Съвременното оборудване поддържа висока хигиена и намалява риска от развитие на болести и бактериални инфекции по животните

 

Доенето се извършва по три пъти в рамките на едно денонощие. За целта се използват машинни агрегати, полуавтоматични или роботизирани доилни системи, включително под формата на цели зали, специално пригодени. Доилното оборудване се състои от различни елементи и в разнообразни конфигурации спрямо степента на автоматизация и капацитета. Съвременните млечни ферми оценяват високо доилното оборудване, защото то ги прави конкурентоспособни на пазара, увеличавайки многократно производителността и елиминирайки разходите за работна ръка. Специалните инсталации отговарят на изискванията относно хигиена, качество и безопасност на продукцията. Те се вписват и в директивите, касаещи здравето и комфорта на животните, и в регулациите за хуманно отношение.

Принципът на работа на доилната машина е имитиране на процеса на кърмене. Млякото се екстрахира в гумен цилиндър, поставен върху вимето под налягане (вакуум) по-ниско, от това на околното атмосферно налягане. За да се избегне увреждане на млечния канал, облицовката на цилиндъра периодично се свива, за да създаде масаж и релеф върху вимето, изложено на вакуум. Това действие се нарича пулсация и се проявява поне веднъж в секунда. Ето защо е изключително важно наличният в стопанството агрегат за доене да работи ефективно и преди всичко по правилен начин, за да не навреди на животното и да влоши състава на издоената продукция. Както при ръчно, така

и при машинно издояване е възможно

да се допуснат грешки,

които да доведат до възпаление на млечните жлези (мастит). Модерното оборудване, поддържано в добро състояние, елиминира риска от подобни проблеми.

За новосъздадените ферми е доста трудно да се избере подходяща доилна инсталация, чиято конфигурация и капацитет да задоволи напълно нуждите на стопанството. Необходимо е да се планира внимателно броят на млекодайните животни, както и да се обърне внимание на начина на тяхното отглеждане – на свободна паша или в затворени помещения на хранилки. Необходимо е да се вземат предвид действителните и планираните нива на добив и да се планират внимателно графиците на отелване. Числеността на персонала и неговата квалификация ще определят степента на автоматизация на процесите. Технологични фактори - наличие на помещения, достъп до електрическа енергия и чистота на водата ще определят техническите характеристики на инсталацията.

Доилният агрегат следва да осигури стабилни нива на работа, за да се гарантира оптимална екстракция. Уредът трябва да отчита смущения, например ритане на контейнера за събиране и навлизане на въздух в доилната камера в процес на поставяне. При преноса на издоената маса не бива да има прекалено силни сътресения, защото това ще влоши качествените показатели на млякото. Съвременните доилни агрегати са с по-високи цени, но те имат капацитета да осигурят силна турболенция на водата в процес на почистване на вимето на животните. Пулсационната система е редно да осигурява нежно издояване с достатъчен капацитет за обработка на големи потоци мляко, без да навреди на млечните канали, когато струята е по-слаба.

Доенето следва да е бързо,

но не и вредно за животното

Преди всичко обаче е важно да се определи какъв вид доилна инсталация ще бъде използвана спрямо вида на животните, отглеждани в млечната ферма – крави, кози, овце и др. Капацитетът за доене на машината е задължително да съответства на капацитета за охлаждане, за да се гарантира високо качество на млечната продукция. Автоматизацията се разглежда най-вече като начин да се спестят разходи за труд, но тя може да бъде и гаранция за качествените показатели чрез запазване на определен работен процес. С правилно избран, инсталиран, експлоатиран и поддържан уред за издояване, следва да бъдете възнаградени с обем мляко според настоящите способности на вашите млекодайни животни и с качество, отговарящо на най-високите стандарти.

