Как да мотивирате неподатливи на уроци породи?

 

Освен че улеснява съвместния живот с любимеца, обучението на трикове като превъртане, поклон, поздрав и други е чудесен начин да осигурите на любимеца си умствена и физическа стимулация. Тренировките поддържат общото благосъстояние на животните, а затвърждаването на основните команди, които ежедневно използвате е добър начин за взаимно свързване. И освен всичко изброено, е много забавно да покажете с гордост пред приятелите си какви трикове може вашето куче. Не е нужно да сте опитен дресьор, за да научите вашето пале или възрастно куче на различни очарователни, забавни и полезни трикове – дори неопитен собственик на куче може да се справи.

Ето най-впечатляващите кучешки трикове, които може да започнете да преподавате още днес.

1. Целувка

Една от най-лесните команди – поставяте лакомство на бузата си, изричате думата и кучето ви целува, а вие получавате поисканата привързаност. Въпреки че не всеки се радва на мокрите кучешки ласки, този трик обикновено върви чудесно в комбинация с деца.

2. Без звук

Чувствали ли сте се безпомощни, не можейки да заглушите кучешкия лай, както звука на телевизора, например? Е, с употребата на команди „говори" и „тихо" може да сложите край на прекомерния лай и да контролирате кучешката вокалност в различните ситуации.

3. Върни се

Чудесна команда, когато любимецът се превъзбуди, затича, започне развълнувано скачане пред входната врата или хладилника. Или просто с нея да забавлявате приятелите си, карайки го да спре на едно място, променяйки намеренията му. С търпение и шепа лакомства можете бързо да обучите кучета да направи и няколко крачки назад, когато подадете команда. Като научите кучето си можете да го накарате да спре каквото и да прави, когато имате нужда, независимо дали искате да го откажете да скача, да се катери по мебели, да да гони друго животно и т.н.

4. Поздрав

Можете да накарате кучето си не само да показва уменията си пред публиката, но и да взаимодейства с тях, чрез поздрав. Подаването на лапа отговаря на ръкуване, запознанство, крачка към доверието. Лесен трик, който може да се научи в рамките на няколко кратки тренировки. Повечето кучета естествено обичат да използват лапите си и ще се радват на положителното внимание, което получават, когато правят този трик. Обучението на куче да маха за здравей или сбогом е забавен и доста прост кучешки трик. Започнете, като обучите кучето си да клати лапи. Ще използвате същото действие, което вашето куче използва за разклащане, за да го обучите да вдига лапата си, за да маха. Това е страхотен трик за привличане на вниманието и много сладък за наблюдаване.

5. Завъртане

Като държите лакомство близо до носа на вашето куче, можете лесно да го примамите да се завърти. Ако искате да добавите известна трудност към този кучешки трик, можете да научите любимеца си да се върти в определена посока. Ще учудите приятелите си, когато им покажете как вашето куче може да прави разлика между ляво и дясно.

6. Полуседене

Очарователна гледка, тази позиция на седнали задни крака и предни вдигнати във въздуха обвързва човешките представи с молба от страна на кучето. Много подходяща поза за снимки на любимеца, а ако го научите и да ходи в тази красива позиция на крайниците със сигурност ще впечатлите околните.

7. Преобръщане

Тази команда може да отнеме малко повече време и се тренира на части, докато се получи пълно завъртане. Усилието си заслужава, а този трик е и основополагащ за няколко други.

8. Симулиране на смърт

Ако вече успешно сте научили кучето да се преобръща, правенето на мъртво не е толкова труден трик, колкото звучи. Вместо команда, можете да го обучите да пада на земята, щом направите движение с хвата на ръцете, като че гърмите с пистолет и кажете „бам", например. Така с любимия си другар ще можете да се почувствате като истински кинозвезди.

9. Поклон

При този трик кучето поставя гърдите си на земята, докато държи задната част във въздуха. Звучи трудно, но всъщност поклоните са част от естественото кучешко поведение. Ако гледате две кучета да си играят заедно, често ще ги виждате да се кланят. Дресьорите оприличават това като начинът кучето да покани друго да дойде да играе с него. Можете лесно да използвате естествената игривост на вашето куче, за да го научите на този трик.

