Нов продукт в борбата срещу широколистните видове в житни култури предлага Corteva Agriscience

За разлика от културните растения плевелите се активизират много бързо. Най-ранните от тях не се нуждаят нито от много високи температури, нито от много влага. И докато есенниците - пшеницата и ечемик постепенно възобновят вегетацията си, плевелите много бързо започват да се развиват усилено.

Част от хербицидите, за да се прилагат в посевите, се нуждаят от определени фактори на средата, които да са с определени стойности, а културите и плевелите да са достигнали определени фази на развитие. Досега. Вече има по-лесно решение. Предложението е КВЕЛEКС на Corteva Agriscience.

Напомняме на земеделските производители, че на много места в страната времето за избор на широколистни хербициди в житни култури дойде, казват агрономите на компанията. Знаем, че е трудно да се определи кога точно да се третира. Съобразява се фазата на културата, но също и каква ще е следващата, която ще дойде на полето. Важен е и въпросът със смесимостта на продуктите. При първото третиране обикновено пръскането е с фунгицид, а практиката е по възможност към него да се прибави и хербицид. Също така се търси продукт, който да е ефективен срещу най-упоритите плевели, които трудно се контролират. Не е за подценяване и факторът температура, т.е. за да може да се третира и да няма стрес за културата, ако условията на на средата рязко се променят.

Всички тези притеснения остават в историята, когато се прилага КВЕЛEКС.

КВЕЛEКС е двойно системен хербицид за вегетационно приложение за контрол на голям брой широколистни плевели, включително устойчивите на сулфонилуреи и хормоноподобни хербициди.

Кои са предимствата на хербицида:

  • Регистриран е за употреба при пшеница, ечемик, овес, ръж и тритикале.
  • Продуктът е 100% селективен към културата, защото съдържа добре познатия флорасулам, както и Arylex™ Active – ново активно вещество. Arylex™ Activ е от нова активна група, които са бързоразградими вещества, щадящи и околната среда, и културните растения.
  • Съдържа антидот.
  • Има изключителна гъвкавост на приложение - от 1-ви лист до флагов лист.
  • Може да се прилага в температурни граници между от +5 °С до +27 °С, което го прави перфектен за употреба през пролетта и есента.

Дори когато през деня е било топло и е направено третиране, а през нощта температурите са паднали с 10°С, това не е проблем, подчертават специалистите. КВЕЛЕКС не се влияе от температурни амплитуди, като действието му остава същото.

Един от най-важните въпроси, който интересува производителите, е този за смесимостта на продуктите за растителна защита. Когато използвате този фунгицид, може да сте напълно спокойни, тъй като КВЕЛЕКС е смесим с други хербициди и фунгициди. А специалистите от Corteva Agriscience препоръчват той да се прилага в доза от 3,5 г/дка в комбинацията с ПАЛАС за пълен контрол на житни и широколистни плевели.

КВЕЛЕКС е нов етап в борбата с плевели, защото контролира устойчивите на сулфонилуреи и хормоноподобни хербициди, защото съдържа новото активно вещество Arylex™ Active, което е първото ново противошироколистно активно вещество от 20 години и няма кръстосана резистентност. Продуктът предлага изключителен ефект срещу всички икономически важни плевели в житни култури, както и че е нов еталон за действие срещу мак, мъртва коприва, ралица и лепка.

Хербицидът направи най-успешния дебют в България с 1 000 000 декара третирана площ, като доказа изключителна ефективност срещу всички важни широколистни плевели, подчертават специалистите. Фунгицидът притежава изключително бързото действие, което започва 1 час след третиране, като видим ефект може да се наблюдават в рамките на 48 часа и пълно загиване на плевелите до 2 седмици.

КВЕЛЕКС може да се прилага както през есента, така и през пролетта. Препоръката за третиране е в доза 5 г/дка както през есента, така и напролет. Желателно е да се добавя и прилепител Виволт™, особено когато има прераснали плевели и висока плътност на ефемерни видове и паламида.