Поставяме на първо място човешкото здраве и чистата околна среда, каза изпълнителният директор Мартин Тинчев

Още на първото си участие в международното изложение "Агра" в Пловдив компанията "Тера Уей Промишлени Иновации" спечели наградата за иновации в сферата на торове и препарати за селското стопанство. Тя беше връчена от зам.-ректора на Аграрния университет в проф. Владислав Попов на изпълнителния директор Мартин Тинчев.

"Благодаря за признанието, което получава "Тера Уей Промишлени Иновации" на дебюта си на "Агра". Ние сме компания, която поставя най-високо в ценностите си човешкото здраве и чистата околна среда", каза Тинчев. Той посочи, че компанията е в основата на иновативните решения в областта на наторяването. С тях се постигат трите основни цели за качественото земеделие - увеличаване на добивите, намаляване на разходите и ограничаване на въглеродния отпечатък.

"Ние предлагаме продуктите Азотовит и Фосфатовит. Бактериите в тях са азот и фосфор-калиево фиксиращи", разказа експерт-агрономът Васил Христов. Той обясни, че бактериите в единия тор, който предлага "Тера Уей Промишлени Иновации", осигуряват 4 кг азотактивно вещество на декар за сезон, а другите - 2,5 кг фосфор и 3 кг калий.

"При използването на нашите продукти, растението получава един постоянен прием на МПК за целия период от вегетация и по този начин спомага за развитието му", добави експертът.

Бактериите разграждат мъртвите тъкани, които се намират в почвата от културите, засяти преди това на нивата. "Тера Уей Промишлени Иновации" е вносител на двата тора в България, а бактериите в тях са патентовани в Русия.

"Разбиват молекулата на неусвоимата част от органичните торове и позволяват на растението да я приеме. По този начин получава азот веднъж от въздуха и втори път от почвата", уточни Христов.

Продуктите на "Тера Уей Промишлени Иновации" могат да бъдат смесвани с всички препарати за растителна защита и срещу вредители с изключение на съдържащите мед, защото могат да убият част от бактериите. Могат да се използват в биологичното земеделие. Торовете са универсални и подходящи за всякакви култури - от зърнени и зеленчукови до саксийни растения.

"Третираните с "Азотовит" и "Фосфатовит" се развиват много по-усилено. След 30 дни те са по-дебели и с по-наситен цвят, а при жъненето на пшеницата от основния корен излизат 3, 4 и дори 5. Когато не е използван нашият продукт, то е в много ранен етап и се случва да има само две разклонения", обясни Христов.

Самото хранене на растението при използването на торовете се извършва чрез микробиологичните процеси, които са съсредоточени в кореновата система и по този начин то си получава притока от хранителни вещества. "При другите препарати всичко това е вкарано по изкуствен начин. А при нашите са живи растението се храни постоянно", каза още експертът.

Културите се обработват по два начина. При първият се третират семената или торът да бъде вкаран чрез капково напояване", посочи той.

Експерт-агрономът Васил Христов с продуктите на компанията.
Експерт-агрономът Васил Христов с продуктите на компанията.