Институтът по планинско животновъдство и земеделие беше награден и за сирене от сименталско мляко в глинени съдове

Засилен беше интересът на посетителите към щанда на Института по планинско животновъдство и земеделие – гр. Троян по време на агроизложението на годината в Пловдив - Агра 2024. Продуктите – нови и вече познати, като сок от арония и хеномелес, предизвикаха голям интерес сред гостите и посетителите на събитието.

Разбира се, с тях участваха и в конкурса за иновации. Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев връчи на доц. д-р Николай Марков диплом за иновативен продукт за три нови предложения от института - за краве сирене от порода Симентал в глинена стомна, краве сирене в глинено гърне с капак, както и за интересния ароматизатор от деривати.

„Разликата в сиренето в глинените съдове - обясни доц. Марков за в. „Български фермер" - е, че е получено при анаеробни условия, суроватката изтича от стените на съдовете, зряло е 35 дни с много приятен цвят и органолептични качества и с много хубави химически и химико-физически параметри." Млякото е от порода Симентал, преработено в млекопреработвателното предприятие на ИПЖЗ.

Ароматизаторите пък са получени от екскременти на животни, пасли във високопланински пасища, събрани и изсушени, и с добавяне на етерични масла - лавандула и орхидея, взети от Института по розата и етерично-маслените култури в гр. Казанлък.

Една доза стига за 35-40 кв. м. и се използва за обезмирисване на лоши миризми, пушене и други.

В чуждоезични сайтове за търговия на дребно откриваме различни подобни продукти. В описанието на един от тях пише: „съставен от местен кравешки тор, смесен с чисти билки като Nagarmotha, Kapur Kachli и Kapoor, вековна стара рецепта от Ведите. Осигурява деликатен подмладяващ аромат, който създава позитивна и небесна аура. Използвайте за ежедневни молитви, ритуали, йога, медитация, релаксация, домашен аромат и почистваща среда."

С какво са по-различни от конвенционалните?

Двама приятели от Индия - Джаргут и Джай, търсели отговор на въпроса защо хората, включително и те самите, изпитват дразнение и задушаване от ароматните пръчици, които използват за религиозни цели. Изучавайки казуса, в статии, видеа и книги, стигнали до много интересни факти. Повечето от пръчиците, които са на пазара, са произведени от химикали, парфюми и въглен. Когато ги палим, те започват да освобождават токсини. В много изследвания е доказано, че увреждат белите ни дробове.

Помислили си какво ако предложим на пазара по-качествен продукт, който не замърсява въздуха, и не се използва въглен и химия... Големият проблем на тези пръчици е, че освобождават азотен оксид, серен диоксид и въглероден окис във въздуха, които са токсини. Къде е решението?

„Веднъж, когато с Джаргут излязохме на сутрешна разходка и дискутирахме темата, видяхме как хора събират кравешки екскременти. Стана ни интересно и ги заговорихме. Казаха, че правели тор и торни питки и хората ги купували, за да правят ароматни пръчици от тях", разказва Джай в предаване в youtube. Започнали да разучават идеята и открили, че тази суровина може да замести химикалите и въглена. Така започнали свое собствено производство, оборудвали се с машини и вече продават на международните пазари. Всеки месец 1000 кг от торови пити се продава във вид на ароматизиращи пръчици, напоени с местни билки. Устойчив продукт, който няма компромиси към здравето на човека, казват за изобретението си.

Освен с новите си изобретения Институтът по планинско животновъдство и земеделие - гр. Троян към Селскостопанска Академия, се представи и с краве кисело мляко, сокове от хеномелес и арония, семена от ливадни и фуражни култури, посадъчен материал от дървесни и дребноплодни овощни видове. Гостите и участниците в събитието имаха възможност да дегустират и да си закупят краве сирене и краве кисело мляко,.

Проф. д-р Диян Георгиев, директор на института, пък получи специални сертификати „За персонална ангажираност при подпомагане дейността на Постоянната комисия за иновации и технологии към Селскостопанска Академия чрез изготвяне на рецензия на предложението за иновативен продукт/технология: „Технология за създаване и използване на ливади и пасища".

Щандът беше посетен от официалните лица, както и от студенти от Тракийския университет - гр. Стара Загора, които се запознаха със структурата и дейността на института.

Сирене в гърне
Сирене в гърне
Сирене в стомна
Сирене в стомна
Проф. д-р Диян Георгиев, директор на ИПЖЗ, получи благодарствени награди от проф. Виолета Божанова, началник на ССА
Проф. д-р Диян Георгиев, директор на ИПЖЗ, получи благодарствени награди от проф. Виолета Божанова, началник на ССА