Женските вокализират в търсене на ухажори

Инес ЗЛАТАНОВА

Мъжките и женски котки достигат полова зрялост на четиримесечна възраст, което разбива представите на повечето хора. Разбира се, котките си остават твърде малки на тази възраст, и евентуално забременяване би имало сериозни последици за майката и неродените малки. Когато женската котка е разгонена, тя е във фертилната фаза на своя полов цикъл на еструс. Котките се размножават сезонно и имат множество такива цикли по време на активния си период. В Европа размножителният котешки сезон започва от февруари/март и приключва докъм септември/октомври, обхващайки топлите месеци от годината.

Кастрация

Напомняме на всички отговорни стопани, че трябва да кастрират и стерилизират котките си, за да предотвратят увеличаване на така или иначе огромната популация от мъркащи животни, които нямат дом, освен ако не целят преднамерено развъждане. Стерилизирането е рутинна процедура, която се извършва под въздействието на обща анестезия и матката и яйчниците на котката се отстраняват, докато тя спи. Котката трябва да е навършила 12-седмична възраст и обикновено може да се прибере вкъщи на същия ден. Най-добре е да помогнете на котката си да си почива в рамките на една седмица, след като е била стерилизирана, за да може да се възстанови, но повечето ще се върнат към нормалното само за два до три дни. Установено е, че стерилизирането е с много нисък риск, както по отношение на усложнения при анестезия/хирургия, така и в дългосрочен план.

При мъжките процедурата включва отстраняване на тестисите. Тя е много по-проста, спрямо тази при женските, като не изисква никакви шевове. В допълнение към предотвратяването на нежелани котила, кастрирането има много други предимства, включително намаляване на разпространението на вирусни заболявания, намаляване на териториалното поведение и битки между некастрирани мъжки, намаляване на агресията между мъжки и женски по време на чифтосване и премахване на риска за инфекции на матката и рак на млечната жлеза при женските.

При женските котки

Женските котки, които не са били стерилизирани, преминават през репродуктивен цикъл, точно както хората и други бозайници. Ние наричаме това „разгонване", но правилно е да се нарича „цикъл на еструс". Той се състои от периоди, в които котката не е фертилна, и периоди, в които е готова за оплождане. Женски котки се разгонват редовно и издават звуци, които карат стопаните да се замислят дали не изпитва болка. Отговорът е не, просто това е специфичен начин от котешкото общуване, предназначен за привличане на мъжкото внимание. Това е и най-често срещаният и очевиден признак на разгонване – гласовитостта, изразяване с мяукане, виене, крещящ звук. Може да забележите още опити за бягство, избутване на задните части във въздуха, търкаляне по пода, прояви на агресия или привързаност и учестено уриниране. Женските котки често стават прекалено привързани и може да започнат да разтриват аромата си във вас или в меките мебели.

При мъжките котараци

Когато некастрирана мъжка котка е в полова зрялост, нивата на тестостерон се повишават и може да забележите промяна в поведението. Може да започне да мяука силно, да се разхожда или да се опитва да избяга от дома. Котаракът може да стане по-териториален и агресивен към другите котки в квартала, като влиза в конфликти по-често. Това обикновено се предизвиква от присъствието наблизо на женска. Както мъжките, така и женските некастрирани котки могат да започнат да маркират с урината из дома по време на сезона на чифтосване. Маркирането им позволява да общуват с други котки.

Мъжките котки знаят кога женските са разгонени, заради развитото си обоняние. Техният вомероназален орган е специално проектиран да открива котешки феромони. Тези аромати се отделят от жлези по лицето на вашата котка и в урината. Те действат като биохимични съобщения, казвайки на мъжките възрастта, пола и разгонения статус на всички женски котки около него. По този начин мъжките котки активно ще търсят женски, които усещат, че са разгонени – в техните очи това е перфектният партньор.

Чифтосване

Ако котката ви не е разгонена, тогава е малко вероятно тя да позволи на мъжки котарак да се чифтосва с нея. Като цяло, мъркащите животни се чифтосват, когато женската е разгонена. Ако вашата котка е около мъжка, която се интересува от нея, това може да я стимулира да се разгони, което да доведе до неочаквано чифтосване.

Женските често се чифтосват с няколко различни котки за кратък период от време, за да увеличат шансовете си за овулация и забременяване, така че котилото от котенца може да има няколко различни бащи. Това може да звучи малко безразборно, но всичко това е част от естествения начин за осигуряване на репродуктивен успех и оцеляване на вида.

Разгонена женска котка
Разгонена женска котка
Разгонените котки са много шумни
Разгонените котки са много шумни