна композиция и лаконичност са трите стълба, на които се крепи минимализмът като дизайнерски стил. Именно тези характеристики трябва да се вземат предвид при избора или проектирането на беседка за модерна градина.

Сдържан, но уютен и удобен - това е същността на минимализма.

Проста форма

Най-често беседката се прави квадратна или правоъгълна, по-рядко - многоъгълна. Кръгла конфигурация и особено с колони е изключена.

Най-простата версия на конструкцията е павирана площ, четири стълба, които поддържат наклонен или двускатен покрив, и парапети от три страни. Вместо парапети, понякога се изграждат 1-2 стени или беседката е затворена под формата на градински павилион. Най-важното е да поддържате ясни пропорции, проста форма и усещане за лекота.

Строги изчистени линии

Структурата не трябва да има размазани очертания. Всяка линия и конструктивен елемент са ясни - вертикални стълбове, хоризонтални греди и др. Ако са предвидени парапети, разделяне на стените на секции и облицовки, за тях се избира строг дизайн, съчетаващ вертикални и хоризонтални линии.

Лаконизъм и елегантност

Сдържан, лаконичен, но уютен и удобен - това е същността на минимализма.

Беседките в модерен стил не са украсени с ковани елементи, дърворезби, ажурни парапети и балюстради. Ако има прозорци, те не са покрити със завеси. За защита от слънцето се използват паравани, ламели или щори, които визуално запазват усещането за открито пространство.

Сдържана цветова палитра

Цветовата схема на минимализма се основава на полутонове и естествени нюанси. Всички тонове на дърво и метал са добре дошли: бяло, сиво, сребристо, теракота и чист блясък на стъкло.

Материали

Минимализмът се характеризира с използването на естествени материали с изразителна текстура. Усещането за лекота и елегантност, а точно това е крайният резултат, на който разчитаме, осигуряват следните материали:

. Дърво - греди, летви, дъски. Можете да оставите естествения цвят на материалите, като обработите дървото с масло или лак.

. Метал – профил, тръба. Използва се или поцинкован метал, или покрит с влагоустойчива прахова боя. Стъклото и поликарбонатът се съчетават добре с желязото.

. Алуминият е модерна алтернатива на желязото. Беседките, направени от него, са леки и елегантни. Алуминиевите секции са изпълнени със стъкло или поликарбонат.

. Бетонът се използва в комбинирани сгради. Използва се за направата на основата, понякога опори или една от стените. За изграждане на усещането за монументалност се комбинира с по-леки материали – алуминий, стъкло, дърво.

Функционални характеристики

Не трябва да забравяме, че минимализмът се характеризира с конструктивизъм и практичност, поради което високите технологии в дизайна на беседките са само добре дошли.

. Прозрачен покрив от стъкло или поликарбонат. За да организирате засенчване отдолу, завеси или щори са прикрепени към водачите, които се затварят според нуждите. Можете да отидете по-далеч и да поръчате дизайн с плъзгащ се покрив или люкове.

. Плъзгащо панорамно остъкляване. През лятото беседката се превръща в открита площ, а с настъпването на студеното време - в закрит градински салон.

. Плъзгащи се врати. Те могат да се състоят от няколко части и напълно да запълнят предната стена. Могат да бъдат поръчани прозрачни врати за осигуряване на панорамна гледка.

Обзавеждането

на беседка в модерен стил трябва да бъде просто, удобно и практично.

. Строгата архитектура и студенината на металните конструкции ще бъдат омекотени от удобни столове и дивани от ратан, екоратан с меки подвижни възглавници и ниски маси.

. За павилиони и беседки, изградени от дърво, са подходящи дървени и плетени мебели. В зависимост от идеята на дизайнера, това могат да бъдат както луксозни столове и фотьойли, така и обикновени дървени седалки до стените.

. Ако в беседката има зона за барбекю, печката (скара, барбекю) се избира в дискретен дизайн, който съответства на общия стил на сградата.