Интелигентни транспортни ленти правят производството на зърно, зеленчуци, плодове, картофи рентабилно и конкурентно, намаляват въглеродния отпечатък

Транспортните ленти (конвейери, елеватори), които се използват в селското стопанство са съществен елемент във всяко съвременно земеделско предприятие. Колкото и да са привични и незабележими във фермерското всекидневие,

„транспортерите" са част от модернизацията

на земеделието. Все повече се автоматизират и предлагат решения за увеличаване на производителността, за преодоляване на трудоемкостта и разходите на труд в аграрните мероприятия. Дават възможности на стопаните да разпределят ресурсите си по-ефективно и да се съсредоточат върху предприемането на правилни стъпки за развитието си. Не само оптимизират процеса на производство, но и стимулират начина, по който се управлява фарминга. Тези съоръжения стават вече интелигентни и предлагат значително повишаване на ефективността, като свиват времето за обработки и за прехвърляне на реколтата в различни направления. Те са важен фактор и за опазване на околната среда. Усъвършенстват се и чрез тях се намалява използването на мотори с вътрешно горене, което пести гориво и минимизира значително въглеродния отпечатък в земеделските райони. В същото време, не само че подобряват производствения процес и оптимизират приходите, но и спомагат за съкращаване на разходите. В резултат се повишава конкурентоспособността на земеделските производители. Тема, която сега е в центъра на внимание на българската аграрна общност (особено сред зеленчукари и овощари).

Знайно е, че транспортните ленти се използват в целия земеделски цикъл - от почвообработка, сеитба, засаждане, мероприятия за РЗ, та до прибиране и транспортиране и съхранение на реколтата.

С модернизацията им

се облекчава транспорта на семена, торове, пестициди и други материали по време на различните кампании - пролетни, летни и есенни. И през зимата са достатъчно нужни и полезни. Всички представители на огромното им семейство се характеризират с висок коефициент на надеждност, ефективност и издръжливост. Това ги прави незаменими, универсални инструменти за отскок на функционалността на земеделския процес и средство за успеха на стопаните.

Трудно е, почти немислимо, да се изброят всички системи транспортьори в различните аграрни сектори, дейности и процеси. В най-общ план те имат определена специализация за: зеленчукопроизводство, овощарство, лозарство, картофопроизводство, за зърнопроизводство, животновъдство, силози, складове, за преработка на продукцията и т.н. В оранжериите помагат освен за грижите около културите, но и за пълнене на големи контейнери, както и за преместване на почва, тор и т.н. При прибиране на плодове и зеленчуци, транспортьорите деликатно и без загуби помагат за транспорта им от полето до обработващите центрове за сортиране и опаковане. Поточни линии (автоматизирани) могат да избират продуктите по вид и размер и да ги опаковат с минимално контролно човешко участие. Доказаните им качества и полезност са достатъчно предизвикателство за планиране на инвестиции за обновяването им в стопанските дворове и машинните паркове...

Транспортните ленти са различни видове, предназначени за специфични приложения. С ролкови легла са подходящи за транспортиране на артикули на дълги разстояния, тъй като намаляват триенето. Или плоските лентови транспортьори, които са полезни за вътрешно пренасяне на продукта в рамките на съоръжение (комбайн) или в предприятие за преработка. Други са с назъбване, за да се предотвратява плъзгане или търкаляне назад. В практиката имат място и извити лентови транспортьори, проектирани да преместват продукти около ъгли или по наклон нагоре или надолу между различни височини. Все повече се налагат модулни и мобилни лентови транспортьори, полезни за всякакви работни условия и задачи, проектирани да бъдат лесно премествани. Работят отлично там, където „транспортерът" трябва често да се мести или регулира...

Подвижните конвейери

могат да се използват в поточни линии, като се регулират според нуждите. При преработка на напитки, подвижните ленти активно обслужват бутилирането. Успешни са при преместване на строителни материали и отломки. Мобилните ленти участват и в мероприятията за озеленяване. При тях често се използва гравитацията за пренасяне или придвижване на продукта, без значение дали е на плоска повърхност или под ъгъл по наклони. Липсата на ДВГ означава по-малко разходи и обработката на продукцията е по-екологична. Те изискват сравнително ниска поддръжка. Но с тях трябва да се работи с повишено внимание. Пренасяните продукти могат да се повредят, когато се движат на гравитачен принцип.

Стационарните конвейери

(статични или фиксирани) обикновено са там, където не е необходимо или възможно да има мобилен конвейер, например в складове и разпределителни центрове за преместване на всякаква продукция от едно място на друго. Използват се и в предприятия за преработка на храни и напитки за придвижване по производствената линия. Намират приложение и в различни производствени процеси в горско стопанство. Изискват сравнително лека поддръжка. В „стационарите" се забелязват и някои несъвършенства. Те са по-тежки и не много гъвкави. В същото време при тях няма пълен контрол върху скоростта на придвижване.

