През последните години тенденцията е ягоди да се засаждат почти през цялата година. Два са големите периоди, които обаче са най-подходящи. Единият е от края на лятото до средата на есента, а другият - от края на зимата, през пролетта до началото на лятото.
Така че градинарите, които искат нова ягодова леха, могат да го направят в предстоящите месеци.

Засаждане

Практиката е при много ранно зимно-пролетно засаждане да се използва презимувал разсад. Препоръката е при изваждането му да се остави малко почва около корените, с което да се улесни прихващането.

Когато ягодите се засаждат директно върху почвата (без перфорирано черно полиетиленово фолио), най-добре е да се разполагат едноредово. Вътре в редовете растенията се садят на разстояние от 20 до 25-30 см. При добре улегнала почва разсадът се сади на дълбочината, на която е бил, или на 1-2 см по-дълбоко. Не трябва да се допуска засипване на пъпките с почва, защото растенията може да загинат.

Поливане

Всяко растение трябва да бъде полято с около 0,5-1 л вода. Тя обаче не трябва да се подава наведнъж, за да не се уплътни почвата. При пролетно засаждане се полива отново след 2-3 дни.

Десетина дни след засаждането лехата се проверява, за да се установи дали всички растения са се прихванали. Ако има загинали, на мястото им се засаждат нови.

Според времето през периода се преценява дали и колко трябва да се поливат растенията. За да се запази почвената влага, лехите може да се мулчират със слама.

Старата леха

Рано напролет трябва да се провери как са презимували растенията в старите лехи. Ако има такива, които са засадени през лятото/есента, преглеждат се за пропаднали растения. Има ли – презасаждат се нови.