Кои видове са съвместими, кои не се „понасят"

Един от въпросите, който е важно градинарите да си зададат преди да разпределят растенията в зеленчуковите лехи, е: съвместими ли са културите в съседство, или не?

Вярвате ли или не, но „поносимостта" между отделните растения, които се отглеждат в градината е изключително важна, за да се получи по-добра реколта. В практиката е установено, че някои култури са антагонисти и при близко отглеждане си пречат помежду си.

Има възможност за единия вид съседството да е добро, но за другият – не.

Няколко примера:

  • Доматите и краставиците не са подходящи да се отглеждат в съседство. За доматите съседството на краставиците е лошо, но за краставиците съседството на доматите не е.
  • Грахът може да се засади до моркови, репички, краставици и царевица. Бобовата култура не се развива добре до лук, чесън, картофи.
  • Добри съседи за картофите са фасул, целина, копър, цвекло и лук, но лехите с тикви, краставици и домати трябва да са по-далеч.
  • Лукът и чесънът понасят съседството на цвеклото, доматите, салатите и морковите, но не търпят до тях да растат грах и фасул.
  • Краставиците може да се отглеждат до фасул, царевица, грах, репички, но не и до картофи.
  • Различни подправки като чубрица, копър, магданоз могат да се засяват около редовете с пипер, патладжан и други.

За по-добър вкус

  • Босилек и домати – класика в кухнята. Изследвания обаче показват, че тези две растения си взаимодействат добре и в градината. Според тях босилекът подобрява растежа и вкуса на доматите. Друго полезно качество е, че ароматната подправка пропъжда мухите и комарите.
  • За ментата се твърди, че влияе върху състояние и вкуса на зелето и доматите.

Срещу вредители

Тагетисите може да се засаждат около лехите. Счита се, че неприятният аромат на листата им прогонва някои неприятели.

Комбинирани лехи

В по-малките градинки, за да се използва ефективно пространството, е препоръчително да се комбинират няколко растения в лехите. Така например царевица е подходящо да се засява в близост до тиквички, тикви, фасул и грах. Фасулът и грахът се увиват около стъблото на царевицата, която им служи за опора, а освен това тези две бобови култури допринасят за натрупването на азот в почвата.

Друга подходяща комбинация е съвместното засаждане на два сорта от една и съща култура. Единият сорт е късен, а другият – ранен.

Босилек и домати – класика и в кухнята, и в градината
Босилек и домати – класика и в кухнята, и в градината