Дрождите се развиват активно при +25-30°C.

Имайте предвид, че:

  • При температура на сместа над +38°C живите гъби умират.
  • При температури под +20°C процесът на ферментация се забавя, но се активират патогенни гъбички.

Освен това охлаждането на зърното
ускорява процеса на ферментация:

Да сте наясно: Терминът "малцуване" означава увеличаване на количеството захари в зърното.

За да направите това, малка част от зърното се приготвя с гореща вода при температура +80° C, после се смесва с останалото и се увива.

Внимание! Когато е изложено на топлина, част от нишестето се разрушава и се превръща в захари.

Смеси от натрошени зърна: овес, царевица, пшеница, ечемик се поддават добре на дрожди.
Високото съдържание на протеини в сместа забавя процеса на ферментация, така че грахът, соята, както и рибното и месокостното брашно трябва да се добавят към фуража непосредствено преди хранене.

Въглехидратните компоненти,

като варени картофи, настъргано кръмно цвекло, пулп от захарно цвекло, настъргани моркови, меласа, напротив, ускоряват процеса на ферментация.

При заквасване на зърно

е важно да се разбере обемът на фуража за дневна консумация. Готовата храна трябва да се изяде веднага, по време на едно хранене и не трябва да остава в хранилките.

Важно: Ферментиралото зърно влошава храносмилането, защото в него се размножават патогенни микроорганизми. И не забравяйте - хранилките трябва да се мият ежедневно.

Как да миете зърното: Всяка мая е подходяща за ферментация на зърно: фуражна или хлебна, пресована или суха. Заквасването на зърното може да се извърши по 3 начина, технологията е подобна на месене на тесто:
• използване на закваска;
• върху тесто;
• без тесто.
Втасването на мая без тесто е най-лесният начин - 3 кг счукано зърно се залива с 5-6 л топла вода и към сместа се добавят 200-300 г мая.

По време на процеса на ферментация е необходимо зърното да се разбърква няколко пъти, така че да се насити с кислород - това ускорява разпространението на полезните гъби.

Внимание! Сместа трябва да се съхранява на топло място при температура от + 22-30° C, времето за ферментация е приблизително 7 часа.

Приготвянето на тестото ви позволява значително да спестите протеиновия компонент - 0,5 кг зърно се залива с 1 л топла вода и се добавят 20 г мая. Тестото трябва да престои на топло и периодично да се разбърква. След 4 часа тестото е готово, към него се добавят още 2,5 кг зърно и се доливат 2 литра топла вода. Гъбите, които вече са се размножили в тестото, бързо колонизират нова порция зърно. След още 4 часа храната е готова за консумация.