Съвременните доилни агрегати на марката Gardelinа са с подвижна конструкция за лесно издояване на животните в обора. Те са идеални за малки стопанства, които не разполагат с доилна зала и включват вакуумна система за издояване, съответно за една или за две крави едновременно. Всяка машина е оборудвана с алуминиев гюм за съхранение на млякото и вакуумен резервоар с регулатор на налягането. Машините имат капацитет на доене до 10 говеда в час и са изработени от здрави материали, улесняващи процесите по почистване и дезинфекция. Най-широко използвани към момента са устройствата, чийто режим на доене се основава на принципа на вакуумното изсмукване на млякото от вимето на млекодайното животно – крава, овца, коза. Работата на агрегата се осъществява от вакуумна помпа с двутактов принцип на работа и честота на пулсация 61 +/- 5 импулса в минута. Всяка пулсация включва засмукване и компресия. Тази доилна машина е модерна по отношение на своя дизайн, сигурна и предлага точно решение по отношение на поддържане на количеството млечен добив и качеството на млякото. Произведени в Румъния, някои модели на марката могат да доят по две животни едновременно, а други до 4 броя кози, овце или крави наведнъж. Капацитетът на повечето такива машини е средно 30 л. Обикновено компонентите на шаситата им са с алуминиево покритие и силиконови облицовки.

Уредите за доене от продуктовата линия на GEA DairyMilk са разработени, за да

опростят ежедневната ви работа

с лесно боравене и да насърчат притока

на мляко и здравето на животните

Тестваните за качество гумени и силиконови облицовки на GEA допълват системата - дълготрайни, издръжливи и здрави като производителност, те позволяват идеално прилягане и висок комфорт при доене, като същевременно отговарят на хигиенните стандарти. За автоматизирано доене със системата In-Liner-Everything, GEA предлага богат избор от специални AMS подложки. Комплексът за доене е точката, където машината се прикрепя към кравата. От една страна, процесът на доене трябва да бъде възможно най-ефективен, но от друга не трябва да уврежда чувствителното виме на кравата. Доилните агрегати Classic 300 и 300 E изпълняват и двете изисквания и осигуряват набор от важни предимства. Сред тях попадат директният поток на млякото, без ненужни отклонения за нежно третиране на млякото, гъвкаво разширяване, като част от модулна система, издръжливост и безопасни за досег с хранителни продукти материали, устойчиви на киселини и удари.

Доилният комплекс Classic 300 Е е специализиран за по-тесни конфигурации на биберона от Classic 300. Двата модела са нежни към вимето и гарантират, че млякото тече бързо и ефективно, а следващите процеси водят до висок добив на висококачествено мляко. Изработени са от висококачествени материали, които осигуряват дълготрайност на продуктите. Производителят използва неръждаема стомана и силикон, който е устойчив на киселини и се регулира, за да пасне идеално на вимето. Неръждаемата стомана е устойчива на удар и лесна за почистване, което прави по-късните работни стъпки много по-лесни. Едно от основните предимства на Classic 300 е неговият модулен дизайн: можете да го разширите и настроите, за да отговаря на вашата работа. Това гарантира, че доенето с доилните агрегати винаги протича гладко, дори ако вимето има необичайна конфигурация. Classic 300 E ви помага да доите тези животни също толкова добре, колкото всички други. Classic 300 е най-подходящ за нормални и широки позиции на биберона. Дори при големи обеми на вимето апаратът пасва на биберона в оптимална позиция на биберона и гарантира нежно доене с нисък вакуум. Тъй като разстоянието между задните биберони в съвременната високопродуктивна крава става все по-малко и по-малко, GEA Farm Technologies разработи Classic 300 E. С по-близкото си позициониране на късите млечни тръби, той осигурява перфектно прилягане към задните четвъртини на вимето на тези крави.

Марката

предлага и първия по рода си продукт

за автоматично прилагане на потапяне

през главата на обвивката в края на доенето

и автоматично обратно промиване

след отделяне – улеснявайки процеса на събиране на мляко всеки път, когато кравата влезе в бокса. Гъвкавостта на тази патентована технология, наречена ApolloMilkSystem ѝ позволява да бъде внедрена в различни доилни системи – независимо дали са ротационни, рамо до рамо или бокс тип „рибена кост". Връзката на облицовката позволява на агрегата да виси по-изправен, оптимизирайки геометрията на доенето и промиването на вимето. ApolloMilkSystem прилага потапяне в измивната течност на всеки доилен биберон, докато все още е под вакуум и е опънат в подложката, като оптимално покрива повърхността на биберона и дезинфекцира зоната, преди да бъде изложена на външна среда. Този метод позволява на потапянето да проникне във всички гънки и бръчки на бибероните, като допълнително подобрява възможностите за предотвратяване на мастит, бактериални инфекции и помага за поддържане на здравето. След последователното и надеждно изплакване, всеки доилен модул на ApolloMilkSystem автоматично се промива обратно със санитарен разтвор след отстраняване на модула. Редуването на водни и дезинфекциращи цикли с продухване с въздух създава мощна турбуленция вътре в биберона и купата на доилния модул, което значително намалява общото количество вода, необходимо за ефективно обратно промиване; особено в сравнение с по-старата, традиционна технология. Обратното промиване намалява риска от прехвърляне на бактерии, причиняващи мастит, между кравите и може също така да намали риска от субклиничен мастит, като по този начин подобрява общото качество на млякото и здравето на вашето стадо. Доилната единица е разделена на четири отделни направляващи камери, които насочват млякото към изхода. Това означава, че млякото се прехвърля бързо от уреда, дори при по-високи скорости на потока. Интегрираното автоматично изключване на вакуума намалява колебанията при доене и предпазва от засмукване на мръсотия в доилната система. Освен това

