Хиляди фермери протестират днес в полската столица Варшава срещу селскостопанските политики на ЕС и вноса на евтини храни от съседна Украйна, предадоха световните агенции. 

Протестиращите настояват полското правителство да се оттегли от Зелената сделка на ЕС, която има за цел да подпомогне борбата с климатичните промени и защитата на околната среда с мерки, които според фермерите са твърде скъпи. 

Демонстриращите земеделци искат също така полско-украинската граница да бъде затворена за вноса на жито и други хранителни продукти, които според тях подбиват цените на местния пазар, уточнява Асошиейтед прес. 

Планира се протестът да завърши пред офиса на премиера Доналд Туск, който днес е в Прага за среща с чешкия си колега Петър Фиала. Туск, който определи гнева на фермерите като оправдан, заяви, че страните ще работят с Брюксел за намиране на решения за исканията на фермерите. По думите му освен това Полша и Украйна възнамеряват да помагат на Украйна, като същевременно признаят "негативните последици" на украинската продукция за местните фермери.

Фермерските протести избухнали из цяла Европа - от Испания до Белгия, заеха водещо място в политическия дебат преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни, предава БТА. Европейската комисия вече направи някои отстъпки за фермерите, включително като отложи намаляването на употребата на пестициди до след изборите.