Подпомогната е от рекордно топлото време през януари

"В момента климатичните условия и условията за отглеждане на домати в Алмерия са повече от приятни", казва Стефан ван Марвейк, член на търговския отдел на испанския кооператив Vicasol. "Току-що преживяхме най-топлия януари в историята. В съчетание с пълнолунието всички домати узряха едновременно." Това доведе до рекордни реколти, особено при доматите, отбелязва FreshPlaza.

"Времето продължава да е меко с минимални температури от 14°C и максимални от 22°C. Пазарът не можа да реагира достатъчно бързо на тези обеми, така че е пренаситен. Нещата бавно се успокояват, така че се надяваме скоро да се върнем към нормални продажби с нормални цени за това време на годината. През следващите седмици пазарът би трябвало да се стабилизира и очакваме интересен март, когато тази ситуация в Испания премине и други страни производителки започнат да прибират реколтата", обяснява Стефан.

Според него значително развитие в испанското градинарство е въвеждането на сортове, устойчиви на вируса на кафявата ръждива плодова болест при доматите (ToBRFV). Така през следващия сезон засаждането може да се извърши както обикновено без опасения, че реколтата ще бъде засегната.

"Тази година очакваното влияние на вируса остана сравнително слабо. Някои култури бяха засегнати, но не в голям мащаб, така че това не се забелязваше в цялостното предлагане," допълва Стефан.

"Продажбите на биологични продукти са малко по-ниски поради голямото предлагане. Но има раздвижване на този пазар и ние успяхме да увеличим значително пазарния си дял. Пазарът на биологични продукти също би трябвало бързо да се раздвижи. През тази година възходящ продукт в испанското отглеждане са мини краставиците, които се очаква да се развият още повече. Това е красив продукт с голям потенциал", заключава Стефан.