млякото никога не влиза в контакт

с почистващите препарати

Интелигентна вентилна технология разделя млякото и дезинфекциращата среда внимателно едно от друго. По този начин се гарантира, че водата, потапянето и дезинфектантът никога няма да влязат в контакт с млякото в резервоара.

С външна ротационна доилна зала на GEA животновъдните ферми могат да се възползват от непрекъснати процеси и висока ефективност на работа. За висока производителност всички компоненти работят заедно. Операторите поддържат къси работни разстояния и чиста работна среда. Отвореният дизайн и просторните доилни боксове позволяват на кравите да влизат бързо в ротационната доилна зала. Опростената, ергономична приставка и нежния хигиеничен процес на доене са предимства, тъй като водещата технология за млечни продукти на GEA проправя пътя за висока производителност и качествено производство на мляко. Системата може да дои стада от над 150 крави, според избора на фермера за брой доилни боксове, които счита, че са му необходими.

Доилният робот DairyRobot R9500

е проектиран да подобри процеса

на доене на кравата и да ви помогне да се съсредоточите върху оползотворяването на времето си. Гъвкавостта на дизайна му позволява да изберете доброволно доене в предпочитания от вас стил на движение на кравите или групово доене с фиксирани часове на доене и предимствата на груповото доене в залата. Който и да изберете, DairyRobot R9500 посреща крава след крава и ви помага да управлявате всяка стъпка в тяхната лактация, за следващото поколение интелигентно автоматизирано доене във вашата ферма. Доказаната технология In-Liner Everything на GEA извършва всяка стъпка от процеса на доене – стимулация, почистване на биберона, събиране на мляко и последващо потапяне – в една приставка. Този еднообразен, бърз и удобен процес, който се случва в чашата за биберон, е ключът към прибирането на мляко с отлично качество, като същевременно увеличавате максимално ефективността на вашето роботизирано съоръжение за доене. Компактният отпечатък на DairyRobot R9500 може да бъде безпроблемно интегриран във вашето съоръжение, независимо дали строите нов обор или преоборудвате стара плевня. Входните и изходните порти се отварят широко и здравата крайна рамка насочва кравите с всякакъв размер внимателно в най-добрата позиция за прикрепване. MilkRack тихо и удобно се плъзга под кравата, а най-новата 3D камера с технология Time-of-Flight (ToF) прецизно закрепва чашата за събиране на млякото. Когато процесът на доене приключи, хидроформираната хранилка се покрива. Това насърчава кравата да напусне робота за доене по-бързо, когато вратата се отвори. GEA DairyRobot R9500 е просто по-интелигентна технология за доене. Високата производителност на доилния робот се постига в комбинация с рационализирана поддръжка и възможност за работа 24/7 с минимално използване на консумативи и енергия. С DairyRobot R9500 до четири кутии могат да бъдат свързани към един захранващ модул. По този начин те споделят една вакуумна помпа, компресор, линия за мляко и мляко за телета и връзка към резервоара, което означава по-малко оборудване и намалена сложност на системата.

Ротационна доилна зала
Ротационна доилна зала
Доилните агрерати Gardelina са подходящи за доене на до 4 броя животни наведнъж
Доилните агрерати Gardelina са подходящи за доене на до 4 броя животни наведнъж
GEA DairyMilk M6710 устройство за приток на доилни данни
GEA DairyMilk M6710 устройство за приток на доилни данни
Доилни клъстери Classic 300 (E)
Доилни клъстери Classic 300 (E)
ApolloMilkSystem
ApolloMilkSystem
DairyRobot R9500
DairyRobot R9500