Цените ще останат без промяна за Великден

Българските птицевъди не очакват увеличение на цената на яйцата преди Великден. Нивото ще се запази както е в момента, а основна причина за това е прекомерният евтин внос от Украйна и други държави. Внасят се по-големи количества около празниците, когато търсенето се повишава. Ето защо цената ще остане без промяна. Това каза пред „Български фермер" Даниел Божанков, председател на УС на Асоциация на промишленото птицевъдство.

„Имахме среща с Българска агенция по безопасност на храните. Обяснихме, че начинът, по който се извършват проверките не е ефективен. БАБХ не може да направи пълни цялостни проверки, защото не могат да проследят онези търговски документи, които са от компетенцията на НАП. Ето защо е необходимо проверките на БАБХ да бъдат осъществявани съвместно със служителите на НАП. Подготвяме искане до НАП и БАБХ с настояване да проверят нелоялните търговци, които смятаме, че изкривяват нелоялно търговията. Необходимо е да се извършат ревизии, да се проследи съответствието на количествата, които достигат от производителя или вносителя до търговеца. Трябва да се провери, например, дали има яйца без печати". Това каза пред „Български фермер" Даниел Божанков, председател на УС на асоциацията на промишленото птицевъдство. Той уточни, че ефект от такива мерки ще има само, ако бъдат предприети преди Великден.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство настояват също така, Министерство на земеделието и храните, по примера на Европейската комисия, да предложи повторно въвеждане на квота за безмитен внос на яйца и пилешко месо в България. „Ако вземем базата за 2022/23 г., смятаме, че вече сме преизпълнили квотата от 10% от общия внос. При желание от страна на МЗХ въвеждането на квотата може да се случи бързо", отбеляза браншовият представител.

Птицевъдството в България не получава никакво кризисно подпомагане въпреки редица кризисни фактори, които повлияха негативно на неговото развитие през последните години, а именно птичи грип, Ковид-19, войната в Украйна и високите цени на фуражите. България загуби не само 1,5 млн. кокошки вследствие на птичи грип, а и редица пазари, на които са били реализирани българските яйца, посочи браншовият представител и допълни: „Колегите в Румъния, например, всяка година имат подпомагане заради Ковид и войната в Украйна."

Очакванията на бранша са помрачени и от политическата нестабилност в страната: „Няма ясна дългосрочна визия за развитието на сектора, която да бъде следвана последователно. Не можеш също да търсиш отговорност от служебните министри, които са на постовете си за няколко месеца", отбеляза Даниел Божанков. В същото време правилата за разпределяне на финансирането за хуманно отношение са създадени така, че 60% от средствата се усвояват от 2 големи фирми, докато за останалите компании остават трохите, посочи браншовият представител.

Нормативните ограничения относно разрешените количества яйца за продажба от малките птицевъдни ферми са проблем пред развитието на това производство в страната, посочиха стопани пред „Български фермер". Множество стопанства са достигнали капацитета си и въпреки потенциала си за развитие, не могат да произвеждат повече. Това води до невъзможност за изпълнение на по-големите поръчки през определени периоди от годината като Великден, обясни Георги Байнов, който отглежда около 350 кокошки-носачки в 3 мобилни кокошарника в Габровско.

Още за птицевъдството и производството на яйца четете в новия брой на в. "Български фермер" от 8-14 април