Тридесетото издание на "Борса за семена и посадъчен материал" започна в Добрич днес. Организатор на земеделския форум е "Добрички панаир" АД. С борсата започва и календарът на селскостопанските прояви на "Добрички панаир". Форумът е позициониран в спортен комплекс "Простор" и ще продължи до 3 февруари.

И тази година борсата предлага семена за пролетни култури, семена за зеленчукови култури, посадъчен материал, торове, торопочвени смески, биологични средства за растителна защита, мед и пчелни продукти, каза пред медиите изпълнителният директор на "Добрички панаир" АД Звезделина Иванова.

"Щанд има и на Добруджански земеделски институт, които са с нас от самото начало. Днес от фондация Гората.БГ ще раздадат над 8000 дръвчета, с които да направим Добрич и региона едно по-красиво място за живеене", каза още Иванова.

Дръвчетата са медоносни и горски видове – липа, люляк, червен явор, бряст и акация. Целта ни е всеки да засажда по малко дръвчета всяка година, за да има за природата, да можем да компенсираме загубите. Който има желание, може да дойде днес, да си вземе дръвчета и да ги посади, каза за медиите представителят на фондацията Веселин Спасов.

Той допълни още, че са си поставили задача да бъдат раздадени и засадени 25 милиона дървета, като това да бъде постигнато за около десет години.

"До момента сме раздали над 2,2 милиона дръвчета, надяваме се през тази година да достигнем 3,3 милиона", каза още Спасов. Снабдяването на "Гората.БГ" с дръвчета става от частни разсадници.

От фондацията предвиждат през тази година да обиколят около 30 града в страната, за да раздават дръвчета. През предстоящите почивни дни ще бъдат в Сливен и Бургас.

На Борсата за семена и посадъчен материал от "Гората.БГ" подаряват и книга. Тя е свързана с безоранното екологично земеделие, което възстановява естественото плодородие на почвата. "Показва как да си възстановим почвата, как да използваме възможно най-малко препарати и торове, за да отглеждаме по-здравословна храна и същевременно да пазим природата, което наистина е нещо важно", разказа Веселин Спасов.