10. Сядане и лягане

Един от първите основни, на които стопаните обучават четириногите си приятели. Постига се с малко лакомства, търпение и последователност. С негова помощ се тренират и по-сложни команди, чиято първа стъпка е сядането и то не може да бъде пропуснато. Естествено продължение на сядането е лягането по команда на пода, докато не кажете на четириногото, че може да седне отново или да се изправи.

11. Отзоваване

Когато научите кучето си да идва при вас сърцето ви ще се топи при очарователната гледка. Командата може да се зададе освен с думите „Ела" или „Тук", също с употребата на името на кучето – така палетата възприемат и свикват с названието си и започват да му откликват. Тази дресировка е важна, защото можете да го предпазите от опасност, особено при разходка извън дома.

12. Гепи

Ако кучето ви може да маха с лапа за поздрав, то лесно бихте го обучили и да дава пет. Основната разлика е позицията на лапата му и начина, по който я поставя върху ръката ви. С този очарователен трик постигате интеракция, която се харесва и на хората, и на кучетата.

13. Скокове

Обучението на кучето да скача по команда е чудесно трениране на ловкостта му, за което може и да поставите допълнителни препятствия за прескачане. Работете постепенно върху този трик, така че кучето да усвоява уверено подскоците без да се нарани.

14. Поглед

Този трик учи вашето куче да осъществява директен зрителен контакт и да задържа вниманието върху вас. Като използвате команди като „гледай ме" или „виж", можете да обучите кучето си да се фокусира във вас. Това е друг трик, който може да бъде полезен при тренировките за ловкост и по време на тези за послушание. Освен това може да се използва ежедневно, за да предпазите кучето си от проблеми.

15. Носене

Много полезен трик за стопаните, но и кучето не знае как да го извърши без известна дресировка. С някои основни техники и търпение може да научите кучето си да донася вещи, независимо къде се намират.

16. Прегръдка

Без съмнение получаването на прегръдка от вашето куче е едно от най-милите жестове от негова страна, които можете да преживеете. Започнете с по-основни команди, като тези, които учат кучето ви да повдига предните си крака и тези, които учат кучето ви да опира лапите си на ръката или ръцете ви. С времето и практиката вашият домашен любимец ще може да ви покаже този възхитителен знак на обич.

Стимулиране на обучението 

при неуспех и затруднения

Не бързайте да се обвинявате, ако кучето ви не изпълнява командите, въпреки положените усилия. Това може да се дължи на факта, че някои кучета са по-трудни за обучение от други, според породата, възрастта, способностите и нравите. Кучетата, които се разсейват и отегчават лесно възприемат по-трудно зададените команди. Обучението е както възнаграждаващо и с щастлив край, така много последователен и предизвикателен процес. Както вие, така и кучето трябва да сте търпеливи и да си почивате, ако ви е дошло твърде много.

Взаимодействието между куче и стопанин е най-важно в процеса, но то невинаги идва от само себе си – може да се наложи да изпробвате различни техники за обучение и мотивация, докато откриете най-подходящите между вас. Обучението на куче може да бъде разочароващо, особено ако не виждате напредък. Полезно е да разпознаете кога даден метод на обучение не работи, така че вместо това можете да опитате различен подход. Съществуват няколко известни начина да избегнете най-честите грешки, да поддържате тренировъчния тонус и мотивацията на любимеца си.

Стремете се най-вече да поддържате сесиите кратки при кучетата, които лесно губят интерес. Започнете с малко и практикувайте всеки ден – повторението е ключово за ученето на кучетата. Доверието е от съществено значение във всяка връзка. Ако кучето ви не вярва, то може да не отговори на вашите команди. Пробвайте да стимулирате животното по различни начини, с лакомства, играчки, похвали и т.н., докато не намерите най-ефективното решение. Триковете, които се смятат за трудни за някои кучета, може да са лесни за други. Например, докато някои кучета се учат да донасят неща бързо, други може да се нуждаят от повече време, така че имайте и предвид сложността на командите.

