Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за следващата година да се увеличи бюджетът на държавната помощ за отстъпка от акциза на земеделските горивa.

Според бранша, вместо предвидените в бюджета 100 милиона лева трябва да се заложат 140.

Предложението на зърнопроизводителите е България да се възползва от максимално разрешената държавна помощ като отстъпка от акциза на горивата, ползвани в селското стопанство. По изчисления на Дирекция "Държавни помощи" в агроведомството максималната възможна ставка е 61 стотинки на литър, а за тази година ставката е 41 стотинки на литър. Наталия Шукадарова от асоциацията аргументира пред БНР предложението за увеличените на бюджета по схемата:

"Тази държавна помощ стартира през 2016 година. Оттогава досега всяка година земеделските производители, които се възползват от държавната помощ се увеличават, което води до намаляване на полезната й стойност. Също така възстановяването на пълния размер на акциза върху газьола води до едно много хубаво странично явление в селското стопанство, стимулира изсветляването на употребата на горива в сектора и въобще изсветлява търговията с горива", каза Шукадарова.

От началото на прилагането на схемата до момента на земеделските стопани са изплатени над 600 млн. лева.