Въпреки липсата на официални изявления от страна на египетското правителство по въпроса за забраната за износ на лук, която беше удължена до 31 март 2024 г. включително, повечето участници на пазара са уверени, че от 1 април ще могат да възобновят доставките за износ.

Анализаторите на EastFruit отбелязват, че към момента няма причини за удължаване на забраната за износ на лук - цените на дребно на лука на вътрешния пазар са спаднали почти три пъти до около 30-33 щатски цента за килограм по текущия обменен курс. Следователно цените на едро са още по-ниски.

Освен това неотдавна Египет беше принуден отново рязко да девалвира националната валута поради дисбаланс в чуждестранната валута. В същото време лукът е един от най-важните източници на приходи в твърда валута в селскостопанския износ на страната. А според оценките на EastFruit производството на лук в Египет през 2024 г. може да се увеличи рязко, което може да доведе до още по-значително намаляване на цените на този продукт.

"Цените на лука в Европа остават високи през този сезон поради лятната суша в Нидерландия, Германия и няколко други западноевропейски държави, последвана от продължителни периоди на проливни дъждове. Това доведе както до намаляване на добивите, така и до влошаване на качеството на лука в региона", казва Андрий Ярмак, икономист в Инвестиционния център на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).
Той също така отбелязва, че логистичните проблеми, свързани с блокадата на Червено море, са довели до забавяне на доставките на лук от Нова Зеландия, което също е подкрепило цените. От друга страна, през сезон 2023/24 г. Европейският съюз е внесъл големи количества лук от страните от Централна Азия: основно от Узбекистан и Казахстан. Полша също закупи много лук от Русия, което между другото дори доведе до понижение на цените на лука в тази страна през март.

Трябва да се отбележи, че египетските износители вече са подготвили и опаковали големи количества лук за експортни доставки. Това може да се види по-специално в търговската група EF Trade Platform, където броят на офертите за лук се е увеличил забележимо.