Освен споменатите, има и друг тип конвейери, такива за определени конкретни земеделски дейности:

  • преносими или фиксирани шнекови системи за зърно: движение хоризонтално или под наклон;
  • конвейери за големи обеми насипни материали;
  • пневматични ленти за транспортиране на прах, гранули и други сухи материали чрез въздушно налягане или вакуум;
  • гъвкави ролкови, които оптимизират операциите по складиране, производство и дистрибуция, адаптивни към извити конструкции и към различни производствени линии;
  • конусовидни ролкови за работа по извити транспортни пътеки;
  • лентови транспортьори с летва за тежки товари и преместване на продукти върху твърда, равна повърхност;
  • санитарни и промивни конвейери за среди, които трябва да се почистват често.

Сред специализираните конвейери са тези за събиране на зеле или карфиол по механичен път - с комбайни. При тях конвейерът не е с лента, а със специални приспособления (чаши), в които да се поставя зелето (карфиола). Друг пример: за извличане на моркови има много специфично устройство, използвано за транспортирането им до вътрешността на комбайна.

При прибирането на зелето се използват различни видове транспортьори. Някои системи използват традиционна транспортна лента, докато в други има монтирани серия от контейнери и

кошници за задържане на зелето

Те се движат бавно, позволявайки на работниците да поставят главите зеле в тях. С този метод се поддържа високо качеството на продукта, намалява се потенциалът за повреда, която може да стане по време на транспортиране.

В по-съвършените лентови системи за работата с карфиол се използват различни механизми за отделяне на листата, рязане и транспортиране. Има и странични ленти за пренасянето му до наклонен конвейер, който след това носи карфиола до хоризонтален, монтиран от другата страна на трактора.

Реколта от моркови, както отбелязахме, се прибира със специализирани конвейери, част от комбайна, които захващат листата и изтеглят кореноплодите от земята, пренасят ги и ги прехвърлят в палети. Транспортните ленти за моркови имат уникален дизайн, който позволява да се извърши без загуби „издърпването" на продукцията. Те са изработени от специални материали, устойчиви на изхабяване и имащи висока издръжливост спрямо тежки условия и ранно износване. Специалната, профилирана горна част от гума ги прави устойчиви на разкъсване, което позволява

бързо и ефективно прибиране на реколтата

като същевременно се намалява риска от повреди по продукцията. Тези машини използват повдигач за горната лента, с която се издърпват и след това се отрязват върховете на морковите. В зависимост от вида на горния лентов повдигач, морковите се зареждат директно или в щайги, или на камион с палети.

Дизайнът им е повлиян от различни фактори, включително физическите характеристики на почвата и сорта на морковите. Тези параметри определят дълбочината на копаене, ъгъла на атаката, височината на захващане на растението, разстоянието между конвейерните ленти, скоростта на конвейера и т.н.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Предприятията, които произвеждат транспортни ленти са многобройни в световен мащаб. С широката си гама от такива артикули се отличава испанската фирма Еsbelt. Екипът й разработва конвейери, отговарящи на специфичните работни условия при различни производствени процеси, както и на разпоредбите на FDA и ЕС за обработка на храните за директен контакт. Специалисти и потребители утвърждават, че транспортьорите на марката са здрави, отличават се с ниско удължение, устойчиви са на абразия, на растителни и животински масла, на прорязване, антистатични са и забавят горенето. В гамата й от селскостопански транспортни ленти се включват: елеватор с кофи, ленти за оранжерии, за плодове и зеленчуци, за гроздобер, тютюн, чай, както и за производствени процеси в зехтин, захар и др.

Кофовите елеватори от серия ESPOT се ползват за вертикално транспортиране на насипни материали при ниски разходи за поддръжка, енергия и загуби на материали. В лозарството действат машини от серии CLINA и NOVAK, при които има високо сцепление между слоевете, между профилите, зацепките и основната лента. Гарантират дълготрайна употреба при прибиране на реколтата. Транспортните ленти за оранжерии, версия BREDA PU, са ефективни, дълготрайни, лесни и евтини за поддръжка. Повишават производителността, без необходимост от ръчно пренасяне. Лентите работят с малки диаметри и с вътрешни водачи.

Може би най-многобройният и пъстър сектор конвейери в стоковата листа на фирмата е този за плодове и зеленчуци. Състои се от ленти за прибиране, измиване, рязане, пакетиране и транспортиране на различен вид продукция. Включени са в сериите CLINA, ESPOT, FEBOR, NOVAK и WASHFLOW. Леки и водоустойчиви те са лесни за монтаж и поддръжка. Предлагат се мрежести, плоски и ленти в различни цветове.

Прибиране на зеле - комбайн с шнеков транспортьор
Прибиране на зеле - комбайн с шнеков транспортьор
Конвейер за зеле/карфиол с лента със специфичните чашки
Конвейер за зеле/карфиол с лента със специфичните чашки
Прибиране на картофи - система от шнек конвейери на комбайна
Прибиране на картофи - система от шнек конвейери на комбайна
Картофи от ремаркето в склада
Картофи от ремаркето в склада
Система от ленти пълни картофохранилище
Система от ленти пълни картофохранилище
Комбайн за моркови
Комбайн за моркови
Специална лента изтегля морковите от земята
Специална лента изтегля морковите от земята
Конвейер за измиване на ябълки
Конвейер за измиване на ябълки
Електронно табло за управление на системата от конвейери в преработвателен център
Електронно табло за управление на системата от конвейери в преработвателен център