Автоматизирани инвентари, дронове, сензори и устройства контролират точността на работа на селскостопанските машини

Инес ЗЛАТАНОВА

Едни от най-новите и прецизни придобивки, на които се радват земеделските стопани са плод на дългогодишен труд на агротехническата промишленост. Съвременните производства се стараят да отговарят на търсенето на пазара и с автоматизациите, роботизациите, внедряването на високотехнологични смарт (изкуствен интелект) системи и компоненти (камери, електроника) елиминират излишния физически труд, свеждайки операторското присъствие до минимум. Съвременните селскостопански машините от години се борят да достигнат човешката прецизност, например комбайни за бране на деликатни плодове като череши, ягоди и малини. Прецизността е качеството, което най-трудно може да се зададе във функционирането на тежките машини и комплекси, но е задължително за оптимизиране на работните процеси, пестене на материали, ресурси и оперативни разходи.

Прецизността в нормата на пръскане е от съществено значение, защото спестява изразходването на излишно количество препарати.

Въздушната пръскачка (дрон) Agras T30

на китайската компания DJI има капацитет от 30 литра. Животът на батерията е 12 до 14 минути и в зависимост от формата и размера на полето може да покрие между 68 и 100 декара на час. Дронът се предлага с осем батерии, така че могат да бъдат сменяни и поставяни, когато е необходимо.

Компанията Augmenta днес е част от Raven, бранд на CNH Industrial. Нейното устройство за прецизност Mantis е 4-то поколение plug-and-play тип решение за камера, което прави възможно прилагането на променлива норма към почти всеки модел пръскачка. Камерите виждат 1,8 метра напред и 4,5 метра в периферна ширина, за да създадат индексно число, което корелира с целевата променлива скорост, която фермера е избрал. Регулира скоростта на пръскане в движение. Най-новата система от четвърто поколение разполага с четвърта камера, като може да създава триизмерни изображения.

Компанията Golden Harvest стартира

дигитална платформа и приложение за

реализиране на продукцията GHX и GHX Mobile.

Идеята е да се поставят на едно място операции като препоръки за проучване на терен, прогнози за добив, действителни добиви, време и пазари. Фермерите могат да използват GHX Mobile за управление на всички полета, независимо от марката на семената. Компанията също така иска фермерите да купуват семена чрез системата, използвайки услугата MaxScript. Golden Harvest пилотира мобилната система и я превръща в своеобразен пазар на растителни семена.

Системата за изображения Cropwise

на Syngenta е дигитален инструмент, който помага на фермерите да събират информацията на едно място, докато извършва анализ на сателитни изображения на полета, за да им помогне да знаят къде да проучат първо. На полето фермерите могат да използват приложението, за да правят снимки на проблемни места и да си правят отметки на локации в полето. Инструментът също така позволява на стопаните да наблюдават праговете на активните съставки по полето и да улавят показатели за устойчивост.

Verbio е компания, която

преобразува царевичните остатъци 

в природен газ.

Разположена в Америка, компанията купува надробените изсъхнали стъбла и ги преработва в биотор. Произведеният природен газ се продава на Alliant Natural Gas. Една бала царевични растителни остатъци създава около 106 литра природен газ.

Технологията Smart Loader от американската компания Case IH е проектирана да направи товарачите по-лесни за използване за претегляне на товари — кръгли бали за продажба. Индикатор за позицията показва къде се намира прикачното приспособление според професионалната скала, например като трудно забележима вилица за палети на трактор. Освен това можете да спуснете товарача до зададена точка със звуков сигнал. Технологията претегля с прецизност всяко отделно повдигане, като брои и натрупва всеки товар. Така че, ако искате да натоварите 20 тона, ще натоварите точно 20 тона.

Роботът за пръскане Solix

на бразилското предприятие Solinftec е проектиран да разузнава полета и да пръска плевели, когато ги „вижда". Компанията работи с няколко американски партньори и пусна автономната пръскачка тази година. Създадена на базата на Solix Scouting Robot, пръскачката разполага с 12-метрова пръскаща щанга, работеща със слънчева енергия и батерии. Използвайки машинно обучение и изкуствен интелект, системата може да идентифицира плевелите и да пръска. Със свръхниско тегло от 500 кг, пръскачката елиминира проблемите с уплътняването на почвата.

Друга иновация е въвеждането на системата PinPoint III Envelop на Capstan Ag за смесено импулсно пръскане, проектирано да повиши точността, въпреки ветровитите условия, големите стрели и големите дебити. Той се интегрира чрез дисплея ISOBUS и добавя предсказуем контрол на скоростта за заключване на целевата скорост. Той използва технология за сливане на сензори, за да обедини множество точки от данни за по-добър контрол на скоростта и налягането.

Технологията Versatile CBX ще помогне за

анализиране на данни,

намаляване на времето за престой и повишаване на ефективността за собствениците на трактори Versatile. Операторите могат да наблюдават своите трактори от разстояние, за да видят как се управляват, нива на гориво, предупреждения за поддръжка и други. Комуникацията позволява на търговците да разбират напълно проблемите, да бъдат по-отзивчиви и да имат по-ясна картина на историята на машината. Тази технология ще бъде достъпна за всички нови трактори Versatile и ще бъде безплатно интегрирана в тях за три години.

Приложението Puck Lightspeed е

стабилна безжична технология за управление

на дебита на помпата, предназначена да подобри прилагането на оборски тор или операцията по доставяне на течности. Може да се използва на всяко помпено оборудване Puck с 99% време на работа на онлайн достъпност на оборудването и може да бъде достъпен от всяко място от всяко устройство. Настроен е за бърза навигация и операторски контрол. Допълнителните функции включват картографиране на обекта, отчитане на помпата и персонализирани известия за поддръжка.

Хората, разработили

системата за откриване на загуби на зърно

Farmwave, казват, че фермерите имат много повече загуби от зърно на полето, отколкото предполагат. Системата използва камери, компютърен софтуер и изкуствен интелект. Тя измерва загубите на всеки три секунди, осигурявайки до 35 единици известяващи данни за загуби на декар. Системата може да ви каже в движение къде се случва загуба. Пилотните клиенти отчитат средни спестявания от около 70 хил. долара (126 хил. лв) на година.

Американската компания Copperhead Ag предлага

системата за насочване на прикачния механизъм

AcuraTrak след придобиването на марката Sunco. AcuraTrak осигурява активни GPS напътствия за самото приспособление. Полезен в много ситуации, той може да бъде от решаващо значение, когато се изисква точност под сантиметър, като например за прецизно поставяне на тор, култивиране, обработка на ленти и засаждане на хълмист терен. Системата работи добре със системите John Deere и Trimble.

HTSAg представя дрон за пръскане Hylio AG110, способен да пръска до 60 декара за един час при скорост от 1 литър на декар. Резервоарът за пръскане побира 10литра и дронът може да лети 15 минути, преди да се нуждае от нова батерия. По-големият модел AG130 е оборудван с резервоар от 57 литра.

Jaltest от Cojali USA предлага повече от просто

диагностичен софтуер

за отстраняване на проблеми с трактори, комбайни, пръскачки и други самоходни машини. Освен това земеделците получават достъп и помощ от обучен екип. Могат да се свържат с механизаторите на почти всички марки и модели селскостопанско оборудване. Целта на софтуера е да предаде част от способността за диагностициране и коригиране на проблеми в двигатели и други системи и компоненти.

Leishen Intelligent System Co., базирано в Китай предприятие, взаимодейства с фермерите на Farm Progress Show, запознавайки ги с Lidar технологията. Тя позволява усъвършенствани технологии като насочване и автономни превозни средства в селското стопанство, като осигурява избягване на препятствия, откриване на проникване и много други.

Pegasus Spray Robotics представя китайския дрон за пръскане XAG P100 в стил квадрикоптер. Производителите твърдят, че може да покрие до 240 декара на час при скорост 1 литър за декар. Резервоарът за течност съдържа 40 литра материал за пръскане, който може да бъде течен или сух продукт. Максималната скорост е 48 км/ч.

Получаването на показания в реално време за измервания на почвата, като подробни данни за нивата на азот, е целта зад

сондата за анализ на почвата

от канадската фирма ChrysaLabs. Това е преносима оптична сонда, която според потребителите може да оцени 25 свойства на почвата за 20 секунди. Инструментът използва оптична спектроскопия, за да осигури измервания в реално време на свойствата на почвата и ключови елементи в структурата ѝ. Данните могат да бъдат експортирани за използване с агрономически софтуер.

Може да е трудно да преместите модем от трактор към друг трактор. Затова DigiFarm предлага устройството Elevate Slim, което е не само транспортируемо, но и устойчиво на атмосферни влияния. Използва се за клетъчна RTK корекция и е лесно за инсталиране - просто го включвате на покрива. Външната част е затворена с устойчив на атмосферни влияния пластмасов капак. Той е съвместим с всички RTK приемници без необходимост от специално програмиране.

Обслужвайки канала за следпродажбено обслужване, софтуерната компания Outback Guidance се фокусира върху по-стари трактори и оборудване със своето решение за управление, Maverix. Maverix разполага със сензорен дисплей с интелигентна антена, който е 17 на 25 см, съдържащ интерфейс с електрическо колело.

Биорафинерията на Verbio
Биорафинерията на Verbio
DJI Agras T30
DJI Agras T30
Товарач CASE IH с технология Smart Loader
Товарач CASE IH с технология Smart Loader
Solinftec Solix Scouting Robot
Solinftec Solix Scouting Robot
Системата за откриване на загуби на зърно Farmwave
Системата за откриване на загуби на зърно Farmwave
AcuraTrak
AcuraTrak
HTSAg Hylio AG110
HTSAg Hylio AG110
Jaltest Cojali
Jaltest Cojali
Lidar технология от Leishen Intelligent System, Китай
Lidar технология от Leishen Intelligent System, Китай