С тежка техника и бали слама земеделски производители затвориха главния път Русе - Велико Търново край село Поликраище днес. Протестиращите изляха цистерни с мляко. Пътят беше затворен в 10:00 часа и според организаторите на протеста ще остане блокиран до 14:00 часа.

"Ние не знаем какво споразумение ще се подписва днес с част от земеделските организации, научаваме за това от новините", каза Цанко Цанев, представител на Българската агрохранителна камара на Асоциацията на земеделските производители в България и на Говедовъдния съюз.

По думите му представителите на камарата са били изгонени от преговорите в Министерството на земеделието в края на миналата седмица, затова протестите им продължават. Той посочи, че в камарата членуват 80 процента от производителите на мляко, 40 процента от производителите на зърно, 100 процента от производителите на ориз и на рози, 90 на сто от овощарите и зеленчукопроизводителите, както и пчелари.

Цанев каза, че протестите ще продължат защото няма промяна по условията на зелената сделка, не са разпределени пропорционално парите за обработваемите площи, които са между 400-500 милиона декара, както и по намаляването на административните тежести в земеделието, част от основните искания на протестиращите.

"Противопоставят се браншовете и тези действия се извършват с участието на министъра на земеделието, като се гонят представители на различни организации от работните групи", заяви Цанев. Той посочи, че дори да се подпише споразумение днес, то ще бъде между трима-четирима души, но ще липсват представители на близо 30 асоциации, за които се твърди, че са нелегитимни.

"Не може да се твърди, че това са нелигитимни асоциации, при условие, че те съществуват от близо 20 години", каза той. Представителите на асоциации продължават да настояват за оставката на министъра на земеделието. "Нашите искания са толкова политически, колкото и на тези, които искат министър Вътев да запази поста си", подчерта Цанев.

"Земеделието е отрасъл, изцяло зависим от природата и климата, а същевременно държавата ни поставя условия, които са безумни", посочи Марин Богомилов, председател на Земеделската кооперация "Росица" в село Поликраище. Ние сме под постоянно наблюдение и под постоянен стрес дали не сме сбъркали при попълването на документацията, а в крайна сметка не знаем, при условие че изпълняваме всички европейски изисквания, какъв ще бъде резултатът. При нас особеното е, че ден година храни, ако не свършим даденото технологично мероприятие в определен момент, в следващия ще бъде късно. Европейските директиви са едно, климатът и условията на полето – друго", допълни той.

"Настояваме да ни оставят да си вършим работата, а не да ни затискат с изисквания, които утежняват и без друго тежката работа на полето", каза Богомилов. Той посочи, че през 2023 година стопаните са работили на загуба заради ниските изкупни цени на зърното, за сметка на високата себестойност на продукцията заради увеличението на цените на торовете, препаратите, горивата и минималната работна заплата.

Организаторите на протеста уточниха, че утре тяхното недоволство ще се пренесе в София с тежка земеделска техника, предава БТА. Движението в района на Поликраище се осъществява по обходни маршрути.

С тежка техника и бали слама фермери затвориха главния път Русе - Велико Търново 
Снимка: Фейсбук/ Държавен фонд Земеделие (ДФЗ)
С тежка техника и бали слама фермери затвориха главния път Русе - Велико Търново Снимка: Фейсбук/ Държавен фонд Земеделие (ДФЗ)
С тежка техника и бали слама фермери затвориха главния път Русе - Велико Търново 
Снимка: Фейсбук/ Държавен фонд Земеделие (ДФЗ)
С тежка техника и бали слама фермери затвориха главния път Русе - Велико Търново Снимка: Фейсбук/ Държавен фонд Земеделие (ДФЗ)