Опитът на Финландия: Вертикалната ферма се използва само за размножаване, тъй като е твърде скъпа за самостоятелни продукти

Вертикалната ферма, която наемаме, е базирана в местно градинарско училище, което се състои от трислойни канавки с площ 200 кв. м. През декември започваме да отглеждаме продукцията си, като използваме инвитро растения. Докато през март събираме разсада и го засаждаме в нашите оранжерии, за да произведем зеленчуци за летния сезон", казва Кари Комулайнен, директор на Peuraniemen Taimitarha Oy.

Сгушена в живописните пейзажи на Кайнуу, Финландия, семейната оранжерийна фирма Peuraniemen Taimitarha Oy се фокусира върху отглеждането на (сламено-)ягодоплодни растения, съчетавайки вертикално земеделие и традиционни оранжерийни практики, за да предложи на пазара най-добрия продукт. Високият сезон ще започне през септември (и от април до юни, следващата година), когато растенията ще бъдат разпределени в градински центрове и сред производителите на ягодоплодни. Към днешна дата Peuraniemen отглежда над 1 до 1,5 милиона сертифицирани миниягодови растения в тавички годишно.

Самостоятелното функциониране на вертикална ферма е твърде скъпо

"От пет години отглеждаме нашите ягоди във вертикални ферми. Това намалява зависимостта от закупуването на растения инвитро. Преди да наемем тази вертикална ферма, купувахме всички наши майчини растения като инвитро. Днес можем да създаваме растения от едно поколение във вертикалната ферма, като по този начин купуваме само 1/10-1/20 инвитро, което води до по-висока рентабилност", каза Кари. Въпреки това той подчертава, че трябва внимателно да се вземат предвид нарастващите разходи за енергия.

"Всяка година трябва да се пресмята внимателно", отбелязва той. "Не сме намерили приложение на нашата вертикална ферма след производството на разсада, тъй като то става твърде скъпо. Въпреки това наемането ѝ за три месеца е нормално. На всичкото отгоре по това време на годината оранжерийните производители използват много енергия за допълнително осветление. Като се има предвид, че те купуват енергията си от фондовите пазари (част от нея), това прави отглеждането почти невъзможно и много непредсказуемо."

Достъпни материали за оптимални резултати

Установено е, че оранжерийните съоръжения на Peuraniemen, които се състоят от приблизително 5000 m2 оранжерии и тунели, са устойчиви на суровите финландски зимни условия. "Нашите оранжерии, произведени във Финландия, са създадени за финландските условия. Те са като соло тунели, с много високи и дълбоки стени, покрити с двойна пластмаса, за да издържат на тежките външни температури и тежкия сняг на покрива без допълнително отопление. За да се пребори с ниските температури, Peuraniemen използва комбинация от методи за отопление, включително нафтови и въздушни духалки, по време на краткия отоплителен сезон от 10 до 20 седмица. Освен това те използват леки, но дебели снежни покривки като естествен изолатор за съхранение на растенията през зимата, тъй като това е най-добрият и най-евтин вариант", отбелязва Кари.

Въпреки предизвикателствата, като например променливите цени на енергията и периодичните смущения на пазара, Кари потвърждава, че Peuraniemen остава упорита в отглеждането на пресни продукти за местните пазари. "Вярвам, че и в бъдеще", казва Кари оптимистично. Той предвижда вертикалните ферми да играят по-голяма роля за специфични пресни продукти в близост до гъсто населени градове или в тях.

Поддържане на ниски разходи

Компанията проучва и други начини за намаляване на разходите и повишаване на ефективността, включително потенциалното интегриране на соларни панели за производство на електроенергия. Въпреки това те остават убедени, че традиционното оранжерийно земеделие ще продължи да играе жизненоважна роля в сектора на градинарството във Финландия.

Районът Кайнуу се състои от осем града, а населението му е около 74 000 души. В този район се намират само няколко оранжерии - една за марули, една за домати, няколко производители на летни цветя и самият Peuraniemen, което прави пазара им много местен. "Не виждам много нови оранжерии, които да бъдат построени в бъдеще тук, тъй като разходите за изграждане и функциониране на ферма са твърде високи на този етап, като основният проблем е енергията," заключава Кари.