Дървениците са малки насекоми, които се хранят с кръвта на хората и животните. Те са нощни същества и се крият във възглавници, матраци и други меки места. Не причиняват сериозни заболявания, но ухапването им може да причини сърбеж и дразнене на кожата. В тази публикация ще споделим няколко ефективни метода, които може да се използват при борбата с тях.

Народни средства за отблъскване на дървениците

Дървениците могат да бъдат неприятни гости, особено през топлите месеци, когато те стават по-активни. Народните методи за отблъскването им са предпочитани от много хора поради тяхната безопасност и действие.

Бебешка пудра

Бебешката пудра е ефективен начин за справяне с тези насекоми. Нанесете малко върху матрака си преди да постелите върху него чаршафи. Ако се опитат да се прикрият в него, пудрата ще ги задуши и отблъсне.

Сода бикарбонат

Содата за хляб е едно от най-разпространените домашни средства за борба с дървениците. Разпределете малко количество отново върху матрака и оставете да действа през нощта.

Миризми

Чувствителни са към някои миризми. Една от най-ефективните, които им влияят, е тази на кафето. Поставете малко кафе на гъба и я оставете във възглавницата си. Миризмата ще ги отблъсне и ще ви помогне да се предпазите от тях.

Домашни рецепти

Смесването на сок от лимон с вода и нанасянето на тази смес на кожата ви също помага при борба с дървениците. Лимонът съдържа естествени съставки, които ги отблъскват и ви предпазват от ухапване.

Диатомична пръст

Диатомичната пръст е естествен минерал, който може да се намери в скалите. Има остри ръбове, които нараняват дървениците и те не може да ви ухапят. Разпределете върху матрака и по другите меки места в дома си, където се крият.

В битката с дървениците, тези естествени методи предлагат ефективно решение, което е безопасно за нашето здраве и околната среда.

Химически инсектициди за борба с дървениците

Химическите инсектициди представляват мощно средство за борбата с тях, осигурявайки ефективно решение на проблема.

Въпреки че използването на препарати против дървеници може да бъде по-агресивно, те предоставят бързи резултати при унищожаването им. Важно е обаче да се спазват указанията за употреба, за да се избегнат вредни последици за здравето и околната среда, съветват от NewFresh.org.

Ефективност на етеричните масла

Етеричните масла представляват ефективен и естествен начин за прогонване на дървениците, осигурявайки не само защита срещу тях, но и приятен аромат в дома. Кои от тях са подходящи?

  • чаено дърво – чаеното дърво е известно със своите антибактериални свойства и може да се използва за справяне с тези насекоми. Добавете няколко капки от маслото в разпръсквач с вода и напръскайте върху матрака и другите меки места в дома си;
  • лимонова трева – лимоновата трева е още едно етерично масло, което може да се използва за отблъскването им. Напълнете разпръсквач с вода и добавете няколко капки от нея;
  • мента – ментата също може да се използва за тази цел. Използвайте няколко капки от мента и напръскайте отново върху матрака и другите меки места в дома си;
  • лавандула – лавандулата е позната със своите успокояващи и релаксиращи свойства, но малко хора знаят, че тя може също така да прогони дървениците. Запазете няколко сушени цвята от лавандула и ги поставете във възглавницата си. Ароматът на лавандулата ще ги отблъсне и ще ви помогне да спите спокойно през нощта;
  • масло от нийм – то има противовъзпалителни и противогъбични свойства и може да се използва срещу тези насекоми. Нанесете малко количество върху кожата си или разредете няколко капки от маслото в разпръсквач с вода и го напръскайте върху меките места в дома си.

Дървениците може да бъдат много досадни, но с правилните методи за предпазване и отблъскване, може да се предпазите от тях. Следвайте изброените съвети и ще може да се насладите на спокоен сън.