Котките са сладки и гальовни любимци, но понякога проявяват неприятни навици в общуването си с хора. Независимо дали намеренията им са добри, ноктите и зъбите им са болезнени. Съществуват няколко основни вида поведение на хапане и драскане - базирано на агресия или научени от взаимодействията със своите собственици. Котенцата хапят и драскат като нормална част от развитието и ако не бъдат обучени рано, няма да разберат кога използването на ноктите и зъбите им не е подходящо.

Установете граници

Едно от първите правила е: не учете любимеца си, че ръцете са играчки. Това е поведение, което трябва да коригирате, когато са още малки котенца. Ако пренебрегнете този съвет, тези нокти и зъби скоро ще пораснат в остри като бръснач и ще носите белезите от тях. Ръцете трябва да се използват само за галене и носене, а за задоволяване на ловните инстинкти има играчки като пера. След като това бъде установено, ще трябва да насочите игривото поведение към други обекти.

Защо котките хапят и драскат?

Агресивното хапане често се случва по време на сеанс на галене и милувки, когато човешкият спътник или не разбира, или игнорира езика на тялото на котката. Докато някои котки обичат да бъдат галени часове наред, понякога те се свръхстимулират по една или друга причина и искат да откажат ласките, но не знаят как да ви кажат кога да спрете.

Раздразнена котка показва чувствата си с присвити очи и дръпнати назад уши. Ако чакате неизбежното удряне на опашка, сте чакали твърде дълго и може да бъдете възнаградени с ухапване. Правилото тук е да наблюдавате сигналите на езика на тялото на котката и да спрете каквото и да правите, за да предотвратите ескалация на агресивно поведение. След като разберете какви са причините за агресия на вашата котка, може да ограничите тези взаимодействия или да ги предотвратите изцяло. За някои котки причината може да е да ги галите по корема, да ги галите твърде дълго или да сте прекалено груби. Научете на какво се радва и на какво не вашата котка.

Други животни

Вашата котка може да се разстрои, като види улична през прозореца и да реагира, като атакува първото нещо, което е в непосредствена близост - или вас, или друга котка у дома - класически случай на пренасочена агресия. Подобно поведение ще изисква креативно мислене от ваша страна.

Първо преместете котката си на място, където не може да вижда друга котка. След това я успокойте, прекарайте допълнително време внимателно в галене и игра. Дайте на котката си допълнителни лакомства, когато е в състояние да общува спокойно. В екстремни случаи вашият ветеринарен лекар може да предпише лекарства, за да помогне на котката ви да се чувства по-малко тревожна. Ако знаете кой е собственикът на забелязаната котка в общественото пространство/ваш двор/междублокова зона, може учтиво да помолите съседите си да държат животното на закрито, за да предотвратят епизодите на пренасочена агресия.

Медицински причини

Когато възникнат нови и необичайни поведенчески проблеми, включително агресивно хапане и драскане, това може да е признак на основно заболяване. Медицинските причини варират от незабелязани рани до страдание от акари или бълхи и до хормонален дисбаланс като хипертиреоидизъм. Ако иначе послушна котка проявява внезапна и необяснима агресивност към вас, посещението при ветеринарен лекар е подходящо. Те вероятно ще търсят източници на болка или дискомфорт, както и ще препоръчат кръвни изследвания за преносими по котките зоонозни болести.

Хиперестезия

Хиперестезията е рядко състояние, което се наблюдава при изблици на повтарящо се агресивно поведение при някои котки. Това състояние се появява за първи път при котки на около една година и е разпространено сред сиамските, бирмански и абисински котки. Сред симптомите на хиперестезията са прекомерното самонараняване, необяснима и внезапна агресия и в екстремни случаи припадъци.

Въпреки че има известен дебат относно причините за това, някои ветеринарни лекари смятат, че хиперестезията е неврологично състояние. Подобно на паническите атаки при хората, някои експерти смятат, че атаките се предизвикват от стрес, а други я свързват с вид разстройство с припадъци. Във всеки случай, котка с внезапно агресивно поведение (като ухапване), която получава гърчове, трябва да получи неврологичен преглед. За да предотвратите или спрете епизодите на хиперестезия, след като са започнали, пускането на кърпа или одеяло върху котката може да помогне да ограничи движенията ѝ и да получите възможност за задържане. В някои случаи вашият ветеринарен лекар може да предпише лекарства против тревожност или припадъци, за да помогне за ограничаване на гърчовете и други поведения.

Методи за отвикване от вредните навици

Понякога, ако котката има навик да хапе и драска, е трудно да я отучите от това поведение. Това ще отнеме време, но можете да научите котката си, че предпочитате да не бъдете цел на нейните атаки, дори ако котката гледа на това, като на време за игра. Има няколко неща, които можете да направите, за да се дистанцирате от атаките на вашата котка:

Подрежете ноктите ѝ. Трябва да се извършва редовно, за да предпазите ноктите на котките от врастване, тази практика ще направи драскането по-малко болезнено за човека, към когото е насочено.

Задавайте команда, обособете фраза с една дума, която да използвате, когато коригирате поведението на вашия домашен любимец, отправяйки му забележка. Използвайте тази дума като команда и бъдете последователни в нейното използване. Не я крещете, а изречете силно и ясно. Това може да стресне котката, но служи за прекъсване на фокуса ѝ. Докато привличате вниманието, бавно махнете ръката си от лапите ѝ. Не я дърпайте или котката ще си помисли, че играта е започнала и ще понечи да грабне отново.

Хванете котката за врата. Това трябва да се прави само при тежки обстоятелства, когато се страхувате, че котката ви може да продължи да ви наранява. То имитира наказанието, което майка котка налага на непокорно коте. Хванете котката за горната част на шията, вдигнете я и я преместете в друга част на къщата или стаята. Това служи за прекъсване на поведението и отстраняването им от ситуацията, която ви причинява болка.

Пренасочете вниманието. Игриво хапане на ръце или крака често се случва просто защото котката ви скучае и търси предмет за игра. Подарете ѝ 15 минути активна игра с интерактивна играчка. Можете също така да я насочите към стълб за драскане или друг отдушник на поведението.

Опознайте котката си. От вас зависи да сте наясно с промените в поведението или физическото състояние на вашата котка. Опитайте се редовно да я милвате, за да свикне да докосвате всяка част от тялото ѝ, от главата до петите. След това дръжте очите си отворени за предупредителните знаци на предстояща агресия.