Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон" от Международната специализирана изложба Винария 2024. Два от тях бяха присъдени на ВИ „Едоардо Миролио" – за розе от последна реколта и за отлежало червено вино. Останалите четири винени Оскари отидоха в колекциите на ВИ „Вила Юстина", „Стефан Пирев Уайнс", Винарна „Лозето естейт" и ВИ „Джемперлиев".

В надпреварата за престижните отличия се състезаваха близо 200 проби на български и чуждестранни изби от България, Италия, Румъния, Гърция, Турция и Молдова.

"Този конкурс е символ на качеството, носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон"и медалистите. Поздравявам ви за успеха. Панаирът винаги е бил територия на иновативни пориви и идеи, а Винария е магическото събитие, което ражда звезди. Изказвам благодарността си на експертното жури и на партньорите ни в лицето на Съюза на енолозите и УХТ за блестящата организация и провеждане на конкурса", посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Той поздрави призьорите за създадените с любов напитки.

При белите вина от последна реколта за най-добър еликсир бе обявен Семийон&Шардоне& Димят (2023) на „Вила Юстина". Отличието получи главният технолог на избата Васил Стоянов от изпълнителния директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев.

За фаворит при младите розета авторитетното жури определи Пино ноар&Мелник (2023) на ВИ „Едоардо Миролио".

Златен „Оскар" бе присъден и на червено вино от последна реколта на Каберне фран&Сира (2023) на ВИ „Джемперлиеви". Наградата получи собственикът на избата от Сакар Димитър Джемперлиев от проф. Пламен Моллов.

При белите вина от стари реколти статуетката грабна Шардоне (2021) на известния енолог Стефан Пирев. Отличието му бе връчено от доц. д-р Иван Соколов.

„Златен ритон" получи и „Еленово Резерва" (2020) на ВИ "Едоардо Миролио" в категория „Червени вина от предходни реколти". Международното жури присъди в същата категория още един призов ритон – на Винарна „Лозето Естейт" за „Лонгоза УСОЕ", създадена през 2022 г. от сорта Каберне совиньон.

„Надпреварата при старите червени вина бе много оспорвана и по изключение тази година бе взето решение да се присъдят два ритона в тази категория, тъй като и при първата, и при финалната дегустация, се оказаха с един и същ резултат", каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

Повече от 30 процента от получените за конкурса проби бяха на отлежали вина. Със златен медал бяха отличени 43 продукта от стари реколти. Четири от тях бяха присъдени на италиански вина – Primitivo на Torleanzi (2021 и 2022), Frappato (2020) и Nero D'Avola (2020) на Caruso Minini, три на ВИ „Ноя" за Мерло (2023), Каберне фран (2023) и Карменер (2020), по два златни медала за Винарна „Лозето Естейт" за Каберне фран (2022) и Варненски мискет (2022), „Беса Валей" за Мерло Сира Пти вердо Кaберне совиньон (2019), Гранд кюве и Енира Резерва и ВИ „Горун" за Каберне совиньон Резерва (2020 и 2021).

При пенливите вина за фаворити бяха обявени две напитки, създадени от Шардоне, на ВИ „Едоардо Миролио" и на Coqueret-Benard.

В новата категория на конкурса– плодови вина със сребърни медали бяха отличени малиновите еликсири на ВИ „Кубера", позиционирана в подножието на Стара планина и на Г.Филипофф уайнс, чиито малинови насаждения са разположени край Асенова крепост и родопското село Манастир.

Съюзът на енолозите в България продължава своята инициатива да подкрепя и развива вината от местни сортове. Със специална награда за сорт Димят бе отличено Тесера (2023) на „ДеВина Лозя и Вино", за Врачански мискет (2023) на „Врачанска теменуга", за Гарваново око (2022) на „Агрофитнес", за Мавруд (2022) на „Конто-Н", за сорта Гъмза (2021) Барик на ВИ „Ново село" и за сорта Рубин Rubin Reserve (2020) на Винарна „Ялово".

„С 30% повече бяха получените вина и спиртни напитки за конкурса тази година. Радващо е, че имаше и повече вина от чужбина, което говори за престижа на отличията от Винария 2024 Амбицията ни е да продължаваме да обогатяваме конкурса през следващите години", заяви в приветствието си председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

Получените за конкурса проби бяха оценявани от 13-членно жури, в което участваха топ дегустатори от страната и чужбина, повечето от които международни дегустатори, а трима са носители на приза „Енолог на годината" – Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова и Димитър Димов. Сред чуждестранните експерти в комисията бе известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 20 години е част от конкурса на Винария. Председатели на двете комисии бяха доц. д-р Христо Спасов и доц. д-р Николай Стоянов от Университета по хранителни технологии.
Изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев поздрави наградените и всички създатели на вина, чиито продукти радват потребителите у нас и по света.

По традиция студенти от специалността „Технология на виното и пивото" положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш.