През есента и началото на зимата се наблюдава интензивно линеене при носачките. Много често те отслабват. Затова

разнообразете дажбите им със сочни храни,

което означава до 20-30 грама на птица:

  • увеличете дела на белтъчните храни и най-вече на тези с животински произход;

включете витаминни фуражи или пък витаминни препарати.

Храненето на кокошките по време на линеене не трябва да бъде по-обилно, отколкото по време на яйцеснасяне. Но трябва да е разнообразно и калорично. Затова им

давайте прясна извара и суроватка,
за да преодолеят по-лесно линеенето. Не забравяйте да им осигурите в кокошарника на воля и

  • гасена вар;
  • стрити миди;
  • креда;
  • сдребнени яйчени черупки (добре измити и леко запечени). Задължително осигурете и храни с естествени източници на витамини:
  • моркови;
  • тикви;
  • картофи;
  • зелеви и листа от цвекло;
  • зелени бобови треви.

Обикновено птиците се хранят

3-4 пъти в денонощие.

1) Сутрин: дава се 1/3 от дневната зърнена дажба.

2) След 2 часа - влажна мешанка в такова количество, че кокошките да я изкълват за 30-40 минути.

3) Сухите смески се насипват в отделни хранилки според изпразването им.

4) За през нощта кокошките се хранят със зърно.

Примерна дневна дажба на кокошка-носачка:

  • зърнен фураж - 50 грама;
  • влажна мешанка (смлян ечемик, овес и др.) - 30 г;
  • варени картофи - 100 г;
  • слънчогледов шрот - 7 г;
  • сенно брашно или коприва - 10 г;
  • айран - 100 г;
  • креда, смлени миди - 3 г; смлени кости или костно брашно - 2 г; сол - 0,5 г.

Носачките линеят до края на декември

По линеенето птицевъдите могат да определят продуктивността на носачките. Добрите носачка, отгледани през пролетта на същата година - март-април, започват да линеят късно - през октомври-декември.

Смяната на перата продължава 1,5-2 месеца,
а понякога и повече. Външният вид на птиците става много нелеп (те губят наведнъж от 2 до 5 махови пера), но именно най-голите птици снасят най-много яйца.

Практиката сочи, че

най-носливите носачки започват

да линеят най-късно

Но за сметка на това пък новите им пера израстват най-бързо.

Отделни птици могат да снасят в продължение на на две и дори повече години, без да проявят признаци на пълно линеене.

Носачките, които започват да сменят перата си още през юли-август, снасят малко яйца. При това при тях линеенето е в продължение на 3 месеца и съответно протича доста незабележимо.

Освен това:

  • Началото на линеенето е свързано и с промяна в теглото на носачките.
  • Перата на по-охранените кокошки започват да падат през октомври-ноември, а на по-гърчавите - през юни-юли или в началото на август, и смяната на перата им е по-бавна.
  • Израсналите нови пера са по-светли и с по-блестящ оттенък.

Пъдпъдъците - за яйца или месо?

Това е първото нещо, което трябва да решите, ако сте се захванали с отглеждането на пъдпъдъци. В сравнение с кокошките и бройлерите
за пъдпъдъците разходите не са големи

Трябва им по-малко пространство, отколкото за другите видове домашни птици. Например 6-8 пъдпъдъка могат да се отглеждат на площ 30х30 см. За кокошките е необходимо два пъти повече пространство.

Другото предимство е, че пъдпъдъците

имат значителна устойчивост към болести
за разлика от кокошките и бройлерите. Освен това те нямат нужда от ваксинации.

И най-важното - количеството фураж на ден е само 20-25 г за една възрастна птица. За сравнение ще напомним, че за една кокошка трябват 110-120 г фураж дневно.

И още:

  • Пъдпъдъците носачки започват да снасят на 6-седмична възраст, а на 8-ата седмица достигат върхова носливост и продължават да снасят до 54-ата седмица.
  • При кокошките този процес значително се забавя и удължава - започват да снасят на 20-ата седмица. Върхова носливост достигат на 27-29-ата седмица и продължават да снасят до 52-72-ата седмица.

И имайте предвид, че начинът на отглеждане на пъдпъдъци за месо или за яйца е различен.

В сравнение с кокошките и бройлерите пъдпъдъците изискват по-малко разходи
В сравнение с кокошките и бройлерите пъдпъдъците изискват по-малко разходи