Ако любимецът проявява признаци на безпокойство или страх, като свиване, криене, треперене, то това е знак, че методът, който използвате може да им причинява стрес. Ако кучето е агресивно или отбранително, ръмжи или хапе по време на тренировки, техниката, която използвате за обучение вероятно го кара да се чувства застрашено.

Тълкуване на различните техники

Изследванията показват, че някои техники за обучение на кучета обикновено са неефективни и често могат да причинят повече вреда, отколкото полза. За да подобрите поведението на вашето куче, първо трябва да разберете различните видове методи за обучение на кучета и как да идентифицирате неефективните. Избягвайте техники, базирани на наказание, и вместо това използвайте положително подсилване и изградете доверие с вашето куче. Когато правите следващата стъпка, не забравяйте да бъдете търпеливи, последователни и винаги да имате предвид нуждите на вашето куче.

Ето някои примери за негативни методи,

които трябва да избягвате:

1. Наказване на кучето

Чрез използването на техника за „наказание", като викове или физическа сила, това всъщност може да увеличи тревожността и агресията при повечето кучета. Те усещат негативност и затова реагират по същия начин. Никога не трябва да наказвате вашия домашен любимец за неизпълнение на командите. Използването на техники за положително подсилване е много по-ефективно. Използването на физическа сила при обучението предизвиква болка и страх и може да навреди на връзката и доверието между вас и любимеца.

2. Шокови нашийници

Инструменти като тези контролират поведението на кучетата, като ги удрят с електрошок, което води до болка или дискомфорт. Това създава негативна асоциация и може да навреди на животното и физически, и психически. Води до поведенчески отклонения, така че дори да дава някакви резултати, този метод е повече тормоз, отколкото обучение и е неефективен.

3. Липса на последователност

Ако не сте последователни в обучението си, вероятно няма да успеете. Превключването напред-назад между различни методи или нередовното обучение може да обърка вашето куче. Това го затруднява да разбере и запомни какво трябва да прави. Вместо това опитайте да използвате последователни и опростени команди за обучение, за да помогне в ученето.

След излишните техники следват някои методи, които наистина работят добре:

1. Разбиране на нуждите на вашето куче

Някои кучета са по-чувствителни към определени техники за обучение като гласови команди или жестове с ръце. Други обаче реагират по-добре на по-физически форми на похвала, като галене или игра. Така че е наистина полезно да опознаете личността на вашето куче.

2. Положително насърчаване

Този термин просто означава да възнаграждавате вашето куче за положително поведение, вместо да го наказвате за лошо. Този подход е много по-ефективен, защото увеличава връзката между вас и вашето куче. Малките лакомства обикновено се приемат добре, в умерени количества, разбира се.

3. Изграждане на доверие

Доверието е важно във всяка връзка, висока е и важността му при обучението на кучета. Кучетата разчитат на нас, за да направим най-добрата преценка за тяхното благополучие. Така че отделете време за изграждане на положителна връзка с вашия домашен любимец и му осигурете щастлив дом. Добре обгрижваното куче ще се чувства по-удобно и уверено по време на тренировките.

Можете да научите кучето си да прескача обекти, включително други животни
Можете да научите кучето си да прескача обекти, включително други животни
Командите са задължителни при кучешката спортна атлетика
Командите са задължителни при кучешката спортна атлетика
Седенето мирно е лесна за научаване команда, но се усложнява, ако в близост до кучешката муцуна има вкусно изкушение
Седенето мирно е лесна за научаване команда, но се усложнява, ако в близост до кучешката муцуна има вкусно изкушение
Очарователното полуседнало състояние
Очарователното полуседнало състояние
Носене на предмети
Носене на предмети
Целувки за благодарност за обучаващия стопанин
Целувки за благодарност за обучаващия стопанин