Озеленяването на обект, който не отговаря на стандартите за удобство и естетика, не е лесна, но пък е интересна задача. Дълъг тесен парцел или триъгълен, разделен от дере или разположен на склон 

Как да не направите грешка при избора на

дизайнерско решение в такива случаи?

Но районът със сложен релеф може да се превърне в истинска райска градина. Не търсете идеалното решение. Първо, това е изключително трудоемко и материално скъпо решение. Второ, всяка градина е като човек, специален и уникален - елиминирайки неговите недостатъци, ние го лишаваме от чара и душата му. Разбира се, всеки случай е индивидуален и си струва да го анализирате отделно. Но има някои основни съвети, които можете да използвате, когато подобрявате сложен терен.

Как да подредите градина с наклон

За обект с наклон или дере топографските и геофизичните проучвания са от съществено значение. Дори ако не планирате да поръчате проект за ландшафтен дизайн и ще решите сами проблема с трансформирането на склона, просто трябва да знаете неговата геометрия и стойности на наклона, както и степента на подвижност на почвата. По този начин можете да изберете оптималното решение за вертикално оформление.

Наклонът е стойност, равна на съотношението на разликата във височината между две точки към разстоянието между тях. За да преобразувате полученото число в проценти (%) или ppm (Й), трябва да го умножите съответно по 100 или 1000. На земята наклонът е индикатор за стръмността на склона, използва се за определяне на необходимостта и обема на земните работи (вертикално планиране, геопластика) и метода за укрепване на склоновете.

Малки корекции

Ако в резултат на анализа на геоложката основа се окаже, че като цяло наклонът на площадката е малък и удобен (не повече от 0,008-0,010, т.е. 8-10 Й) и трябва да се коригира само в определени места чрез създаване на стълби или рампи, тогава мислим за въпроса за укрепване - платформи за местоположение и, евентуално, за частично изравняване на градината (например за създаване на зона за спортни игри, наклона трябва да бъде 0,002-0,005, тоест 2-5Й).

Регулиране на релефа

Ако наклонът трябва да се коригира и да се трансформира чрез инсталиране на тераси или частично изглаждане на разликата в релефа, тогава работата е сериозна и най-вероятно ще е необходима помощта на специалисти. Във всеки случай дренажната система, укрепването на наклона (ако се планира поне частичното му запазване), проектирането на подпорната стена с избора на материал, изчисленията на неговата височина, дебелина и размер на основата остават изключително важни въпроси. По всички тях е по-добре да се консултирате със специалист, тъй като залогът е експлоатационният живот на къщата и другите сгради, както и комфортът на пребиваване в тях.

Дренаж и още дренаж

Дренажната система се нуждае от внимателно обмисляне. За да могат подпорните стени да служат дълго време и да не губят външния си вид, е необходимо да положите дренажни канали по ръба на подпорната стена. Необходим е и дренажен ров по ръба на склона. Има различни технологии за създаване на системи за отводняване.

Тераси и подпорни стени

Терасите придават на района специален вид. Ниските подпорни стени от дърво или камък с дървена седалка, монтирана върху тях, могат да се използват като пейки. Върху тях могат да бъдат изложени саксийни растения, висящи или почвопокривни растения могат да висят от средните, а зад високите можете да се скриете от любопитни очи в зоната за отдих на маса до огнището или до езерото!

Платформите може да не са квадратни, а кръгли. Височината на подпорните стени може да варира по дължина, а очертанията им да бъдат под формата на ясни прави линии или гладки извити.

Стълбите и подпорните стени в градината не само решават практически проблеми, но зонират и украсяват пространството.

Без тераси и стълби

Когато наклонът е малък и ви позволява да го използвате без голяма трансформация (до 0,010), тогава е по-добре да предпочетете наклон чрез полагане на дренажна система, особено ако изложението е южно, югоизточно или югозападно. Склоновете на такова изложение имат значително предимство пред плоския терен, тъй като се затоплят много по-добре и по-бързо.

Все пак терасите и стълбите донякъде затрудняват придвижването.

Как да укрепите наклон

Укрепването на склона се извършва по различни начини - от най-бюджетните до най-скъпите. Методът зависи от големината на наклона, както и от предназначението му и подвижността на почвата. Така че, ако строителството не е планирано на склона и неговият размер не надвишава 0,01 (10Й), засаждането на храсти (или върбови резници) може да бъде доста ефективно.

Когато избирате растения, обърнете внимание на форми със силна коренова система и малка или рядка корона, в идеалния случай почвопокривни храсти и лози.

При по-големи наклони е необходим геотекстил за закрепване. Може да бъде независим метод за укрепване при наклони не повече от 0,01-0,015 (10-15Й) или спомагателен метод - с помощта на геомрежи. Вторият вариант е за предпочитане, тъй като самият геотекстил не подсилва наклона, а само стабилизира почвата. Размерите на клетките на георешетката и размерът на анкерите (фиксаторите) се избират в зависимост от големината на наклона - колкото по-голям е, толкова по-малък е размерът на клетката и толкова по-голяма е нейната дълбочина. Геомрежата се използва, като правило, до наклон 0,6-0,7 (600-700Й).

При същия наклон се използват геомати и биомати. Те представляват цялостен метод за проектиране на склонове, при който се извършва както укрепване на почвата, така и засаждане. Приблизително от наклон 1 (ъгъл 45р, 1000Й) се използват габиони и бетонни решетки за осигуряване. В най-трудните случаи бетонните блокове идват на помощ.

На върха и в подножието

Обикновено къщата се строи на най-високата точка, но в райони със силни ветрове, когато съседния парцел е близо или просто искате нестандартно решение, е напълно възможно основната сграда да се построи директно на склона или дори в най-ниската точка. В най-ниската точка на обекта можете да организирате добре защитена от ветровете, тиха и уютна зона за отдих.

Във всички случаи изключително важен е въпросът за укрепването на откоса, а в последния - и за отводняването.

Ако направите грешки при укрепването на наклона и дренажните работи, съществува висок риск от получаване на влажна зона,където растенията изобщо не се вкореняват или не издържат на зимата. Ако планирате да построите къща, вклинена в склон, трябва внимателно да разгледате въпроса за изолацията и хидроизолацията на стените на сградата в контакт със земята.